Зад кръвопролитията в ивицата Газа стои Хамас, а не Западът

Бойци на Хамас развяват знамето на ислямистката организация след като установиха пълен контрол над ивицата Газа. Западът не трябва да започва диалог с Хамас, а да попречи на Иран да разпалва религиозния екстремизъм. Снимка: Ройтерс

Ужасяващото варварство, вихрещо се в ивицата Газа, където бойци на екстремистката палестинска ислямистка групировка Хамас се опитват да елиминират физически съперниците си от светската партия Фатах, доведе до неизбежните обвинения, че в крайна сметка за кръвопролитията са виновни Израел и западните му съюзници. Фактът, че новият изблик на насилие беше задействан и се поддържа от опитите на Хамас да изкорени и най-малкия намек за съпротива на радикалния му ислямистки дневен ред, удобно се премълчава. Вместо това тези, които твърдят, че са им присърце интересите на палестинците настояват, че насилието е резултат от отказа на Израел и поддръжниците му – тоест Америка – да преговарят с демократично избраното правителство на Хамас за трайно политическо решение на палестинския въпрос.

Израело-американската политика беше осъдена като че ли най-откровено в доклад от 53 страници, написан от Алваро де Сото, който до миналия месец беше специален координатор на ООН за Близкия изток.

В доклада, предназначен за вътрешно ползване от високопоставени служители на ООН, Де Сото е особено критичен към Вашингтон и го обвинява, че подбужда насилието в ивицата Газа като налага всеобхватен бойкот на палестинското правителство. Израел пък е критикуван, че поставя непостижими условия на Хамас преди започването на преговори.

Свикнахме с институционната наивност, от която страдат толкова много от инициативите на ООН, но този аргумент е колкото опасен, толкова и несъстоятелен. Америка и Израел имат съвсем основателни причини да не започват диалог с Хамас под никаква форма.

Движението не само остава вярно на ангажимента си да унищожи еврейската държава, но и е непреклонно в отказа да загърби насилието като средство за постигане на политически цели. Хамас определено доказа способността си да достига крайности в насилието в последните сблъсъци, при които заловените бойци на Фатах са незабавно убивани. Хамас не само отрича на Израел правото на съществуване, но отрича и правото на живот на всеки палестинец, който дръзва да се противопоставя на радикалния му ислямистки дневен ред.

Западът трябва не да започва диалог, а да удвои усилията си и да попречи на Хамас да установи теокрация в палестинските територии.

Основна част от финансирането си Хамас получава от Иран, който несъмнено се радва, че отскорошният му съюзник предизвиква такава бъркотия в смутния регион.

По-ефикасна блокада на крепостта на Хамас – ивицата Газа – която да попречи на Техеран да разпалва пламъците на религиозния екстремизъм в палестинските територии би била добро начало.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.