Супер вторникът не реши първичните избори на републиканците

Мит Ромни и Рик Санторъм. Снимка: от тв екрана

Супер вторникът бе предопределен за ден, в който водещият президентски кандидат на партията да нанесе фатален удар на съперниците си. Така стана през 2000 и 2008 г., когато Джордж Буш и Джон МакКейн „циментираха“ номинациите си. Но тазгодишният Супер вторник бе бледа сянка на собственото си минало в няколко отношения. От една страна гласуваха само десет щата в сравнение с 21 през 2008-а. Освен това големият ден се случи този път по-късно, през март вместо през февруари. И най-важното – той не осигури удара за нокаут, който би се харесал на републиканския фаворит Мит Ромни.

Ромни доминираше през тази нощ във всяко отношение. Той спечели най-малко в пет щата, включително с малка разлика в Охайо. Той спечели повечето делегатски гласове – истинското мерило за доближаването до номинацията. Сега Ромни разполага с приблизително три пъти повече делегатски гласа от най-близкия си конкурент Рик Санторъм и е на почти една трета от пътя към спечелване на 1144 делегати, необходими за победата.

Но Санторъм спечели в три щата и изостана с един-два пункта от Ромни в Охайо. Нют Гингрич, възприеман преди като най-голямата заплаха за Ромни, победи в родния си щат Джорджия и това бе най-голямата награда за вечерта. А във Вирджиния, където на бюлетините бяха изписани само имената на Ромни и „слабака на игрището“ Рон Пол, Ромни съумя да вземе едва 60 на сто от гласовете.

Ромни продължава да се бори с поддръжниците на „Чаеното парти“, с евангелистите и с избирателите, които се самоопределят като „много консервативни“, сочат екзит полове. Засега той още не е победил в нито един южен щат, ако не броим вялата му победа във Вирджиния. С други думи Ромни още не е спечелил сърцето на Републиканската партия. И всичко това въпреки далеч по-големите му финансови разходи за кампанията в сравнение със Санторъм и другите.

Със сигурност съперниците на Ромни не смятат надпреварата за приключила. Те произнесоха бойки речи тази нощ, възвеличавайки постиженията си и заричайки се да продължат борбата. Санторъм планира да започне незабавно агитация в Канзас – следващия щат, в който ще се гласува през уикенда. Гингрич е на път за Алабама и Мисисипи, където вотът ще бъде следващата седмица. Рон Пол не само заявява, че остава в надпреварата до партийния конгрес, но и отказва категорично да изключи възможността да се кандидатира като независим.

На предишните избори по-слабите кандидати бяха принуждавани да се оттеглят до този етап от надпреварата поради изчерпване на финансите. Но сега промените в правилата за финансиране позволяват на богати дарители да поддържат дадена кандидатура малко или много едностранно чрез спомагателните т.нар. комитети за политически действия (political action committee – PAC). Например докато магнатът от хазартния бранш Шелдън Аделсън желае да подкрепя Нют Гингрич, дотогава той вероятно ще остава в надпреварата.

Въпреки това е трудно да си представим, че някой друг освен Мит Ромни може да спечели номинацията. Нют Гингрич не е спечелил в нито един щат извън Юга. Рон Пол не е спечелил в нито един. Санторъм загуби с малка разлика двата преки сблъсъка с Ромни – в Мичиган миналата седмица и сега в Охайо.

Нито Гингрич, нито Санторъм не разполагаха с организационен потенциал, за да впишат имената си в бюлетините във Вирджиния; екипът на Санторъм се оказа неспособен да стигне до всички делегатски списъци в Охайо. Стратегията на Ромни безмилостно да шиба конкурентите си с негативна кампания се прояви като особено ефективна в големи щати като Флорида и Охайо, където изборите се печелят и губят по телевизията. А в отплата такива щати носят много делегатски гласове.

Но позициите на Ромни в очите на общия електорат спадат, докато се проточва кампанията в първичните избори. Преди той отправяше повече послания към независимите избиратели, отколкото Барак Обама, но сега анкетите сочат обратното. Републиканците се надяват, че гласоподавателите ще са забравили до ноември мръсните нападки от първичната кампания и това може да се случи. Но удължаването на кампанията за първичните избори най-малкото ще попречи на Ромни да съсредоточи огъня си върху Барак Обама.

През това време Обама щастливо задейства отново своята възхитителна предизборна машина. Той има девет офиса в Охайо и предстои там да се появи десети. През януари неговата кампания е изхарчила повече пари от тази на Ромни. Президентът би могъл, най-малкото, да възприеме неопределените резултати от Супер вторника като суперновина.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.