Религиозните екстремисти си приличат, но ислямските са най-страшни

Мъж чете Корана в джамия в Сингапур. Причините за насилието на религиозна основа трябва да се изследват без предразсъдъци, а най-доброто противодействие е да се решат проблемите, които го предизвикват. Снимка: Ройтерс

Мюсюлмански, християнски и еврейски екстремисти, проповядващи насилие, използват една и съща риторика за „доброто“ и за „злото“. Най-добрият начин за борба с тях е да се търси решение на проблемите, тласкащи ги към екстремизъм – такива са заключенията на изследване за екстремизма, подготвено за започващата в Ню Йорк конференция „Ново мислене срещу насилствения екстремизъм и радикализацията“. Изследването е поръчано от Института Изток-Запад, експертна група по въпросите на сигурността, и констатира, че екстремистите от трите вероизповедания често негодуват срещу съвсем конкретни несправедливости – социални, икономически и политически. Но те използват религията, за да печелят привърженици и да оправдават нарушенията на закона, включително като избиват цивилни и последователи на собствената си вяра.

Авторите са сравнили идеологии, тактики на набиране на привърженици и начини за противодействие срещу насилствени религиозни екстремисти на три места – мюсюлмани във Великобритания, евреи в Израел и християни в Съединените щати. „Удивително е колко сходни са възгледите им за света и аргументите им в полза на насилието“, се казва в проучването. “Много често на Запад мюсюлманите са смятани за „главни извършители на терористични действия“, но екстремисти, проповядващи насилие, има и сред последователите на другите религии. Вторачването в мюсюлманските екстремисти отблъсква всички мюсюлмани.”

Проучването подчертава, че е важно да се анализират без предразсъдъци причините за насилието, към което прибягват последователите на различни религии: „Нещата винаги се свеждат до каузата „ние срещу тях“. Тезата е, че Бог не е замислил цивилизацията в сегашната й форма; че държавата не е оправдала надеждите на праведните и искрени представители на нацията и следователно божият закон стои над човешкия“.

Сръбски националисти тръгват на мирен поход към Косово от църквата Свети Сава в Белград на 14 юни. Мюсюлмани, християни и евреи използват сходни аргументи в полза на насилието. Снимка: Ройтерс

“Такива са възгледите за света на евреите-ултранационалисти като Игал Амир, който уби израелския премиер Ицхак Рабин през 1995 година, на групи като „Християнска идентичност“, свързана с белите расистки организации и на други християнски групи, които нападат медиците, извършващи аборти,” се казва в проучването. „Екстремистите не могат да бъдат свеждани до обикновено зло. Не бива да се влиза в надпревара с тях за това, кой да предложи по-прости отговори на сложни въпроси“, пише в текста.

Джесика Стърн, лектор в Харвардския университет и един от главните оратори на конференцията, посвети пет години на разговори с екстремисти, въз основа на които през 2003-та издаде книгата „Терорът в името на Бог: защо убиват религиозните екстремисти“. Тя предупреди, че е опасно президентът Джордж Буш да използва понятия като „кръстоносен поход“ или „освобождаване на света от злото“. „Така падаме в същия капан, в който са влезли терористите – капанът на черно-бялото мислене“, каза тя. „Екстремистите се радват много, когато американският президент говори така“.

Стърн обаче подчерта, че сравнението на екстремистите-насилници от трите религии не означава, че те представляват еднаква заплаха. „Изобщо не бива да ги приравняваме. Проблемите, създавани от християнския и еврейския екстремизъм, не застрашават света по същия начин, по който го заплашва мюсюлманският екстремизъм.“

Организаторите на конференцията казват, че целта им е да разработят безпристрастна стратегия за борба с религиозния екстремизъм. Сред гостите са представители на Държавния департамент, министерството на вътрешната сигурност, нюйоркската полиция, посолствата на Израел, Ирак, Великобритания и пратеници на организацията Ислямска конференция. След конференцията изследването ще бъде актуализирано и публикувано като доклад.
(БТА)

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.