Германия ще обучава имами в университетите си

Франс прес

Германия, където ислямът се превърна в третото по значение вероизповедание, тази година за пръв път ще обучава имами в университетите си, например в Оснабрюк, където вече има курс за бъдещи проповедници.

От следващата академична година в този университет в северозападна Германия петгодишна магистратура ще позволи на 25 млади мюсюлмани да станат имами в джамия, преподаватели на религия или ислямски богослови.

Това е първи подобен случай в страна с над 4 милиона мюсюлмани, от които 45 процента са с германско гражданство и където продължава да има затруднения при интеграцията на имигрантите, в мнозинството им от турски произход.

По този начин канцлерът Ангела Меркел иска да насърчи исляма, „произведен в Германия“, а не внесен от чужбина.

„Моето поколение е израснало тук, Германия е нашата родина“, обяснява отговарящият за новия курс на обучение Бюлент Учар, 35-годишен германски мюсюлманин от турски произход. „Ако религията ни не принадлежи на тази страна, това значи, че и ние сме чужденци“, казва той.

„Обаче в 95 процента от джамиите в Германия проповедите все още де изнасят на турски, босненски или арабски“, обяснява преподавателят.

Около 8000 имами, които работят в градове от Хамбург до Мюнхен са турски държавни служители, изпратени в 896-те джамии и общности, които се управляват от организацията Дитиб, пряко подчинена на турската държавна Дирекция по религиозните въпроси Повечето едва говорят немски и остават само за няколко години в Германия.

В курса по богословие в Оснабрюк всички предмети, от философия до история на исляма и изкуства, ще се преподават на немски.

Ще се изнасят и конкретни лекции, свързани с европейски проблеми като имиграция, християнство или юдаизъм, каза Учар. След завършване на теоретичната подготовка студентите ще изкарват стаж в джамия, „както се прави при следването по католическо или протестантско богословие“, уточнява той.

В Оснабрюк имамите или социалните работници от мюсюлманските общности вече преминават академично обучение. „От август миналата година се събираме веднъж месечно за два дни семинар“, обяснява Ибрахим Петек, който от осем години е имам на джамия в Билефелд, западна Германия. В учебната програма са включени „изучаването на учебната система, правото, конституцията и обществени въпроси“ с цел подобряване на познаването на страната, добавя той.

„Имамът е преди всичко проводник на вярата, но той е и преподавател и помага на вярващите в тежки лични или семейни ситуации“, обобщава Бюлент Учар.

В една от лекциите австрийският преподавател Мусал ал Хасан Диау обяснява на тридесетина души разликите между моделите на асимилация на чужденците във Франция и Великобритания, „където можете да видите униформен полицай да носи сикхска чалма“.

90 процента от класа са мъже. В обучението обаче са се записали и десетина жени, всичките забулени. „Целта ми е да получа професионална квалификация за социалната дейност, която извършвам в джамията ми от десет години“, подчертава една от тях Руа Хуейра.

На изключени микрофони не се крие, че някои консервативни мюсюлмани реагират с голяма подозрителност на тези обучения.

„Важното е чрез тези курсове да покажем, че ислямът и демокрацията, ислямът и свободата не се изключват взаимно“, отвръща Учар.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.