Как победи и къде загуби Путин

Путин на митинга в негова подкрепа. Снимка: ридус

Руснаците категорично гласуваха в подкрепа на Владимир Путин, давайки му шестгодишен мандат като президент, пише в. „Ню Йорк таймс“.

Това беше очакван резултат, който подготви сцената за доста по-непредвидимата следизборна конфронтация между Путин и опозиционното движение, което в последно време успява да изкара на протести по улиците десетки хиляди хора, отбелязва изданието.

Никой не се е съмнявал, че Путин ще спечели президентските избори. Истинските въпроси са как победи той и къде загуби, изтъква британският в. „Гардиън“.

Битката, която предстои, няма да бъде толкова заради факта, че Путин е бил избран отново за президент, колкото заради изборните измами. Резултатите от вота по места ще радикализират противниците му много по-силно, отколкото резултатите от страната като цяло.

Именно разликата между официалните резултати в Москва и Санкт Петербуг и това, което жителите на двата града знаят, че реално се е случило в техните райони, е нещото, което ще разпали демонстрациите. След като през декември вече им беше откраднат един вот, сега това ще е като втори шамар за тях, посочва изданието.

Откакто през есента Путин обяви, че ще се кандидатира за президентските избори, беше ясно, че той ще победи. Но когато се върне в Кремъл през май, Путин ще завари напълно различна Русия от тази, която управляваше през последните 12 години. Извън столицата Путин все още се ползва с обществена подкрепа, но за демонстрантите, които се готвят за протести в Москва, той се е превърнал в обект на ненавист и подигравки, отбелязва вестникът.

Путин добре знае, че протестите, които разтърсват сега Русия, са най-сериозните от перестройката. Начело на тях стоят представители на градската средна класа, но в тях участват всякакви хора, на които им е омръзнало от измамите, феодалното благоволение и кражбите в огромни размери, характеризиращи неговия режим. Сред демонстрантите няма съгласие за това кой би трябвало да дойде на негово място, но те са единодушни, че той трябва да си отиде, изтъква „Гардиън“.

След изборната победа на Путин остават нерешени два въпроса: дали той ще успее да изкара целия си шестгодишен мандат и дали неговата „система“, макар и в изменена форма, ще оцелее при управлението на нов лидер от средите на режима или рано или късно ще отстъпи място на нещо ново, пише британският в. „Файненшъл таймс“.

Популярността на Путин очевидно намалява, а това предполага важни последици. Широката подкрепа от обикновените руснаци е основата на неговата власт. Тя му даде възможност да обедини елитите – олигарси, служби за сигурност, висши чиновници, които управляват Русия в отсъствието на истински демократични институции.

Ако подкрепата за него намалее още повече, елитите може да се пропукат и да започнат да издигат алтернативни кандидати, което би имало непредвидими последици, коментира изданието.

След очакваната победа на Путин на президентските избори въпросът сега е колко дълго той ще се задържи на власт, отбелязва в. „Вашингтон пост“.

Не много дълго, смятат някои от най-ревностните представители на надигащата се опозиция, които прогнозират разрастване на демонстрациите. По-трезвите анализатори са на мнение, че Путин и неговото обкръжение може да запазят властта още някоя и друга година, при условие че решат да успокоят гнева на недоволната общественост с политически и икономически реформи, посочва изданието.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.