Политикът граф Дракула: Скъпи сънародници, вашата кръв ще тече в моето тяло

Деян Донков в ролята на Дракула пие кръвта на Биляна Петринска

Деян Донков и Биляна Петринска в сцена от спектакъла „Дневникът на Дракула“. Снимка: Милена Фучеджиева

Бел. ред. – Следващите редове са откъс от интервю на измислената журналистка Виктория Недева с политика граф Дракула, в което той обяснява какво иска да направи за България и хората. То е текст на Милена Фучеджиева за „Дневникът на Дракула“ – танцов спектакъл на Мила Искренова с балет „Арабеск“, със специалното участие на Деян Донков като Дракула, и Биляна Петринска. Спектакълът може да се види в Музикалния театър в София.

Бел. автора – това е цялото интервю. В „Дневниците на Дракула“ на Мила Искренова можете да чуете части от него изпълнени от Деян Донков. На 10 март в Музикалния театър.

Дракула: Позволете ми да ви наричам по име… Виктория…

Журналистка: Удивена съм как при вашата заетост и хилядите ви срещи с избиратели успявате да помните имена на журналисти… Обръщате се към всеки поименно…

Дракула се усмихва топло.

Дракула: Изключителната памет е едно от досегашните преимущества на вампирите пред хората. Ако бъда избран, то ще е достъпно за всеки граждани.

Виктория: Защо решихте да се кандидатирате?

Дракула: Виктория, името ви означава победа, а за мен най-голямата победа ще е да ви уча на любов. Политиката е само претекст, извинение чрез което мечтая да направя хората щастливи. Тя не е нищо повече от легализирания превод на ситуацията в която се намирате. Аз съм преводача, гласувайте за мен, гарантирам ви, че няма да се изгубите в превода! Излезете от тесния лабиринт на интерпретациите в който сте се лутали хиляди години и разберете – аз съм единственият възможен, реалистичен, познаващ живота и смъртта на всяка идея, всяка идеология, всеки опит за масова любов завършил с кървава революция, всяко разпъване на кръст, всеки самобичуващ се монах, всеки създаващ власт Макиавели. Аз съм Стамболов, Линкълн, Кенеди, мила Виктория. Исус е платил дълг, който не е дължал, а вие, хората, дължите нещо, което никога не можете да изплатите. Аз ще ви помогна чрез една по-авангардна фискална политика постепенно да приключите с този дълг. Всеки иска да живее добре, дори и аз в безсмъртието си имам остатъци от този крехък стремеж, защото съм създаден от вас, ние сме една плът. Разликата между нас е само кръвта и тази разлика ви прави нещастни. Вие сте лесни жертви на банки, политици, нетрайни идеологии, неспазени обещания. Какъв смисъл има лихвения процент? Никакъв! Той е символ на несъществуващи ценности! Парите не са органична материя, те са обикновена хартия върху която избрани от политици художници рисуват картинки и цифри… Нищо повече! А вие сама знаете, че вкусът на политиците няма нищо общо с естетиката, нито с вечността. Нескромно казано, аз съм символ и на двете. Безсмъртието е естетика само по себе си. Моето скромно предложение на тези избори е да ви доближа до това състояние.

Деян Донков и Биляна Петринска в сцена от спектакъла „Дневникът на Дракула“. Снимка: от продукцията

Виктория се усмихва скептично, но и очаровано.

Виктория: Само това не бяхме чували, графе. Драги зрители, граф Дракула иска да ни направи безсмъртни. Как ще го постигнете? И още по-важен въпрос – за какво? Защо искате да доближавате народа ни до безсмъртието при положение, че чудесно знаете, че няма фонд на света, който да може да поеме непрекъснато увеличаващ се брой пенсионери? Наскоро увеличиха възрастта за пенсиониране, вие какво ще направите за възрастните хора в България?

Дракула: Благодаря за този въпрос. За мен той е изключително важен и е в основата на предизборната ми платформа. За разлика от всички мои предшественици от хиляди години насам, аз няма да ви лъжа. Аз се храня с кръв. Те правят същото…

Виктория (прекъсва го): Е, това е твърде популистко…

Дракула: Не! Не е! Нека да ви обясня. Популистко е на всеки четири години да ви обещават едни и същи глупости, които с нищо не променят живота ви! Карат ви да работите като машини за да нямате време да погледнете към вселената около вас и да помислите за себе си. Представете си, че на всеки 4 години кандидатиращите се политици раждат по едно бебе и твърдят, че ще го научат да говори, да ходи и да бъде щастливо докато те се грижат за него, а то всъщност умира четиригодишно без да се е докоснало до безсмъртието. Аз не казвам, че ще ви направя безсмъртни, казвам, че няма да ви убивам четиригодишни… (усмихва се чаровно, навежда се към журналистката и шепне на ухото й)…Колкото и да обожавам кръвта на необременени от неизпълнени обещания човешки същества…

Виктория се отдръпва леко уплашено, но е привлечена към него. Той я гледа усмихнат очаквателно.

