Гърция харчи милиард за оръжие в кризата

Оръжие на стойност един милиард евро изглежда е купила Гърция от европейските си партньори през 2010 г. Това показват данни, публикувани в официалния вестник на Европейския съюз за продажбите на оръжейни системи.

Според тези данни лъвският пай в продажбите към Гърция се държи от Франция със 794 милиона евро.

В същото време „глашатаите“ на рестриктивните мерки – Холандия и Германия, са продали на Атина военно оборудване на стойност 90 милиона евро главно в електронни системи и наземни превозни средства. Най-малък дял в продажбите са имали Италия и Испания – съответно с 52 и 33 милиона евро.

Всички тези данни показват, че през 2010 г. – годината на преговори за първия спасителен пакет, Гърция е останала една от страните с най-голям бюджет за купуване на оръжия спрямо брутния си вътрешен продукт.

През конкретната година военните разходи са надвишили 3 процента от БВП, докато във Великобритания и Франция те са се движили около 2,5 на сто, а в Германия са били 1,5 процента.

Тогавашният заместник-министър на отбраната Панос Беглидис е отрекъл пред Ройтерс, че партньорите на Гърция са упражнявали натиск над Атина да купи оръжия в замяна на одобрение на спасителен план. „Големите сделки за оръжие винаги се правят с тези държави. Няма никаква връзка с кризата“, е заявил той.

Пред „Та неа“ вчера Беглидис подчерта, че през 2010 г. Гърция не дала такива средства. Източници от министерството на отбраната казват, че изнесените данни по всяка вероятност са натрупани плащания по стари договори. Те отбелязват, че единствената голяма сделка е била направена по времето на правителството на Нова демокрация (преди 2009 г.), когато министър на отбраната е Евангелос Меймаракис.

Става въпрос за два френски хеликоптера Супер пума за проучвателно-издирвателни дейности на обща стойност 80 милиона евро – сума вероятно платена през 2010 г. Източниците посочват, че дори и в конкретния период общите стари плащания, включително и към САЩ , не са надвишили сумата от 1 милиард евро.

Официално от министерството на отбраната ще излязат с информация днес след като направят проверка в архива си.

Трябва да се отбележи, че съветник на бившия премиер Георгиос Папандреу заяви през 2010 г. пред Ройтерс, с условие да не се споменава името му, че „никой не казва – „купете оръжейните ни системи, защото в противен случай няма да Ви спасим“. „Все пак обаче подсказаха ясно, че ще окажат по-голяма подкрепа, ако го направим“.

Темата беше поставена в Европейския парламент, когато лидерът на групата на зелените Даниел Кон-Недит обвини Европа за практиката да продължава да продава оръжия на страна, принудена да прилага строга програма за икономии.

Според годишния доклад на Международния институт за стратегически проучвания за първи път в съвременната история на Европа Азия ще я надмине по военни разходи. Британският институт подчертава, че Азия трупа оръжия благодарение на икономическия растеж, който изживява.

В същото време европейските държави отговарят на икономическата криза с орязване на оръжейните си програми.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.