Изгряващите звезди на китайския популизъм

ДПА

Рисунка: доминиканюз

Докато управляващата Комунистическа партия се готви за смяна на ръководството си по-късно тази година, което се случва почти на всеки десет години, скандал насочи вниманието неотдавна върху изгряващата звезда Бо Силай на годишното заседание на Общокитайското събрание на народните представители ОСНП , парламента на Китай.

62-годишният Бо се опита да разшири границите на популизма в Китай, където много видни политици са предпазливи прагматици, издигнали се в йерархията на партийната бюрокрация. Той е младши член на 25-членното политбюро на партията и се говореше, че ще влезе във всемогъщия, деветчленен Постоянен комитет след партийното събрание през ноември.

Като регионален секретар на Комунистическата партия в град Чунцин (един от 4-те града на централно подчинение) от 2007 г., Бо водеше прехвалена, но противоречива кампания срещу организираната престъпност и държавната корупция. Той е също така едно „князче“, син на Бо Ибо, един от „осмината безсмъртни“ в партията от края на 70-те години на миналия век.

Страната бе шокирана през февруари от новината, че бившият полицейски началник на региона е прекарал една нощ в най-близкото американско консулство до Чунцин – в Чънду, столицата на провинция Съчуан – преди да се предаде на служителите на Държавна сигурност от Пекин.

Мистерия все още обгръща мотивите и местоположението на възхваляваното от медиите суперченге Ван Лицзян, дългогодишен сътрудник на Бо и ръководител на безмилостната кампания срещу организирани престъпници и полицаи и служители, които са им осигурявали протекция.

Разнесоха се слухове, че Вън е предал на американски дипломати досие за Бо и други служители или е поискал политическо убежище, или дори, че е поискал протекция срещу Бо и други, които са го обвинили в превишаване на правомощията му или в корупция. Бо се появи публично на няколко пъти в Чунцин в подготовката за годишното заседание, като показа, че кариерата му не е понесла фатален удар заради падението на Вън.

Издигането на заместник-председателя на Китайската народна република Си Цзинпин на най-висшия пост изглежда сигурно, но мнозина анализатори се чудят дали последиците от аферата са опетнили Бо в такава степен, че да провалят шансовете му да предприеме следваща стъпка.

Си и заместник-председателят на правителството Ли Къцян, който се готви да наследи Вън Цзябао на поста председател на правителството следващата година, засилиха медийните си изяви след издигането им като членове на Постоянния комитет през 2007 г. Очаква се Вън да призове служители в цял Китай да поддържат стабилно, относително бързо икономическо развитие, когато произнесе годишното си обръщение към нацията в парламента в понеделник.

Партията твърди, че развива социална демокрация и прокламира все по-голямата отвореност на парламента към по-незначителни дебати и медиен достъп през последните години. Когато обаче Вън излезе на подиума, той може да очаква учтиви аплодисменти и съгласие от страна на 3-те хиляди представители.

Теми като демократична промяна или чувствителни въпроси като интернет цензурата и потушаване на недоволството след призивите миналата година за антиправителствени протести едва ли ще бъдат излъчени публично. Правителството отново разположи хиляди полицаи, охранители и доброволци, за да попречи на дисиденти, правозащитници и автори на подписки да протестират, докато се провежда заседанието на парламента.

Тази година се очаква парламентът да одобри не толкова важни закони, дребни промени в икономическата политика и да обсъди усилията на партията напоследък да поддържа стабилност чрез „социално управление“. Държавни медии излязоха с предварителни коментари, че „социалното управление“ ще е важна тема след широко отразения бунт заради поземлен спор миналата година в село Укан в богатата южна провинция Гуандун.

На друга изгряваща звезда в партията – партийния лидер на провинцията Гуандун Ван Ян – се приписа заслугата, че е спрял бунта в Укан, след като се съгласил с някои от главните искания на жителите и им позволил да изберат нов кмет на селото. Заседанието ще се състои на фона на „сложни обстоятелства“ като забавен растеж, нарастваща инфлация, спад в експортното търсене и задълбочаваща се пропаст в доходите, се посочва в друг коментар на официалната информационна агенция Синхуа.

„Китай е изправен пред сложна ситуация, много по-сложна отколкото през 2008 г., когато светът бе ударен от финансовата криза“, каза правителственият икономист Чжан Лицюн пред агенцията. Неотдавна, в серия отворени писма до парламента, публикувани от влиятелния вестник „Саудърн дейли“, директор на строителна фирма призова парламента да промени „скокообразното темпо и ниското качество“ на достъпните жилищни схеми в страната.

Чжан Донлай от североизточния град Харбин каза, че очаква парламентът да възхвали постиженията на правителството. „Бих предпочел обаче да видя как нашите лидери се извиняват за своите грешки и за това, че не са отговорили на очакванията по време на тези срещи“, каза той.

Въпреки това повечето китайци до голяма степен пренебрегват Общокитайското събрание, тъй като всички важни решения са вземани на партийни срещи, а след това просто подкрепяни на годишното, „формално“ заседание на парламента. „Не се интересувам“, каза 41-годишен графичен дизейнер в Пекин за парламента. „Това са партийни работи“, каза той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.