Фашизоиди и фашизопати

Румен Белчев

Най-после и на медийното кьорсокаче настъпи празник! Най-после дойде отново ред да гепиш някого за гръцмуля и ф-ф-ф-атално да го напопържаш!

Изцепката на едно парвеню, повярвало си, че Господ има шлифер, а то се е хванало за него, цопна като паве в пазената в дълбок резерв септична яма с изразни средства на българската публицистика.

И се почна една…

„Бареков къса „Труд“ в ефира на телевизия“ – проплаква скъсаният и нежно наречен по същата телевизия „парцал“, „ТРУД“. Тъй като очевидно думите не са стигнали, за да се изрази възмущението (или речникът не е бил под ръка), на приложената снимка под носа на вестникобореца са нарисувани симпатични хитлерови мустачки. Демек – фашизмът се задава под маската на слуга на фармацевтична компания.

Светкавично са събрани коментари от журналисти, премиери, дори чуждестранни кореспонденти в Брюксел и са посипани за цвят с твърдението, че „Бареков прилича на пиян американски войник в Афганистан, който осквернява Корана или уринира върху убити.“

В интернет изданието на вестника възмутеното писание е илюстрирано и с прочутото видео от палавия младежки период на майната, в което той кани весели девойки да го барат за дудука.

„24 ЧАСА“, собственост на същата фармацевтична компания, кой знае как също е стигнал до фашизопатски изводи във възмутеното си антрефиле „Корпоративен фашизъм“, гарнирано в интернет също с дудучестото видео. Бихме попитали по какво се различава уриниращият върху трупове от попържащите го на майка, но не смеем – всички тия гнусотии се приказват и пишат само в наш интерес – в защита на нещастното българско население, тровено със скъпите илачи на конкуренцията.

Конкуренцията деликатно отвърна на удара с твърдението на „МОНИТОР“, че „Огнян Донев точи хазната с офшорка“ – до сто милиона годишно. Отделно от това упорито твърди, че „Брюксел разследва Софарма“.

Етичният кодекс си е етичен кодекс, на читателя трябва да се поднася пълна и точна информация – затова „ТРУД“ коректно ни обяснява, че „Брюксел не разследва „Софарма“. А „24 ЧАСА“ е отпорил интервю с финансовия министър под заглавие „Няма държавна помощ за „Софарма“ (на първа страница), трансформирано по малко по-точен начин на вътрешната: „Явно е, няма държавна помощ при обществени поръчки“…

Стоящият малко встрани „СТАНДАРТ“ помирително лъска патъците на началството с напразната надежда онова, в ямата, да се поуспокои: „Бойко лекува с две оставки“.

Премиерската терапия за съжаление се оказа недотам успешна, та шамарите, попръжните и ментите на корем продължават и от двете страни – всичко това, разбира се, в името на интересите на българския народ – доверчив читател на вестници и телевизионен зрител.

В такива моменти, в които въздухът трепери, а т. нар. журналистическа гилдия преговаря речника за псувни и обиди, вестник „ПРЕСА“ направо ни умилява с милото обещание, че „Уролог ще покаже пениса на Разпутин“. Прекрасна, позабравена партенка от времето, когато шефът на сериозния вестник беше чорбаджия на не по-малко сериозния „ТРУД“…

От другата страна на барикадата „ТЕЛЕГРАФ“ изпуска парата с деловата информация, че „Махат гащите на Софиянски“, като за несведущите към ведрото заглавие има и кратко пояснение за какви гащи точно става дума, но в това забързано време – къде ти…

Важното е да се спазва журналистическата етика и да се мотивират читателите да дирят нови ценности в тоя живот. „СТАНДАРТ“ ни дава пример – „Тараторът ни – културна ценност“…

Сърбайте новата културна ценност, духайте супата и гледайте как милионерите и техните независими от абсолютно всичко, освен от етичния си кодекс, газети направо ще се избият едни други заради вашето благоденствие!

От в. “Стършел” и блога на Румен Белчев

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.