Дракула: Не се притеснявайте…въпреки, че това, което бих Ви направил…би Ви превърнало в нещо много повече от който и да било мой избирател. (усмихва се) Ще можете да спрете да гласувате завинаги, защото ще станете господарка на съдбата си.

Виктория (ядосано): Графе, това, което ми предлагате е цинично… колкото и да го маскирате с безсмъртие.

Дракула: Да спрете да зависите от кръвта си е цинично?

Виктория: Да извъртате думите умело е добра риторика, но смисълът остава, а аз не съм обикновения ви гласоподавател, Дракула. Не ви вярвам.

Дракула става сериозен.

Сцена от спектакъла „Дневникът на Дракула“. Снимка: Милена Фучеджиева

Дракула: Вярата е другата обезценена банкнота във вашата корумпирана и провалена система.  И капитализмът и комунизмът боравят с оцветени хартии, печатани в огромни количества. А напоследък в опасно огромни количества. Но капитализмът е по близо до мен, защото все пак проповядва да вярвате в себе си, а не в някакво болестно равенство. От друга страна аз вярвам единствено в равенството на кръвта – тя е група 0. Все по-отдалечаващите се от създаването й подгрупи – А, Б и АБ не носят достатъчно информация. Знаете ли, че 97% от маите са били с кръвна група 0?

Виктория: Не, за пръв път чувам. Но какво искате да кажете, че хората, които не са нулева група няма да имат равни права при евентуално ваше управление? Това, извинявайте много, е дискриминация.

Дракула игнорира обвинението й.

Дракула: Вярвате ли, че краят на света ще дойде след три месеца както предвещава календара им?

Виктория започва да се ядосва на начина по който той води разговора.

Плакат за спектакъла „Дневникът на Дракула“.

Виктория: В какво аз вярвам или не, няма значение, хората искат да знаят вие в какво вярвате. Изборите ще са през месец май и бихме искали да знаем защо да гласуваме за вас. А може би избирането ви ще е краят на света, граф Дракула? Непрекъснато говорите за начина по който сме манипулирани, а вие самият раздавате нечувани количества пари. Плашещ е начина по който подчинявате най-уязвимата и най-голямата част от населението – бедните и пенсионерите! Защо искате да управлявате? Все повече се говори, че крайната ви цел е да си осигурите неограничен достъп до кръвта на населението, това вярно ли е?

Дракула е напълно сериозен, прави пауза преди да започне да говори.

Дракула: Напълно нормално е така да говорят враговете ми, аз съм заплаха за едно статукво градено хиляди години. Да, кръвта ме интересува, аз съм освен политик и бизнесмен. Нормално е когато влагаш в нещо да получаваш дивиденти…

Виктория: Значи вие признавате, че политиката ви ще е свързана с вампирските корпорации? Те ли финансират кампанията ви?

Дракула: Не разбирам какво ви притеснява. Всеки политик откакто свят светува е свързан с финансови кръгове, които го поддържат законно или не. За пръв път аз заявявам открито, че кампанията ми е финансирана от „Кръв инкорпорейтед“…Всеки може да прегледа регистрите им. Това е компания, която от самото си създаване влага в строежа на инфраструктура, болнични заведения и благотворителност. Драги зрители, „Кръв инкорпорейтед“ е най-големият строител на домове за сираци в държавата!

Виктория прикрива възмущението си.

Виктория: Сираци на хора, които вие, графе, и вашият кръг, сте превърнали във вампири. Всъщност искате да наложите най-голямата вампирска корпорация да управлява държавата, така ли?

Дракула: Не, искам да дам възможност на всеки гражданин на тази държава да дава свободно от кръвта си без да е заплашен от преследване от закона, без да е гледано на него с предубеждение от околните, без да се чувства изневерил на изконните човешки ценности. Искам всеки гражданин на България да може да се чувства по-близо от всякога до безсмъртието без това да има нещо общо с банковата му сметка, нито да зависи от монопола на шепа хора чиято единствена цел е обогатяването им за сметка на народа. Аз ще приема кръвта на гласувалите за мен като едно огромно доверие с което няма да злоупотребя до края на мандата ми и ще изведа този народ на едно друго ниво на духовно съществувание и благоденствие.

Виктория се усмихва раздразнено.

Виктория: Граф Дракула, благодаря за интервюто. Имаме още минута, какво ще е последното ви изречение?

Дракула: Скъпи сънародници, вашата кръв ще тече в моето тяло. Вашите грижи ще станат мои. Ще увелича продължителността на живота ви, ще елиминирам необходимостта от печатането на пари, ще премахна данъците, необходимостта от болници ще изчезне, на края на живота си всеки един от вас ще бъде превърнат в един от нас. Ние обещаваме, че няма да посягаме на никой преди да е изтекло времето му като човешко същество. Благодаря за вниманието.

Виктория: Целта оправдава средствата, драги зрители. Това е предизборното послание на граф Дракула към народа. Изборът е на кой предпочитате да слугувате – на банките с пари или на банките с кръв? Това беше едно интервю на Виктория Асенова с граф Дракула, независим кандидат за министър-председател.

Виж още текстове в блога на Милена Фучеджиева.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.