Управляващата коалиция в Германия се пропуква

Дейвид Макхю

Ангела Меркел с Джордж Буш и Владимир Путин на срещата на Г-8 в Германия. Меркел жъне успехи на международното поле, но във вътрешната политика я чакат проблеми. Снимка: Ройтерс

След разредения въздух на срещата на върха на държавите от Г-8, германският канцлер Ангела Меркел е изправена пред простиращия се в низините мръсен свят на вътрешната политика. Там дипломатическите успехи укрепват рейтинга й, но не могат да попречат на растящото разцепление в коалиционното й правителство.

Бракът по сметка между левицата и десницата, сключен през ноември 2005 година между консервативните християндемократи на Меркел и левите социалдемократи, става все по-труден. Именно това намеква лидерът на социалдемократите Курт Бек в протяжна статия, публикувана преди дни в консервативното издание „Франкфуртер алгемайне цайтунг“. Бек обвини християндемократите в „неолиберализъм“ – че се уповават прекомерно на свободните пазари за сметка на социалните грижи. Той упрекна и коалиционните си партньори, че проповядват безпочвена идеология, която виси във въздуха.

„Невероятно е колко малко политически опит е отразен в мечтата за посърналата държава“, писа Бек. „Ако Християндемократическият съюз трябва да изпълнява буквално онова, за което говори, в Германия ще има все по-малко образование, все по-малко инвестиции и все по-малко сигурност, гарантирана от законите“.

Партийният лидер Бек, който е и министър-председател на провинция Райнланд-Пфалц, има основания да отправя критики. Той не е член на федералното правителство и има нужда да повиши рейтинга си, който е по-нисък от този на Меркел и на двама други видни германски социалдемократи – министъра на финансите Пеер Щайнбрюк и външния министър Франк-Валтер Щайнмайер.

Въпреки критиките един от лидерите на християндемократите заяви, че те са решени да запазят управляващата коалиция до следващите парламентарни избори през 2009 година. „Имаме достатъчно задачи пред нас“, каза Фолкер Каудер, лидер на групата на християндемократите в долната камара на германския парламент. Правителственият говорител Улрих Вилхелм пък каза: „Ясно е, че правителството като цяло работи конструктивно и посреща предизвикателствата“.

Германският канцлер Ангела Меркел (вляво) и президентът на страната Хорст Кьолер държат копия на доклад за компенсиране на работилите в полза на нацизма. Правителството на Меркел търпи все повече критики от политическите опоненти, които трупат точки за предстоящите през 2009 година избори. Снимка: Ройтерс

Вместо да работят в хармония, две години преди редовните избори за федерален парламент германските политици все повече се поддават на изкушението да търсят въпроси, които могат да бъдат засегнати в предизборните кампании, за да спечелят точки сред избирателите. Целта на критиките на Бек до голяма степен е да накара привържениците на социалдемократите да не се насочат към Лявата партия, която смята социалдемократите за прекалено про-бизнес настроени. Тя печели на своя страна все повече комунисти от бившата Източна Германия и през миналия месец в Бремен за първи път взе места в парламент на западногерманска провинция.

Благодарение на външнополитически събития като срещата на върха на Г-8, където успя да накара САЩ да се съгласят да обмислят съкращаването на емисиите на парниковите газове, Меркел се представя в благоприятна светлина. У дома обаче тя е изправена пред редица проблеми.

Най-сериозните от тях, породени от договореното от нея коалиционно споразумение, засягат промените в системите на данъчното облагане и на здравеопазването, и вече са приети като закони.

Сега Меркел трябва да се справя с проблеми, за които няма договореност с партньорите си. Като например въпросът дали Германия се нуждае от въвеждане на минимална заплата. Двете партии от управляващата коалиция са далеч от съгласие и компромисът изглежда малко вероятен.

Досега Германия се справяше добре и без минимална заплата, само с договорени от синдикатите нива на заплатите на базата на отраслови споразумения. В много случаи те служеха като законови прагове на минималната работна заплата дори и във фирми, които не бяха страна по тези споразумения. Но страховете от прилив на евтина работна ръка от новите държави-членки на ЕС станаха причина за все повече призиви в редиците на Германската социалдемократическа партия да бъде определен конкретен минимум на заплатите.

Ако управляващата коалиция се разцепи, вероятно ще има предсрочни избори. Това беше малко вероятно, докато Германия беше председател на ЕС и на Г-8. Европейското председателство обаче приключва на 1 юли и Меркел има последен шанс да блесне на международната сцена като председател на предстоящата среща на върха на 21 и 22 юни в Брюксел. Председателството на Г-8 приключва в края на тази година.

Спадът в общественото доверие може да накара двете партии от управляващата коалиция да останат заедно, дори и нещата между тях да не вървят добре.

Рейтингът на Меркел обаче остава висок. Тя се нарежда точно зад германския президент Хорст Кьолер. Проучване на общественото мнение на социологическия институт TNS по поръчка на седмичника „Шпигел“ през май показва, че 79 процента от германците очакват от Меркел да изиграе важна роля.

Това обаче не вдигна рейтинга на нейната партия, който е едва с 36 процента подкрепа – малко по-добре от разочароващото представяне на партията на парламентарните избори през 2005 година. В допитването социалдемократите дори са още по-зле от партията на Меркел, като се ползват с доверието на едва 30 процента от германците.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.