Двама очевидци – на избори в Русия

(Очакват ни) 12 години сълзи – лозунг на митинга на опозицията на Пушкинския площад. Снимка: ридус

Разговор между очевидци за това, какво се случи в Русия по време на изборите за президент. Очевидците са Антон Кутев, депутат от БСП и наблюдател на изборите в Русия и Антон Митов, журналист и наблюдател от Радио „Алма Матер Класик ФМ”. Разговорът се направлява от Гриша Атанасов, водещ в Радио „Алма Матер Класик ФМ“. От предаването „Колегиално“ на радиото.

Гриша Атанасов: Днес имаме възможност да разговаряме с двама Антоновци за президентските избори в Русия… Може би някои от вас знаят, че Антон Кутев е живял и учил в Русия, във ВГИК, значи добре познавате Русия?

Антон Кутев: Да, макар че онази Русия не е като тази Русия… Има разлика за изминалите 20 години… Аз до 93-та бях в Москва, но вече виждам съвсем друг град…

Антон Митов: Ти си бил там по време на разрухата на тази държава?

Антон Кутев: Началото на руския сериал „Бригада”, е моя спомен за времето, когато бях там. Времето на моето студентство.

– Защо избрахте да бъдете във Воронеж, това е далеч от Москва за нашите представи, към западната граница на Русия?

Антон Кутев: Не, то зависи къде те разпределят. Ние бяхме към 50 души международни наблюдатели и не сме се съсредоточвали само в Москва, но аз изразих желание да не бъда в столицата, а да отида някъде другаде, защото ми беше интересно да видя така наречената руска „глубинка“, както те обичат да казват…

Антон Митов: А аз съм за първи път в Русия…

– Много се изписа и продължава да се пише за тези избори. Дали беше ясно за повечето хора, че Путин отново ще бъде избран? Как видяхте изборите в този милионен град, отдалечен от Москва?

Антон Кутев: Много мирно, много тихо, много цивилизовано. Между другото аз не за първи път съм наблюдател в Русия, на предишните избори на Думата през декември също бях в РФ. Тогава бях в град Липецк. Този път бяха много добре организирани. За мен нямаше никакво съмнение в честността на изборите, независимо какво чета за тях в пресата. Аз така и очаквах, че ще се получи между другото. Според мен, Путин очакваше, че ще има обвинения и спекулации в изборните резултати и точно заради това те се бяха подготвили изключително добре по отношение на прозрачността и начина на провеждане на изборите…

– Вие ходихте ли в изборни секции?

Антон Кутев с други наблюдатели в Международния информационен център за изборите. Снимка: Антон Митов

Антон Кутев: Да, обиколих петнадесетина изборни секции в различни градове и села. Бях във Воронеж, бях и в Нововоронеж. Постарах се да обиколя в колкото се може повече места…

Антон Митов: Избирателната им система ли ти е направила впечатление?

Антон Кутев: За мен беше изключително впечатляващ начинът, по който се брояха гласовете. Както и при нас и там има комисии, представители на всички партии, които броят бюлетините. Имаше и наблюдатели, също от всички партии. Но те нямаха право да се докосват до бюлетините. След като се преброят гласовете се правят протоколи, които се подписват и от членовете на комисията и от наблюдателите. Всички получават копие, включително и наблюдателите, които стоят там. От тук нататък чувалите с бюлетините от секцията тръгват по-нагоре и на следващия ден, в който те пристигат в избирателната комисия, тя ги въвежда на сайта на Централната избирателна комисия. А това означава, че всеки един от присъстващите може да види: къде, колко за коя партия са гласували.

– Още на миналите избори се появиха разлики в протоколите и написаното на сайтовете, всъщност това провокира големите протести…

Антон Кутев: Там, където има разлика, се вижда веднага. И друго: колко дена вече са минали от изборите, а никой не се е оплакал.

– В руските блогове има доста съобщения за разминавания в гласовете …

Антон Кутев: В интерес на истината видях доста спекулации. В деня на изборите видях как един от заместниците на Зюганов да казва, че са откраднати милиони гласове. Аз дори си позволих на една от пресконференциите да бъда малко по-предизвикателен и да съобщя, че не мога да отговарям за Москва или Владивосток, но съм бил във Воронеж и ще ми е много интересно ако там са откраднати някакви гласове, да получа информация, за която да отговарям. Системата им беше перфектна. Става дума и за нещо, което е приложимо и у нас. Бяха поставени камери във всяка изборна секция. Две: едната насочена към изборната урна, другата към комисията. Те предаваха в Интернет. Цялата информация се запаметява на сървъри.

