Медиите са каскада от проституиращи – според д-р Михайлов, Райчев и Харалан Александров

Надпреварват се кой е по-голям слуга на властта; Жълта медийна пораза фалшифицира реалността

В студиото на последното предаване „Отпечатъци“. Снимка: от тв-екрана

Продължение. Виж тук „Робството на потребителя, у нас и по света“ – разговор на д-р Николай Михайлов, Андрей Райчев и Харалан Александров в последното, вече спряно предаване „Отпечатъци“ по бТВ.

Мира Баджева: Опряхме до свободата на словото и на изразяването у нас. Защо си говорим отново, че трябва да я отстояваме? Не беше ли това едно наше уж необратимо демократично завоевание? И може ли изобщо да говорим за свободни медии у нас?

Андрей Райчев
: Можем да размишляваме дълго върху създалата се крайно неприятна ситуация – не искам да обиждам никого, но тя е направо отвратителна. Стигнали сме дотам, че частните медийни собственици се състезават помежду си кой повече да се подмаже на правителството…

Мира Баджева
: …и кой по-бързо ще дискредитира и убие конкурента си, също така.

Андрей Райчев: Медиите се надпреварват да правят доноси за другарчето и да се пъчат пред властта: „Аз съм ти по-голям слуга”. Това е положението, уви. Не че е много драматично, поне не е като в Унгария, където правителството е тръгнало направо на поход срещу свободата на словото. Но правителството тук „скромно” иска от медиите непрекъснато да му ръкопляскат. И къде е коренът? Какво се случи, та медиите стигнаха дотук? Спомнете си само оная поза на Петьо Блъсков от началото на 90-те в стил „Ние сме честни частници, велики пичове, а управниците са боклуци”.

Андрей Райчев. Снимка: от тв-екрана, „Отпечатъци“.

Мира Баджева: Имаше време, когато издателите и главните редактори бяха „по-велики” от всички премиери на България.

Андрей Райчев: Да, а сега сме в ситуация, при която 2-3 медийни групи вяло се дърлят кой да се подмаже по-добре на началството. Откъде идва това? Отговорът е ужасно тъжен за България и този отговор е стопански. Нито една от медиите не е печеливша.

Мира Баджева: И нито един журналист не е собственик на своята медия.

Андрей Райчев: Това обаче е следствие на онова, което ви казах. Ако направите 100 и не знам колко си вестници, 100 и не знам колко телевизии – като направите толкова много медии, резултатът ще е прост – всички ще бъдат на загуба. И съответно накрая ще бъдат купени от хора, които ги взимат, за да правят с тях не медии, а други сделки. Това се случи в България. Медиите се оказаха в ръцете на хора, които имат други интереси, не медийни, и търгуват с журналистите като с проститутки в името на своите лични и бизнес интереси.

Д-р Николай Михайлов
: Освен това онези, които имат властта, търгуват със собствениците на медии като с проститутки (или ги третират като сводници). Следователно това е една каскада от проституиращи люде, специална система на перверзници, които боравят не с друго, а именно с материята на словото. И затова словото е в такова ужасно състояние днес тук.

Д-р Николай Михайлов. Снимка: от тв-екрана, „Отпечатъци“.

Ако говорим за свобода – а това е сега темата – ще трябва да кажем, че словото в България е в страшна ситуация на потъпкване, на фалшификация и на поругаване. Което значи, че ситуацията в България е систематизирана вече да не го допуска в неговия модус на свободно слово. Това е просто невъзможно наистина. Тези, които поддържат медии, за да ги продават като проститутки за собствени цели и изгода, рекрутират наемници, готови на всичко. Става дума за хора, които по своя антропологически и психологически силует – доколкото се продават за жълти стотинки – са способни буквално на всичко. Техните жестове са зрелищни и напоследък бяха разисквани публично като акции на агресивна безвкусица. Но тъй или иначе една извънредно грозна автоцензура шества по студиата, за да ни напомня, че живеем в режим на жълт медиен спектакъл, който фалшифицира реалността и всъщност дисквалифицира човека. Тези медии и всички, които ги произвеждат, правят малко или повече невъзможен автентичния публичен живот в България. Това имам да кажа аз.

