Путин има възможност за промяна и не трябва да я пропилява

(Очакват ни) 12 години сълзи – лозунг на митинга на опозицията на Пушкинския площад. Снимка: ридус

Владимир Путин е изправен пред множество предизвикателства и легитимността на избора му е оспорвана, пише американският вестник „Ню Йорк таймс“. Сред тези предизвикателства са обвиненията за измами на изборите, отправени от международните наблюдатели и опозицията, която обеща да му попречи да изкара докрай 6-годишния си мандат.

Протестните митинги срещу победата на „Единна Русия“ в изборите за Дума „изпуснаха парата“, след което започнаха да растат рейтингите и на партията, и на премиера. Освен това консервативният електорат бе мобилизиран твърде сериозно от страха пред евентуална „оранжева революция“, обяснява изборния резултат на Путин журналистът Сергей Поляков, цитиран в материала.

През последните два месеца „аморфното мнозинство се насочи към Путин – основните маси, особено в провинцията, се изплашиха от призрака на бунта“, констатира експертът Леонтий Бизов. Освен това, Владимир Путин направи опит да се дистанцира от „политическата кавга“ и „успя да си върне позициите като баща на нацията, на когото се крепи редът в държавата“, добавя той.

При все това тази година за Владимир Путин са гласували със 7 милиона по-малко избиратели, отколкото за сегашния президент Дмитрий Медведев през 2008 г., и с 4 милиона по-малко, отколкото предпочетоха самия г-н Путин през 2004 г., посочва вестникът.

„Рокадата в тандема, обявена на 24 септември м. г., събуди активната част от обществото – евентуалното връщане на Путин за (още) два мандата сплаши хората със застой и безизходица“, пише „Ведомости“.

Докато Путин продължава да празнува победата си, той получи плесница в лицето от наблюдателите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Те признаха, че на този вот е имало по-малко крещящи нарушения отколкото на парламентарните избори през декември, но отчетоха, че Путин не е имал реална конкуренция и нечестно се е възползвал от парите, похарчени извънредно щедро от правителството в негова полза, допълва вестникът.

Много от хората, излезли вчера на протести срещу преизбирането на Путин, се надяваха той да бъде принуден да се яви на втори тур и така да стане ясно, че е изгубил подкрепата на руснаците. Вместо това те трябваше да преглътнат официалните резултати, че Путин печели с близо 64 процента от гласовете на избирателите, извоювани, както твърдят наблюдателите, с масивни измами, отбелязва британският в. „Гардиън“.

Изборите и последвалите ги протести обаче доказаха, че Путин вече не е силният човек на Русия. Разбира се Путин нямаше проблеми да фалшифицира вота само за да се увери, че няма да отиде на балотаж и че срещу няма да се надигне съперник. Но Путин вече не може да разчита, че жителите на Москва например ще реагират на случващото се с примиренчески фатализъм, предупреждава изданието в коментарна статия.

Твърденията за измами и нарушения бележат почти всеки руски вот в последните години, а дори и по времето на СССР. През последните 12 години на власт 8 като президент и 4 като премиер Путин имаше голямата възможност да подобри нещата, но той не успя да го направи, отбелязва вестник „Индипендънт“. Но сега има една разлика – критиките по време на тази предизборна кампания дойдоха не от международните наблюдатели, а от истинска армия от загрижени руснаци, въоръжени с мобилни телефони, с интернет връзки и с камери.

Съзнателно или не щабът на Путин противопоставяше по време на кампанията „добрите работници и лошата интелигенция, добрата провинция и лошите столици“ – Москва и Санкт Петербург. Това противопоставяне „може сега да събуди и по-широки слоеве от обществото. Май не се очаква ново потъване в сън“, прогнозира „Ведомости“ в редакционен коментар.

Редакцията на „Независимая газета“ пък заявява, че е необходимо Путин да сътрудничи с опозицията. „Трябва да припомним, че моралният авторитет на победителя се извисява най-вече от великодушието към изгубилите. Путин може би трябва да се вгледа в принципа „щом не можеш да възпрепятстваш нещо – оглави го“. И щом си осигури доверието на мнозинството, да осъществи програмата на своите опоненти“, пише всекидневникът.