– Появиха се едни много интересни кадри, от вечерта преди изборите, какво са правили пред камерите в някои от секциите. Веселби и т.н….

Антон Кутев: Възможно е, но тези секции са достъпни по интернет, т.е. всеки който искаше, стига да е регистрлиран можеше да гледа какво се случва през целия ден, а регистрираните, които са гледали какво се случва през целия ден са 850 000. Толкова хора бяха регистрирани в Централната избирателна комисия.

Антон Митов: Мога ли да се включа с една шега, която ми каза един млад човек, който ми се представи като опозиционер и се казва Влад.

– Ти присъства на Победния митинг и на митинга на опозицията?

Антон Митов: Да, та той ми каза, че най-хубавата предизборна програма е компютърната програма на Владимир Путин (смее се). Мислещ млад човек, с когото си говорихме за православие, за Руската империя, за липсата на съществена разлика в това, което представя Путин и бъдещия лидер на тази мощна държава. Той пак ще прави същото, ще организира усвояването на богатствата на тази държава…

Но той самият каза, че не приема тези опозиционери, които сега се изявяват. За него те нямат ясна програма и не са много сигурни в представянето на нещата… Забавното за мен бе, че той ми каза, че сега седи в сянка и наблюдава какво става и много скоро съм щял да чуя за него. В същото време, докато си говорехме, регулираше някакви хора, който идваха отнякъде и отиваха да наблюдават митинга. Вероятно бяха представители на някаква неформална организация, която наблюдава засега.

– На мен ми се иска преди да поразсъждаваме за опозицията, да кажеш, все пак ти си за първи път в Москва… Порази ли те тя?

Антон Митов: Не може да се обхване необхватното, както е казал Кузма Прутков. Чувствах се като героя на Арт Бъкуалд, който трябваше да разгледа Лувъра за 3 минути. Не е възможно точно за три дни да се разбере какво точно представлява Москва. Видях центъра, видях и по-краен район, но не е възможно да се отиде навсякъде. Уморих се, но се опитах. Между другото, нямаше човек, който да не ми помогне, когато го питах за посоката. Имах дори такъв случай: млад човек не знаеше къде е Търговската палата, но извади мобилния си телефон и чрез GPS ме упъти. И другото, което ме впечатли: изключително добрата организация на полицията. Те си свършиха работата както трябва. Аз съм бил в Израел: там повече са ме проверявали. И още нещо: по време на митингите, когато виждаха, че нещо не е наред, действаха веднага. На 5-и март една групичка от клошари, подпийнали, тихомълком бе изнесена от площада, защото създаваха проблеми с глупостите си.

– Доста страховити снимки се разпространяват по Интернет, редици от военни камиони, редици от специални части с щитове…

Хора се събират пред хотел „Метропол“ за митинга за победата на Путин. Снимка: Антон Митов

Антон Митов: Имало ги е и тях, разбира се, но аз не ги видях. Те са били повече на „Лубянка“, където не съм бил. На „Манежния площад” от самото начало видях техните представители на руския КАТ(ДПС). На Лубянка бяха крайните ултраси и представителите на Едуард Лимонов, знаеш кой е той…

– Национал-болшевика Лимонов, той бойкотира изборите…

Антон Митов: И тези, които идваха от Пушкинския площад също бяха леви… Не ми направиха добро впечатление, не можеш да излизаш на митинг, на който искаш да кажеш нещо, да ръководиш хора в някаква посока и да четеш от едни листове, треперейки. Говори направо: какъв лидер си ти? Още повече с руснаците, с които си говорих, ми казаха направо, че искат лидер и сигурност. А иначе подготовката беше много добра. Различни родове полиция, които аз не познавам, се струпаха организирано на групички, за да пазят. Освен тези, които различавам като ДПС и ОМОН имаше и кадети, които също бяха пристигнали да съблюдават за реда…

Антон Кутев: Тези с камионите бяха вътрешни войски, всъщност…

Антон Митов: Имаше ги други откъм страната с приказните герои, даже ме снимаха и мен, тъй като бях с една тъмна вълнена плетена шапка, нахлузена до очите, студено ми беше, а и съм с брада. Снимаха превантивно, за всеки случай. Даже девойката, дето ме снима от ДПС, малко се притесни, защото видя, че я видях и се насочих към нея, за да и покажа раницата си, тъй като тя бе застанала на входа на едни от загражденията. Провери ме и ме пусна да мина.

