Путин се избра за президент

Владимир Путин обявява победата си със сълзи на очи. По-късно той обясни, че сълзите били от вятъра. Снимка: ридус

Владимир Путин обяви изборната си победа пред над 100 000 поддръжници на митинг пред Кремъл, като заяви, че гласувалите за него са помогнали да бъдат парирани опитите на враговете на страната да разтурят държавата и да се узурпира властта, предаде АФП. „Ние показахме, че нашият народ може лесно да различи желанието за нещо ново и да обновяването от политическите провокации, които има само една цел – разпадане на руската държава и узурпиране на властта”, каза Путин.

„Ние спечелихме открити и честни избори. Благодаря на всички казали „да“ на велика Русия”, каза просълзеният Путин. По-късно той обясни пред поддръжници в щаба си, че сълзите били от вятъра на площада. Представяйки Путин на събралото се множество на Манежния площад, президентът Дмитрий Медведев заяви: „Днес е един много добър ден, благодаря, че сте тук, че сте с нас, благодаря, че подкрепихте нашия кандидат. Нашият кандидат уверено води. И не се съмнявам, че ще победим. И тази победа е много нужна на всички ни.”

Владимир Путин печели президентските избори в Русия с над 64% от гласовете, при преброени 60 процента от протоколите, и при над 60% изборна активност, сочат последните данни на Централната избирателна комисия (ЦИК). Това означава, че Путин печели още на първи тур. На второ място е лидерът на КПРФ Генадий Зюганов с около 17%. Предприемачът Михаил Прохоров и лидерът на ЛДПР Владимир Жириновски събират по около 7,5%. Пети е лидерът на „Справедлива Русия” Сергей Миронов.

Митингът за изборната победа на Путин. Снимка: ридус

Според неправителствените организации „Голос“ и „Лига на избирателите“ изборните нарушения в цяла Русия са били няколко хиляди. В деня на гласуването в ЦИК са подадени 86 жалби. Според „Голос“ нарушенията на национално ниво са били над 5000. „Стана напълно очевидно, че нарушенията са напълно неоспорими и са оказали значително влияние върху вота“, заяви блогърът и опозиционер Алексей Навални.

Михаил Прохоров не смята, че президентските избори в Русия са били честни, но е решил да се кандидатира, за да може да създаде платформа за нова политическа партия, предаде Интерфакс. „Съзнателно се реших да играя по чужди правила. Не смятам тези избори за честни, но приех това предизвикателство”, каза Прохоров. „Ние създадохме платформа, за да формираме нова политическа сила – партия, която ще обедини социално активните граждани и мислещите хора”, добави независимият кандидат. Прохоров подчерта, че след изборите не смята да приема някаква държавна длъжност.

Кандидатът за президент на Русия на Комунистическата партия на Руската Федерация (КПРФ) Генадий Зюганов заяви, че не признава резултатите от изборите за държавен глава за честни и справедливи. Според предварителните данни на ЦИК Зюганов се нарежда на второ място след Владимир Путин, който печели още на първи тур. „Не мога да призная резултатите нито за честни, нито за справедливи, нито за достойни”, каза Зюганов, коментирайки първите резултати. Според него честни са тези избори, при които има диалог между властта и опозицията. Той напомни, че Путин е отказал да води дебати с опозиционните кандидати.

Ръководителят на предизборния щаб на Владимир Путин Станислав Говорухин заяви, че президентските избори са „най-чистите в цялата руска история. „Това са най-чистите и прозрачни избори в цялата история на Русия”, каза Говорухин по време на пресконференция в Москва.

Той посочи, че твърденията на опозицията за съществени нарушения по време на президентските избори са необосновани. „Не забелязахме никакви нарушения. Президентските избори в Русия могат да бъдат използвани за пример на други страни”, заяви наблюдателят от Сърбия Наташа Радулович по време на пресконференция в Международния информационен център в Москва

Комунистическата партия съобщава за над 3200 нарушения по време на изборите за президент на Русия. До 17.00 часа московско време наблюдателите на КПРФ са регистрирали над 3200 нарушения, което е с 500 повече в сравнение с парламентарните избори на 4 декември 2011 година. Комунистите посочват, че масово се е провеждало централизирано гласуване в предприятия, създавани са допълнителни избирателни секции. „Броят на нарушенията на президентските избори не позволява да смятаме тези избори нито за свободни, нито за легитимни”, заяви заместник-председателят на Централния комитет на КПРФ Иван Мелников.

Митингът за изборната победа на Путин. Снимка: ридус

Бившият президент на СССР Михаил Горбачов изрази съмнение, че резултатите от изборите за президент на Русия реално отразяват предпочитанията на населението. „Имам големи съмнения, че резултатите от гласуването отразяват реалните настроения в обществото. Но ако няма документирани данни за масови фалшификации, то трудно може да се говори за това”, каза Горбачов. Според него за тези, които сериозно са следили процеса, няма нищо изненадващо в резултатите от изборите. „Може да се каже, че президентът беше избран още преди изборите”, посочи той.

Президентът на Русия за първи път се избира за шест години. Сегашният министър-председател Владимир Путин преди четири години завърши два президентски мандата по четири години. Понеже конституцията не разрешава на един кандидат да е повече от два последователни мандата, Путин се оттегли, като наложи за държавен глава Дмитрий Медведев, за да може отново да се кандидатира за нов президентски мандат тази година с опция след 6 години да поиска още един мандат. И евентуално да остане безпрецедентните 20 години начело на една от най-големите държави в света.

Предизборната кампания бе белязана от масови протести и многохилядни митинги срещу политиката на Путин. Щабът на Путин и цялата държавна машина бяха впрегнати в невиждана рекламна кампания в подкрепа на министър-председателя с огромни средства и ресурси, а репресивният апарат оказа безпрецедентен натиск върху опозицията.

По БТА и Агенция Фокус

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.