И с лекарствата като с яйцата… Кой им е виновен?

По върховете на властта избухват бури, а простият човек много не може да разбере какво става.
Вижда как едно яйце гони 50 стотинки. И вижда телевизиите да правят пропагандни репортажи за министъра Найденов как се бори героически със спекулата. Макар че точно той вдигна цените на яйцата, като ограничи вноса. Така или иначе яйцата Made in BG са недостатъчни и като спреш вноса, цените ще скочат (виж повече по случая тук).

Но за лекарствата нещо не стана много ясно каква е битката. Изхвърча зам.-министърката на здравеопазването, Бойко Борисов обяви от телевизора, че седи въпросът и за оставката на министъра. Премиерът Батман въобще не се притеснява от евентуална трета смяна на здравен министър. Той го представя на народа като нещо положително. Дори преди време разказа сам в „Панорама”, когато назначи сегашния министър, виц, че имало опашка за министри на здравеопазването, но тя върви бързо.

Всичко е като на шега – „Ще ги уволнявам, докато оправят нещата”. Звучи добре за народа. Както сам Борисов призна – аз действам популистки, всички сме популисти, всички мислим като комунисти.
Да, наистина е така, но не е повод за гордост.
Народният любимец Бойко си укрепва властта, като удовлетворява нагласите от сталинско време, които очакват от Бащицата да уволнява, да наказва и да праща в Сибир.

Да, ама цените при пазарното стопанство не се определят с наредби и закони, нито с уволнения. Трябва да създадеш условия за пазара, за да има по-голямо предлагане, конкуренция, да субсидираш земеделци, птицевъди, за да не са по-евтини полските яйца от българските и т. н.
Същата работа и с лекарствата – правителството натиска производители, оправдават се с някакви наредби, а министърът се оплаква, че не бил знаел неговата заместничка какви ги върши, че сключили договори за високи цени.
Сега със закон ще изравняват цените, на които Здравната каса купува лекарства, с тези на които купува здравното министерство, защото имало драстични разлики. И цените да са ниски като през 2010 г. Ами за това закон ли е нужен? Защо не са договорили еднакви цени? Как сега със закон цените ще станат като през 2010-а?

Правителството не е военен щаб, който да заповядва на какви цени да се продава на пазара и на какви цени да се купува от производители. Тези хора наистина още живеят в комунизма и колкото по-бързо се събудят и видя, че той е свършил, толкова повече шансове има да паднат цените. Всяко тяхно действие предизвиква криза и повишение на цени. Например министър Найденов може да се нарече „Мистър Инфлация” – от всяка негова намеса поскъпват храните.

Впрочем, положението май е по-лошо – премиерът Бойко Борисов знае, че така не става, но уволнява, заплашва, лъже, за да удовлетвори очакванията на хората, че трябва да се уволнява и да има виновен. Само не и той.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.