Швейцария – референдум за повече платен отпуск

ДПА

С наближаването на швейцарския референдум за повече платен отпуск, швейцарските работодатели започнаха остра кампания против предложението.

В телевизионната им реклама е показан самотен пациент да чака хирургическа намеса в операционна зала. Накрая той вижда залепена бележка на медицински монитор: „Недостиг на персонал поради нов регламент за отпуски.“

На референдума в неделя швейцарските фирми искат гражданите да гласуват против предложението, в което се призовава за удължаване на платения годишен отпуск от четири на шест седмици.

Водещи работодатели, както и консервативни и социалдемократически министри активно призовават да се отхвърли предложението.

Улици, гари и летища са облепени с плакати с надпис: „Повече отпуск = по-малко работни места.“

Кампанията изглежда е дала резултат. Допитване от телевизия SRG от края на февруари сочи, че 63 процента от анкетираните са против по-дългия годишен отпуск.

Младите хора са по-положително настроени към предложението, докато тези над 60 години, които са израснали в условията на традиционната швейцарска работливост, са като цяло против.

Тереза Шмид, говорителка на швейцарската синдикална федерация Travail.Suisse обаче заяви, че скъпата кампания не е нищо повече от раздухване на паника.

Организацията поиска референдума след като събра над 100 000 подписа.

„Противниците на по-големия отпуск изглежда се уплашиха и бръкнаха дълбоко в джобовете си за реклама през последните седмици“, каза тя.

За последните 25 години швейцарците имат право на четири седмици платен годишен отпуск.

Синдикатите заявяват, че са нужни още две седмици, тъй като засилващата се конкуренция, технологичният напредък и глобализацията правят труда по-тежък и интензивен.

„Много работещи се разболяват заради нарасналото работно натоварване. Това унищожава семейния живот и свободното време“, казва Travail.Suisse и призовава работещите да гласуват за повече отпуск като „стъпка към по-здравословен труд“.

Швейцария не е член на ЕС, но в момента има същия законов минимум от четири седмици платен годишен отпуск като ЕС.

В някои страни от ЕС обаче минимумът е пет седмици платен годишен отпуск. Сред тях са Австрия, Франция, Италия и Швеция.

Швейцарските работодатели изтъкват, че въвеждането на по-дълъг годишен отпуск би струвало на малките и средните предприятия 6 милиарда швейцарски франка (6,5 милиарда долара) годишно.

Износителите вече са под напрежение заради силния франк. По-високи разходи за работна ръка биха накарали някои компании да преместят дейността си в по-евтини страни в еврозоната, предупреждават работодателите.

Независимо от резултата на референдума тази неделя, следващият референдум на трудова тема вече се задава на хоризонта – синдикатите сега призовават за въвеждане на минимална работна заплата.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.