Би Ти Ви спря предаването „Отпечатъци”. Да се готви ли и Слави Трифонов?

Предаването „Отпечатъци” по Би Ти Ви беше излъчено за последен път в неделя, обяви водещата Мира Баджева в ефир.

Това беше едно от трите предавания, посочени лично от премиера Борисов, чe не дават мира на правителството. „От понеделник до петък е Слави Трифонов, в събота – Светла Петрова, в неделя – Мира Баджева, каза премиерът Борисов в ефира на Би Ти Ви в един сутрешен блок и поиска поне един ден от седмицата тази телевизия да остави на мира правителството.

Най-напред беше спряно предаването на Светла Петрова „Сеизмограф”. То беше преместено в по-ранен час, за да го гледат по-малко зрители, в резултат на което водещата Светла Петрова напусна възмутена и обяви, че в телевизията има цензура и постоянно са й извивали ръцете.

След това предаването „Отпечатъци” на Мира Баджева също беше преместено в неделя от 8,00 часа, за да го гледат по-малко хора, но тя не напусна, продължи почти година до тази неделя за последно.

По подобен начин преди повече от 2 години премиерът се оплака и в ефира на Нова ТВ – „Сутрин ме почва Милен Цветков, вечер ме свършва Слави Трифонов”. В резултат Нова ТВ се раздели с водещия Милен Цветков и той се върна там на екран след дълга пауза, с късно следобедно предаване „Часът на Милен Цветков”, в което вече не е толкова критичен към управляващите.

Чрез публично изразено недоволство (а вероятно и не само публично) премиерът Борисов разчиства предавания и водещи.

Въпросът сега е – да се готви ли и Слави Трифонов? Само той остана…

Разбира се, всичко това става съвсем дискретно. Никой не е уволнен. Просто го поставят в такива условия, че сам да се откаже да прави предаване.

Мира Баджева отказва коментар и насочва към страницата си във Фейсбук, където е написала, че решението за спирането на предаването е нейно, по лични мотиви. Тя щяла да се отдаде на други проекти. Изказва и благодарност към шефката на новините на бТВ Люба Ризова.

Източници от бТВ казаха за e-vestnik, че договорът на Баджева с телевизията е изтекъл преди повече от два месеца и тя работи без договор до тази неделя, с много ограничен бюджет и по-тежки финансови условия. Каквито и да са причините, още едно критично предаване по-малко.

Сегашната власт натика страната на дъното в класациите за свобода на печата на „Репортери без граница” и „Фридъм хаус”. Освен че е на опашката на страните от ЕС, дори след Унгария, тя е по-назад и от страни от Третия свят. Съседна Румъния, например, е на 47-о място в класацията на „Репортери без граница“ за свобода на печата, а България е на 80-о. И положението става все по-лошо. Почти не останаха коментарни политически предавания, за сметка на шоупрограми, което е пагубно за обществото.

Вестниците почти без изключение обслужват Борисов. Дори временната вестникарска война е само привидна, нападнатите от медиите на Пеевски вестници „Труд“ и „24 часа“ нито са толкова критични към властта, нито имат перспектива като независими издания.

Сега в ролята на критик на властта ще бъде основно „Шоуто на Слави”. Докога ли ще го търпят?

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.