Цените на яйцата всъщност ги вдигна Найденов, а го хвалят като борец със спекулата

Цените на яйцата скочиха и всички медии започнаха борба с незнайния спекулант, който вдигнал цените. Репортери тръгнаха да рисуват героическия образ на министър Найденов, който се бори със спекулата.

Тази ситуация със земеделския министър се повтаря непрекъснато с какви ли не стоки и храни. Щом нещо си вдигне цената, медиите тичат да обожествяват министъра спекулоборец.

А в случая с яйцата той е главния спекулант, който вдигна цените. Просто министърът се набърка в пазара на яйцата, обслужвайки спекулантите, които искаха да вдигнат цените. Министърът изпълни исканията им да ограничи вноса на яйца.
И сега казва – ако не свалите цените, ще пусна полските яйца пак. Какво значи един министър да пусне полските яйца? Защо въобще ги е спрял и обърква пазара? Ето, тук се крие обяснението за повишените цени, но няма репортер, който да му зададе правилния въпрос. Както е известно телевизиите в България играят ролята на пресслужби и отдел пропаганда на правителството.

Подхвърлят удобни версии, че влезлите в сила нови изисквания на ЕС за яйца само от щастливи кокошки вдигали цените. Демек – пак лошата Европа виновна, измисля ги разни, да поскъпват яйцата.
Да, ама защо не поскъпват и в Западна Европа, а само у нас?

И още една истина около яйцата остава скрита за медиите – птицевъдите в Западна Европа получават по-голяма подкрепа от държавата, отколкото в България. Субсидии и т. н. Тук, поради пропагандния характер на българските медии, няма кой да каже, че птицевъдите са оставени да се борят сами с повишаващите се цени на горива, на фуражи и т. н. И по начало птицевъдите у нас са малко и не покриват нуждите от птици и яйца. Затова има постоянен внос на пилешко и яйца. И в тази ситуация министърът ограничи вноса на яйца. И после се чуди защо се повишили цените. Кой ми сложи яйца в гащите…

Колкото повече се бърка министър Найденов на пазара, толкова повече ще поскъпва едно или друго.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.