„Днес това означава да демократизира и либерализира политическия живот, да възстанови независимостта на съдебната система, да сложи край на авторитарните методи за управление. Поне историята дава на Путин този шанс“, пояснява „Независимая газета“.

Това „мъртво вълнение“ на недоволството е още едно доказателство за появата на нови настроения в Русия. Разликата между Путин (64 процента) и кандидатът, останал на второ място, Генадий Зюганов (17 процента) показва, че манипулациите на изборите бяха необходими дори за да спасят Путин от втория тур. Завръщането му в Кремъл беше помрачено, но той ще бъде следващия руски президент. Сега Путин има възможността на направи някакви промени и не трябва да я пропилява, отбелязва и британският вестник.

Ръководителят на кампанията на един от кандидатите за президент Михаил Прохоров вчера обяви, че планира да емигрира, отвратен от случилото се на изборите, припомня в друга статия „Индипендънт“. На вота в Москва Прохоров остана на второ място след Путин. Той има 20 процента в столицата, а Путин – 48. В национален план Прохоров получава едва 8 процента. Вчера той обяви, че планира да създаде нова политическа партия, която ще откликне на исканията на гневните руснаци.

Путин увери руснаците, че ще поиска от председателя на Централната избирателна комисия Владимир Чуров да провери твърденията за нередности и измами на изборите. Но в Русия Чуров е известен с прякора „Магьосника“ заради очевидно магическите му способности да осигурява гладки избори за управляващите, припомня вестник „Дейли телеграф“.

В друга статия изданието отбелязва, че липсата на приятели и на въображение на Путин, както и политиката му в стил Студена война могат да излязат скъпо на страната.

Харизматични лидери на продължаващите политически протести бяха арестувани тази нощ в Москва, след като отказаха да напуснат един от московските площади след протестен митинг. От страна на протестиращите това упорство беше тест, че те ще изпълнят ангажимента си да продължат борбата срещу Путин, въпреки че той спечели изборите с огромно мнозинство. За Путин арестите бяха мярка за утвърждаване на властта му и за изтъкване на намеренията му, отбелязва американският вестник „Вашингтон пост“.

Руските опозиционери се колебаят между бунта и примирението, предупреждава френският вестник „Фигаро“. А докато чака да види какво ще предприеме в бъдеще опозицията, властта ясно показа вчера, че няма да отстъпи пред протестното движение, допълва вестникът.

С промяната на Русия трябва да се промени и Кремъл, пише френският вестник „Монд“. Победата на Путин му остави горчив вкус, защото дори в столицата той не получи абсолютно мнозинство. Това означава, че Путин вече не е господар у дома си и че на тези избори той трябваше да се бори, както никога досега не го беше правил, отбелязва вестникът.

Владимир Путин започва третия си президентски мандат в труден период, по-специално заради смяната на поколенията в Русия, изтъква коментатор на „Утро“.

В активния обществен живот се влива ново поколение, незаварило в съзнателна възраст съветската действителност, с различно мислене и възгледи от тези на израсналите в СССР. Това ще предизвика „конфликт между поколенията“ в различни сфери, включително политиката и управлението, прогнозира авторът.

За разлика от времето на перестройката, когато имаше подобни тенденции, днес историческите процеси се развиват далеч по-бързо и ефектът може да бъде по-ярко изразен. Това със сигурност влияе върху политическото бъдеще на Путин и не му обещава занапред да решава проблемите със същата лекота, с която спечели последните президентски избори.

Ако очакваните сериозни конфликти на интереси стигнат критично равнище, може би ще се наложи държавният глава да жертва следващия си президентски мандат и да предаде държавното управление на нов, млад екип, допълва наблюдателят на „Утро

Италианският вестник „Кориере дела сера“ цитира известния руски режисьор Андрей Кончаловски, според когото Русия е феодална страна. В интервю за изданието Кончаловски признава, че е гласувал за Путин, защото не е съзрял пораждаща доверие алтернатива в Русия и защото във всеки случай е по-добре да се направи опит да се повлияе на Путин да разреши най-трудния за разрешаване и най-комплексен проблем на страната – смяната на системата на руските средновековни ценности.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.