Караманлис подготвя завръщане като обединител

в. Етнос

Костас Караманлис натиска наследника си на лидерския пост в Нова демокрация за избори като целта му е при един изборен провал да се върне на сцената не само като председател на партията, а начело на обединения център-дясно.

Всички, имали шанса да се срещнат с бившия премиер Костас Караманлис в офиса му, са забелязали, че повечето книги в библиотеката му са свързани с политическа стратегия и тактика. От години Караманлис поддържа мита, че е „изключителен тактик“ – нещо, което се потвърждава и с действията му на крехката политическа сцена, създала се заради голямата икономическа криза, която държавата изживява.

Той се опитва по всички начини, със „случайно“ изтичане на информация, разговори с депутати, намеци, правени през трети лица, да подкрепи позицията на председателя на партията му Нова демокрация Андонис Самарас за необходимостта от незабавни парламентарни избори. Не е случайно, че близките до него Евангелос Андонарос и Прокопис Павлопулос в последно време зачестиха публичните си изказвания, в които подчертават нуждата изборите да бъдат произведени веднага след финализиране на сделката за размяна на облигации по гръцкия дълг.

Целта на Караманлис е да се създадат условия за връщането му на сцената като главно действащо лице и то не просто като лидер на Нова демокрация, а на център-дясно като цяло. Той знае много добре, че тази възможност „преминава“ през изборен провал на наследника му и раздробяване на консерваторите.

Сътрудници на бившия премиер подчертават, че ако Нова демокрация има на изборите ниски резултати – под 33 процента, които спечели през 2009 г., то тогава единственият изход за нея ще бъде са управлява в коалиция.

Това, според сценария, ще нанесе вреда на Самарас и ще „отвори“ пътя за нови избори в рамките на една година. В съчетание с раздробяването на дясното политическо пространство с Демократичния алианс на Дора Бакояни, новата партия на Панос Каменос „Независими гърци“, изключването на депутати от Нова демокрация, които не подкрепиха пакета с мерки от новия спасителен план, ще се създадат условия за завръщането на Караманлис като обединител, който на следващите избори да претендира не само за изборна победа, но и за сформиране на самостоятелно правителство.

Караманлис, като класически тактик, съзнателно остава други да говорят за него, да тълкуват намеренията му и да … прогнозират политическото му бъдеще. Самият той остава извън кадър, смятайки че така е защитен от спад в доверието, какъвто в момента изживява цялата политическа система и че „вдига акциите си“ като политика, който ще спаси страната.

Зад кулисите бившият премиер продължава контактите си с депутатите, изслушва проблемите, но избягва официално да се изказва по тях. Очакванията са, че тази тактика ще се следва още време, а на ниво публични изяви не се предвижда нищо друго освен изявление по време на предизборния период. Ще подкрепи, както е длъжен, Нова демокрация и Андонис Самарас без да прави каквато и да е отпратка към миналото.

Не е изключено като част от усилията да покаже, че е близо до лидера на партията, да приеме вече отправената покана за публична среща със Самарас. Самият председател на Нова демокрация иска да покаже, че партията е обединена на върха си и е резервиран по отношение на реалните намерения на предшественика си да инвестира в името „Караманлис“.

Според плановете на партийната централа изборите трябва да са най-късно в началото на май. Планът на Самарас предвижда през март Нова демокрация неофициално да започне предизборна кампания и да се финализират процедурите по изготвяне на кандидат-депутатски листи. Дотогава трябва да се изясни ситуацията с изключените депутати след отказа им да подкрепят нови рестриктивни мерки в замяна на спасителен заем от ЕС.

Партията възнамерява на 4 март, когато приключи размяната на облигации по гръцкия дълг, официално да депозира искане за незабавни избори. Плановете са на 6 март те да бъдат обявени и министрите на Нова демокрация да бъдат изтеглени от правителството на Лукас Пападимос, което да стане служебно.

Плановете са за избори на 6 май като за партийния щаб датата е „червена линия“, която не трябва да се нарушава. Може по върховете на Нова демокрация да има съгласие по отношение на произвеждането на избори, но в самата парламентарна група има лица, които се обявяват за удължаване на мандата на правителството на Пападимос. Доводът е, че партията не трябва да поема пряко – например от юни, тежестта на една антиобществена политика.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.