Руската опозиция между бунта и примирението

в. Фигаро

Полицията арестува опозиционера Алексей Навални след митинга на Пушкинския площад. Снимка: ридус

Няколко хиляди руснаци протестираха в понеделник на площад „Пушкин“ в Москва след спорните президентски избори, спечелени от Владимир Путин. Разпъната на кръст между гнева и примирението, компактната тълпа се струпа в подножието на паметника на Пушкин под надзора на внушително количество полицаи.

Според оценките между 14 000 и 40 000 московчани дойдоха на площада, за да потърсят причини да продължат все още да се надяват, въпреки изборния удар, който им нанесе Владимир Путин.

В подножието на паметника знамената на комунистите, на крайните националисти и на либералната партия Яблоко се развяваха едно до друго. На трибуната представителите на главните опозиционни формации се опитваха някак си да съживят бунта, който страда очевидно от тежък махмурлук.

„Тъжна съм“, признава Надежда, елегантна тридесетгодишна служителка на застрахователна компания.

„Проблемът е не толкова в победата на Путин, колкото в общото състояние на страната. Толкова много хора гласуваха за Путин само защото правителството повиши заплатите на няколко категории чиновници в навечерието на вота. В този климат на повсеместна корупция, човек трябва да се примири, че протестното движение ще започне малко по-малко да се задъхва“, допълва Надежда.

Малко по-нататък Антон също споделя, че е обезсърчен. Този безработен млад човек очакваше, разбира се, че изборите ще бъдат опетнени от измами. Но след протестният вятър, надигнал се след парламентарните избори на 4 декември, Антон се надяваше поне властта да мами по-дискретно.

„Днес аз съм наистина песимист. Разбира се, ако има нови протести, аз ще участвам в тях. Но когато виждам безочливостта, с която Путин извърши измамите въпреки присъствието на наблюдателите в множество избирателни бюра, си казвам, че ще бъде наистина трудно, човек да го накара да отстъпи“, казва Антон.

В 19 часа в понеделник вечерта хеликоптер прелита над Пушкинския площад, докато множеството посреща с възгласи първите думи на Григорий Явлински. Лидерът на Яблоко, отстранен от президентската надпревара от избирателната комисия призова множеството на остане мобилизирано.

„Ние трябва да се организираме политически. С много труд ние ще принудим режима да организира нови избори и ще спечелим“, каза той.

Струпани на едно място хора, очевидно изпратени от властта, започват да освиркват оратора, но върху тях се изсипва дъжд от снежни топки и групата се разпръсква.

„Путин е крадец!“ и „Русия, да! Путин, не!“ скандира изведнъж събудилата се тълпа. Над главите на хората се вее плакат, който се подиграва с насълзеното око на Путин в неделя вечерта по време на неговата кратка поява на Манежния площад. „Путин, Москва не вярва на твоите сълзи“, пише на плаката.

С бежов кадифен костюм и с малките си очилца, завършилият математика Юрий Белотов не е загубил напълно надежда.

„Дойдох в Москва тази сутрин от Санкт-Петербург, за да участвам в тази демонстрация, защото съм убеден, че в Москва хората могат да окажат влияние върху създалата се обстановка. Засега не ни е много ясно какво трябва да се направи, но ще намерим начин“, казва той.

На трибуната лидерът на Левия фронт Сергей Удалцов предлага са се засили натискът, като се окупира площада. „Лично аз няма да си тръгна от тук, преди Путин да си отиде“, уверява той скептичната си аудитория.

В деня след вота слисаната опозиция се колебае какво да предприеме, за да накара Путин да отстъпи. В края на миналата седмица блогърът Алексей Навални раздаде палатки на активистите, които искат да участват в създаването на лагер по модела на палатковите лагери на Окупирай Уолстрийт.

Други, като лидерът на неразрешеното движение „Парнас“ Борис Немцов, вчера предложиха да се сформира протестен кордон. Трети предлагат организирането на нови мирни демонстрации, следващата от които би трябвало да се състои в събота на 10 март.

И докато чака, властта демонстрира в понеделник вечерта, че няма намерение да отстъпи пред протестното движение. Малко пред 22 часа Отрядите със специално предназначение руските сили за борба с безредиците започнаха да прочистват площад „Пушкин“ от хилядите протестиращи, които продължаваха да се трупат там.

Задържани бяха Навални и лидерът на движение „Солидарност“ Иля Яшин. Малко преди това лидерът на националболшевиките Едуард Лимонов и стотина негови активисти бяха арестувани, докато се опитваха да протестират пред сградата на избирателната комисия.

А през това време няколко хиляди привърженици на Путин си манифестираха спокойно близо до Кремъл.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.