Антон Кутев: Но тук е важно да подчертая, че всички тези войски ги имаше след изборите. Самото гласуване не е минало „под ботуш”…

– Хубаво, казвате „на следващия ден”, защото всички знаеха, че Путин ще спечели, но си задаваха въпроса: какво ще става на следващия ден?…

Антон Митов: В неделя, в деня на изборите нямаше, само някой и друг полицай в метрото, но не на всяка спирка. Появиха се привечер, но всички бяха на площада, за да пазят от провокации. За мен не беше необичайно, защото от години следя какво става в страната по интернет, а и да не ви казвам, че и в други страни по време на такива събития, винаги има полиция. В случая тя само пазеше, а не извършваше погроми над гражданите. Организацията им беше перфектна и който искаше да участва в митинга, влизаше през специални места. Интересното бе, че ако влизаш от едно място, не можеш да излезеш през него, а трябва да продължиш напред и ако искаш да се върнеш, трябва да заобиколиш. На мой въпрос дали мога да снимам ми казаха, че няма никакъв проблем. Дори да си с дипломатически паспорт или със специално разрешение пак не можеш да се върнеш, без да заобиколиш. Толкова сериозна бе организацията им.

Антон Кутев: Аз дълбоко не вярвам в демократичността на Русия. Тя в никакъв случай не е демократична в европейския смисъл на тази дума. Ако ме питате наистина: тя не може и не трябва да бъде…Това вече е друго разсъждение. Къде е разликата? Аз не смятам, че имаше в самия механизъм на правене на избори някакво опорочаване. В България те бяха опорочени, докато в Русия това не се случи. Опорочаването беше много преди това с начина, по който са допуснати кандидатите, защото в края на краищата тази логика, която Антон Митов каза, че те искат един силен човек, е абсолютно вярна. И когато срещу човек като Путин застане Зюганов, например, с всичките му особености…

– Видяхме опозицията: Зюганов, Сергей Миронов, Жириновски, доста износени политици, милиардер…

Антон Кутев: Един Прохоров, за който всички знаеха, че си е купувал острови и всякакви други баснословни неща, които руснаците не могат да приемат, т.е. липсата на демокрация и натиска е бил осъществен преди това. Вече при подбора на кандидатите и допускането на тези, които ще се явят е била свършена работата. И може би ако на Путин не му е било необходимо, нямаше да имаме толкова „светли” избори.

Антон Митов: Понеже имах възможността да си говоря с различни хора, може би защото седях малко встрани с един доста съмнителен вид, с брада, с яке с много джобове, като някакъв шахид, който всеки момент ще направи нещо, всеки ме заговаряше…

– Нямаш съмнителен вид.. Рус, синеок…

Антон Митов: Ами аз все с нещо ги провокирах, за да ме заговорят. Не знам точно с какво… Говорих си с хора и от едната и от другата страна и това, което ми се натрапи като впечатление, че те искат сигурност. И от двете страни на барикадата. Другото, което е, че те не искат както са американците да имат по 3-4 коли, 5 тостера, 3 хладилника и т.н. Искат да имат нормален живот и в известна степен и по някакъв начин тази сигурност Путин им я дал…

– Добре, стабилност и известен просперитет, но наистина безпрецедентни след 91-а година бяха протестите през последните месеци. Не знам какво мислите вие, г-н Кутев, очертава се, макар и да е раздробена тази опозиция, очертава се сериозно несъгласие с Путин?

Антон Кутев: Аз не мисля, че е така. Аз говорих с много хора там и ясно ми бе казано, че те си искат Путин. Друг е въпроса: защо си искат Путин? Ами точно заради тази сигурност, която той излъчва. Вие казвате – колосални протести. Кое е колосалното? Събрали са се 20 000 души на един площад…

– Не казах колосални, а безпрецедентни. Преди се събираха около 500 души…

Антон Кутев: Да, с това съм съгласен, те бяха много повече този път…

– Това много притесни властите.

