Сирийците предпочитат да избягат, вместо да останат и да умрат

ДПА

Граничното село Арсал с покрити със сняг къщи се превърна в убежище за близо 150 сирийски семейства, които не се изплашиха от снежните бури и планински пътища и се добраха до източен Ливан.

Хиляди пристигнаха в източен Ливан от Сирия през уикенда, след като се разпространи информация за зверствата, извършени от силите за сигурност в централната провинция Хомс. По-рано военни изтласкаха от размирния район Баба Амро Свободната сирийска армия, която се състои от дезертьори от редовната армия.

„Решението е трудно, или оставяш всичко, което имаш и спасяваш живота на децата и семейството си, или оставаш и умираш“, заяви за ДПА Абу Фирас, който е от село Ал Кусаир в провинция Хомс.

47-годишният баща на шест деца използва псевдоним и скрива лицето си с шал, защото се страхува от отмъщение. Намерил е убежище в дома на стар приятел. Повечето новопристигащи в селото са, подобно на местните жители, мюсюлмани сунити. Хората в Арсал подкрепят сирийците, които искат Асад да се оттегли.

Пътуването на семейството в мрака било страшно, заяви Абу Фирас. Децата плакали постоянно. След като узнал за ситуацията в Баба Амро, Фирас решил да напусне дома и родната си земя в неделя. „Когато силите на режима влязоха в района на Баба Амро, те не правиха разлика между бунтовници и цивилни. Убиваха безразборно“.

Той показа видео от мобилния си телефон с обстрела на Ал Кусаир през нощта, когато напуснал селото. „Заедно със съседите ми решихме да напуснем домовете си и да отведем семействата си въпреки опасностите при обстрела на селото. Тръгнахме през горите, под снега“, каза той.

Пълзели по земята и се крили по пътя, за да не бъдат засечени от военни. За около два часа семейството изминало краткото разстояние от Ал Кусаир до границата. Някои деца се разболели.

„Беше ми много студено и бях уплашена“, каза 9-годишното момиченце Нагам. „Искаме да живеем у дома и с нашите приятели, а не да идваме тук“, допълни тя.

„Повечето бежанци, които пристигнаха през уикенда в Арсал, са жени и деца“, заяви за ДПА Дана Сюлейман, говорителка на Върховният комисар на ООН за бежанците. „Нашите партньори на място вече разпределят помощта – хигиенни принадлежности, дюшеци и одеяла“, каза тя.

В понеделник Върховният комисариат на ООН за бежанците заяви, че около 2000 сирийци са избягали в Ливан, за да се спасят от растящото насилие.

Сирийци, намерили убежище в Арсал заявиха, че членове на четвърта бригада на Сирийската армия се опитвали да сплашат цивилни, за да им попречат да протестират и да настояват за демокрация. Махер ал Асад, малкият брат на президента, е страховитият командир на бригадата.

„Лозунгът на режима сега е: или ще живеете в мълчание, или ще говорите и ние ще ви убиваме“, заяви Абу Фирас.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.