Как Путин овладя Русия

ДПА

Владимир Путин пред короната на великия княз Владимир Мономах. Снимка: АП/БТА

Бившият агент от КГБ Владимир Путин направи кариера, опитвайки се да върне Русия в редиците на световните велики сили и няма намерение да допусне някой да го спре сега. „Ние сме страна на завоеватели. Това е заложено в гените ни, в генетичния ни код, предава се от поколение на поколение, така че пак ще бъдем победители!“, заяви премиерът Путин пред събралите се на 23 февруари на митинг в Москва над 100 000 негови поддръжници.

Говори се, че много от тези поддръжници са държавни служители, докарани със самолети и влакове за събитието чак от Урал. Ентусиазираните възгласи и звукът на вувузелите, надувани от учители и заводски работници, замлъкнаха секунди след като най-могъщият политик в Русия слезе от сцената. Опитите за скандирания „Пу-тин, Пу-тин!“ замряха. Националната телевизия РТР отрази приоритетно изказванията на Путин, но апатичният отклик на стадион „Лужники“ не бе включен в предаванията на държавната телевизия.

Петдесет и девет годишният Путин отдавна знае какво да прави, за да побеждава. История от юношеството му разказва за мършаво момче, което, след като било тормозено от побойници в бандитски квартал на тогавашен Ленинград (сега Санкт Петербург), намерило време след училище да се научи да играе джудо.

Свободно владеещ немски език и говорещ все по-компетентен английски, Путин има репутация на най-коравия руски политик. Той е работохолик, който използва солен език, за да постави на мястото им и подчинените си, и нахалните репортери, пие умерено, не пуши и тренира поне по час-два всеки ден.

Путин пътува из дивите краища на Русия, за да изкачва вулкани, да стреля по тигри с упояващи стрели, да лови риба гол до кръста в далечни сибирски реки, да преследва сиви китове с надуваема лодка и да се гмурка в Черно море. Тези изпълнения винаги са били най-подробно отразявани от държавните медиите, изграждайки му съответния имидж.

Роден на 7 октомври 1952 г. в работническо семейство, Путин прекарва детството и младежките си години в комунална квартира с обща кухня и баня с други семейства. Преди да започне да работи в КГБ, той завършва ленинградския държавен университет. Умението му да лавира в лудницата на руските висши политически кръгове е легендарно. Тръгнал от младши съветник по чужди инвестиции в общината на Санкт Петербург в началото на 90-те години на миналия век, само 10 години по-късно той вече е президент на Русия.

Той изпълняваше функциите на държавен глава през законния максимален срок от два мандата – от 2000 до 2008 г., след което стана премиер, прокара поправки в конституцията, които му дават възможност да се бори за трети и дори четвърти президентски мандат, ръководеше избирането на протежето си Дмитрий Медведев за послушен президент, открито подкрепящ оставането му на власт в страната. През цялото това време много негови съюзници бяха назначени на влиятелни позиции, както в правителството, така и в държавни корпорации като газовия монополист „Газпром“.

Съперниците му в Русия като някогашния най-богат човек в Русия Михаил Ходорковски днес са или в затвора, или в изгнание в чужбина. В международен план съседките на Русия изпитват затруднения, причинени от все по-твърдата, диктувана от Путин външна политика. Съседна Украйна на два пъти пострада от пълно спиране на доставките на природен газ заради спорове за цената, а Грузия – при войната от 2008 г. заради кавказката провинция Южна Осетия.

Наскоро Кремъл предизвика гнева на мнозина в чужбина, заявявайки, че може да разположи ракети, способни да носят ядрени бойни глави, в най-западния край на Русия – Калининград, които да насочи срещу Варшава или Берлин, ако Брюксел упорства с плановете за разгръщане на противоракетен щит, който, според Москва, би застрашил руското въздушно пространство.

„Никога няма да позволим някой да ни налага волята си“, заяви Путин по време на предизборната кампания. „Има 140 милиона души като нас – хора, готови да работят заедно в полза на родината ни, хора, готови да я бранят от всеки, при всякакви обстоятелства“, добави той.

Допитванията прогнозират съкрушителна победа за Путин на изборите в неделя, основно заради репутацията му на човека, „вдигнал Русия на крака“. „Битката за Русия ще продължи и победата ще бъде наша!“, заяви Путин пред поддръжниците си, докато над „Лужники“ се сипеше ефирен снежец.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.