Антон Кутев: Те веднага го усетиха и реагираха много бързо, но факта е, че за Москва едни 20 000 души не са много. При нас тук с „флашмоб” акта преди един месец се събраха 8-9 хиляди души в София. А в Москва четири партии организираха протеста, заедно с комунистите, които са втори на тези президентски избори и събират 20 000 за една 20 милионна Москва. И това не е нещо, което може да обърне нещата, но е знаково, защото до сега не се е случвало, но да считаме, че това може да промени пътя на Русия, според мен, не можем. Бях във Воронеж, едномилионен град, на 500 километра южно от Москва. В този град средната заплата е 1000 долара. Няма ЕС, няма Европейски фонд. Там видях едни симпатични и разумни млади хора, които не са покварени. Те все още имат онова романтично отношение, което ние имахме преди двадесет години. Те до голяма степен вярват, че думата Родина има смисъл, вярват, че почтеността се измерва по някакъв начин, който има чисто човешки смисъл. Някакъв наивитет на отношенията, който ние имахме преди години.

– Дано…

Антон Митов: На двата митинга в Москва имаше романтично противопоставяне: опозицията озвучаваше площада с „Вятърът на промяната”, а привържениците на Путин: „Една тухла в стената” на Пинк Флойд. Получи се нещо като противопоставяне между „Вятърът на промяната” срещу „Стената” на Пинк Флойд и това ми напомняше на едни отминали протести и митинги преди години у нас…

– Този хубав романтизъм на младите хора не се ли сблъсква с тази гигантска корупция, за която четем, особено в провинцията?

Антон Кутев: Сблъсква се и според мен тази корупция сигурно я има, но не върви аз да кажа, че съм я видял. Аз имам спомен отпреди 22 години, когато (смее се) …

– В медиите, в блоговете, се разпространяват ужасяващи истории за чиновнически безобразия…

Антон Кутев: Фактът, че Зюганов, който е комунистическия лидер, пътува в Мерцедес с цена, която не можеш да запомниш, само по себе си говори доста ясно. За какво става дума говори и факта, че жената на бившият кмет на Москва е най-богатата в Русия, а и в света. Това са неща, които не могат да бъдат пренебрегнати и не отговарят на европейския начин на водене на политика. Това за нас вече е един отминал начин за правене на политика, слава богу. Виждал съм ги и в миналото тези неща в руското общество. Това е най-големият проблем на това общество, то е достатъчно богато и хората имат конфликт с олигарсите, с политиците. Разбира се, това ги дразни, то не е добро, аз не мога да го приема като европейска политика, но те по някакъв начин съжителстват…

– Една от тезите е, че на средната класа, която иска да се развива напред, вече й е писнало от тези неща…

Антон Кутев: Има го и това, но то противостои и на другия факт: 1000 долара е средната заплата в един провинциален град, в Москва са много повече. Тези хора не са бедни и мизерни. Като минеш през селата им виждаш, че те изглеждат доста по-добре от нашите. И друго: те имат работа, да, тя се е намалила от социалистическо време, една трета от заводите са затворени, но и има някои нови… Факт е обаче, че в малките населени места има по 3, 4, 5 големи работещи заводи, т.е. там има работа и в същото време отивам в Силистра, моят район. Направих последните месеци едни „засечки” в селата около Силистра и установих, че безработните са 10 пъти повече от работещите. 1300 безработни, 130 работещи, 400 пенсионера. Там обаче не е така и точно затова, независимо от корупцията, независимо от липсата на демокрация, която се прокрадва, по-точно: ограничената демокрация, хората го търпят и продължават нататък.

– Вие смятате, че един вид тази стабилност ще продължи?

Антон Кутев: Да, според мен.

– Какво следва с избирането на Путин за нас в България?

Антон Кутев: Те избраха стабилността, избраха нещо, което да не е промяна, ако трябва да сме по-точни и това за нас е добре. Аз се ужасявам от мисълта, че тази държава може да се разпадне и това да доведе до колосални проблеми за Европа и България. Този вариант е добър за нас. По-добър, отколкото сръбския вариант, с всичките му драми за Европа, които се случиха.

