Досие „Горила“ – афера в стил Мишо Бирата проваля десните в Словакия

Ройтерс

Пародия на герба на Словакия по повод досие „Горила“

Лидерите на управляващата в Словакия десноцентристка коалиция са изправени пред унижение от електората на парламентарните избори в събота. Избирателите са разгневени от голям корупционен скандал и вероятно ще върнат на власт лява проевропейска партия, обещаваща данъци за богатите.

Основната причина за вероятния отлив на избирателите от СДХС-ДП е „изтичането“ през декември на досие на тайните служби. То разкрива записани със специални разузнавателни средства разговори между водещи политици и бизнесмени, в които се обсъжда раздаване на рушвети срещу продажбата на държавни компании в средата на миналото десетилетие. Подробностите в досието с кодово име „Горила“ накараха десетки хиляди гневни словаци да излязат по улиците миналия месец в рядка демонстрация на обществен гняв.

26-годишният IT-специалист Марек Ломницки каза, че в събота ще пусне празна бюлетина в знак на протест срещу СДХС-ДП. „През 1998 г. те се обявиха за борба с корупцията. Но се превърнаха в точно обратното – дискредитирана група хора, които не могат да си вържат обувките, без да получат подкуп“.

Ако резултатите от социологическите проучвания се потвърдят, Словашкият демократичен и християнски съюз-Демократическа партия (СДХС-ДП) е на ръба да не прескочи 5-процентовата бариера, необходима за спечелване на места в парламента. Това би било зрелищно поражение за партията, която повече от 9 г. след разделянето на Чехословакия през 1993 г. доминираше словашката политическа сцена и чиято либерална политика помогна за трансформацията на изостаналата източноевропейска страна в икономика, развиваща се с бързи темпове.

От решаващо значение за партньорите на Словакия от еврозоната е, че партията, която ще спечели от това, е социалдемократическата „Смер“. Тя е твърд поддръжник на единната валута и е малко вероятно да попречи на усилията за стабилизиране на еврото, както миналия октомври заплаши да направи оглавяваната от СДХС-ДП коалиция.

Страната с 5,4-милионно население привлече вниманието на световните финансови пазари, когато един от по-малките партньори в управляващата коалиция реши да не подкрепи укрепването на спасителния фонд за еврото, целящо да се избегне неконтролиран фалит на Гърция. Този ход доведе до падането на оглавявания от СДХС-ДП кабинет и принуди министър-председателката Ивета Радичова да състави служебно правителство. „Не мисля, че правителството, съставено след изборите, ще създава проблеми, когато става дума за големи и стратегически решения в еврозоната“, каза Мариян Лешко, който списва рубрика в икономическото списание „Тренд“.

Социологическите проучвания показват, че „Смер“, водена от бившия премиер Роберт Фицо, ще е най-големият печеливш, събирайки около 40 процента от гласовете, а има и съвсем малък шанс да спечели пълно мнозинство.

Словашката десница се отнася с презрение към Фицо, който е бивш член на Комунистическата партия. Неговите обещания за по-социална държава и по-високи данъци за богатите намериха подкрепа сред избирателите от селските райони, както и сред бедните, но според анализаторите неговите намерения може да подложат на изпитание способността на Словакия да се придържа към договорените от ЕС цели за дефицита.

Евентуален неуспех на бившата комунистическа страна да намали бюджетния дефицит до 3% от БВП до следващата година може да се отрази на кредитния й рейтинг („Мудис“ го определя на „АА“, а „Стандард енд Пуърс“ на „А“). Но според Еврокомисията силният износ, в който водещо място заема производството на автомобили, може да я превърне в най-бързо растящата икономика в еврозоната.

Големият губещ в събота със сигурност ще е лидерът на СДХС-ДП и външен министър Микулаш Дзуринда. Неговата съпартийка, популярната Радичова, напуска премиерския пост и ще стане преподавател в Оксфордския университет веднага щом бъде съставено ново правителство, и това ще направи партията още по-непривлекателна.

Дзуринда казва, че той и СДХС-ДП не са направили нищо противозаконно и че партията му не е единствената, чиито членове се споменават във връзка със скандала „Горила“. Но именно Дзуринда, който беше министър-председател по време на предполагаемите закононарушения, понесе най-тежкия удар. По ирония управлението на Радичова беше хвалено, че прави доста повече, за да се бори с корупцията, отколкото Фицо в мандата му като министър-председател от 2006 до 2010 г. Тогава „Трансперънси интернешънъл“ нареди страната зад всичките й централноевропейски съседи, както и на 23-то място от 27-те членки на ЕС.

Изоставена от повечето си либерални поддръжници от средната класа, СДХС-ДП загуби рязко подкрепа – от 15% през юни 2010 г. до едва 5,1% според публикуваните във вторник резултати от социологическо проучване. „Случаят „Горила“ е само върхът на айсберга“, каза вътрешният министър Даниел Липшиц от коалиционния партньор „Християндемократическо движение“. „Основният въпрос е кой всъщност управлява Словакия? Избраните от народа или криминални и финансови групировки?“.

Нови партии като „Партията на обикновените хора“ и „99 процента“ – антикапиталистическа групировка, която няма почти никакви ясни политически идеи – се надяват да използват голямото разочарование сред избирателите и имат реален шанс да спечелят места в парламента, казват анализатори. Избирателната активност обаче се очаква да бъде ниска. Само 22% от запитаните миналата седмица в социологическо проучване са казали, че със сигурност ще гласуват – по-малко от половината, дали гласа си през 2010 г.

БТА

Б. р. – заглавието е на редакцията

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.