Антон Митов: Мен ме вълнува дали Русия е стабилна, защото това е добре за България. Много е близко до нас. А това означава по-голяма търговия, петрол, газ и туризъм…

– Нямаме ли притеснения, че отново ще ни притискат с цените на газа, с АЕЦ „Белене”… Казват г-н Кутев, че това постигнато благоденствие се дължи на високите цени на петрола през последните няколко години?

Антон Кутев: Това е безспорно. При тях има огромен икономически проблем и то е всъщност тази зависимост, т.е. дела на икономиката, ресурсният дял от различни енергийни източници: петрол, газ се засилва. Доколкото знам е бил 60%, сега е 70% …

– Всъщност при управлението на Путин вместо да се засилва износа на продукция, производство, расте износа на суровини…

Антон Кутев: Това е така…

– След тези избори за президент какво следва за нас в България?

Антон Кутев: По повод на АЕЦ „Белене” съм виждал надпис: „Не оттам, а от обратната страна”. За мен е изключително важно България да не се окаже без атомна електроцентрала. Дали ще я строим с руски части или пак с руски части, но през европейски компании, за мен е все тая. Между другото, единият от градовете, в които бях: Нововоронеж, се намира института, в който са приготвени всички наши кадри в Козлодуй. Там ме увериха, че огромна част от реалните производства в атомната енергетика идват от Русия. Колкото и да се въртим по вятъра това лято, пак ще стигнем до там. Въпросът е, през какво оскъпяване ще минем. За мен обаче е важно: каквото и да се окаже оскъпяването, ние да не се окажем държава без атомна енергетика. В момента изнасяме ток и атомната енергетика е едно от малкото високотехнологични отрасъла, които има в България. След няколко години ще затворят и тези блокове на АЕЦ „Козлодуй” и ако ние дотогава все още не сме се усетили, че колкото и да се въртиш е все тая, в края на краищата ще се окажем напълно неподготвени за бъдещето на Европа.

Антон Митов: Не съм много съгласен, че ни притискат, защото ако притискат нас, то това означава, че притискат и ЕС, а не съм забелязал подобно нещо. Единственото притискане засега идва от САЩ в областта на енергетиката ни. Те не искат да избираме руснаците като партньори, а „Шеврон“. Трудно ще се пренебрегне за партньор държава, която е най-богатата и най-голямата в света, каквато е Руската Федерация.

– От друга страна в самите предизборни изказвания на Путин имаше едни елементи на виждания за целия останал свят като враг. Ние победихме, заобиколени сме като врагове, противниците ни искат да разрушат държавността. Няма ли да се изостри такова противопоставяне на Русия с останалия свят?

Антон Кутев: Те винаги са го имали това усещане, че воюват с останалите в една или друга степен. В същото време с хората, с които съм говорил в Русия, споделят мнението, че е хубаво да ги оставим да правят самостоятелно политиката си. Не може от Америка и да ми казват как се провеждат избори, нито пък как да си продават газта. Имат си държава, стопанисват си я… Тази територия си е наша, управляваме си я значително по-добре от вас, ако трябва да сме откровени, казват те, моля оставете ни на мира. Това е логиката на руснаците на средно ниво, които имат някакво влияние върху политическия процес. Аз не знам какво говори Путин, просто ви предавам мнението на руснаците, с които съм се срещал.

 – „Оставете ни на мира”…

Антон Митов: Та в Русия има конезавод, който е на 300 години, повече, отколкото е създадена Америка… Докато бях там се чудех как да обхвана всичко около тези избори с ясен край. И вечерта, когато се прибрах, с последната мотриса, отворих интернет и видях едно заглавие в нашата преса -какво са казали гласувалите руснаци в България: „Ние гласувахме за Путин така, както вие гласувахте за Бойко Борисов”.

Антон Кутев: Ще има ли време за последния виц, който излезе веднага след изборите? Задават се избори в САЩ и Обама притеснен, че нещата не вървят и като се огледал за помощ видял, че в една демократична държава винаги печели този, който трябва. Обърнал се към Путин. Помолил го за помощ и Путин веднага откликнал, пратил му Чуров, известен като „Магьосникът Чуров”, това е техния шеф на Националната избирателна комисия. Минало месец и Путин се поинтересувал как вървят изборите там и се обадил на Обама. Попитал го какво става и Обама му отговорил, че изборите вървят много добре и вече половината Съединени щати гласуват за „Единна Русия”. (смях)
От сайта на Антон Митов

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.