Мира Баджева: Четох в сайта на „Дойче веле” едно европейско изследване, което показва, че съществуването на свободни медии зависи пряко от броя на образованите граждани в съответната държава. Колкото са повече и по-образовани те, толкова повече си искат качествените и честни медии и не искат да консумират ерзаци. Как това се съотнася с България?

Харалан Александров: Зле. Показва, че българите са функционално неграмотни и не могат да сглобяват смисъла. Загубили са авторството върху свързването, върху контекстуализацията на изреченията. Тоест те могат да четат, знаят буквите и могат да сглобят думата, но не могат да сглобят посланието.

Харалан Александров. Снимка: от тв-екрана, „Отпечатъци“.

Това, което хората трябва първо да отвоюват, е интерпретацията на света и на самите себе си, себепознанието и едва след това – да отвоюват територията си. Като говорим за образование, това, което се случи неотдавна – поредната трагедия в Студентски град, ясно показва, че тази територия, която би трябвало да бъде територия на знание и развитие, е деградирала до тежко гето. Това е място на развихрена чалга, на проституция, бардаци и дрога. Фактът, че такова нещо може да се случи там, където би трябвало да е сърцето на университетския живот, е много тежка диагноза за знанието и за знаещите в нашето общество. Но същевременно интерпретациите, които получава това второ убийство – в алтернативни медии, разбира се, като Фейсбук, социалните мрежи и интернет, подсказват, че младите хора започват сериозно да се стряскат. В един момент, след като загубиш контрол върху смисъла, губиш контрол и върху материалния свят – например, върху градчето, където живееш. То е на сутеньорите и на съдържателите на кръчми, а не на студентите – така рано или късно губиш контрол и върху себе си, върху тялото си. Тоест при това спускане надолу, надеждата, че ще се спрем в бедността, или безпътицата, или безизходността, е оптимистична надежда.

Мира Баджева
: Винаги има по-голямо дъно, така ли?

Харалан Александров: Да, хората, загубили смисъл, губят преживяването за общност и се криминализират.

Мира Баджева
: Ето как опираме пак до личните граждански свободи – да не те подслушват, да общуваш или да се придвижваш свободно, без да те следят постоянно и незаконно, без да си престъпник по презумция…

Мирослава Баджева. Снимка: от тв-екрана, „Отпечатъци“.

Андрей Райчев: Нашата нация е пред изпитание на рефлекса на самосъхранение. Това е пътят не към бедността (Харалан Александров добре каза), а към патологията. Ако продължим по този път, ще започнат такива неща, че не ми се говори – какво да разказвам за разложилото се тяло. Пътят не минава през това някой нещо да ни даде. Пътят минава през автоагресия, през мобилизация, през това да си забраним определени неща, да се откажем сами от тях. Пътят минава през това да намалим студентите наполовина веднага – защото 50 университета поддържат илюзия, а всъщност повечето от тях са боклуци. Да намалим броя на болниците на две, веднага. Нямаме лекари, имаме фалшификатори и надписвачи – не говоря за всички, разбира се, но за голяма част от тях. Нямаме нужда от никакви 100 телевизии. Всичко това е едно и също. Трябва да минем в режим на мобилизация. Ако трябва, да възстановим и казармата – говоря сериозно. За жалост, никой от нашите политици няма намерение да излъчи подобно нещо изобщо. Те само – пак повтарям – следят какво шепне тълпата, а тя шепне: „Дай стоки!”. По този път сме в кучи гъз, казвам ви. Това е пътят към много лошо място. Гето – място, много по-лошо от бедността. Ще идем в деградация. А деградацията на социалната тъкан е много страшно нещо – виждаме го в Русия – и трябва на всяка цена да го избегнем.

Д-р Николай Михайлов
: Политиците са напълно несвободни да имат инициативата да предотвратят тази драматична деградация, този изключителен регрес на националния живот. Те са неавтономни хора. Те са много по-радикално несвободни, отколкото си мислим. Това – първо.

В студиото на последното предаване „Отпечатъци“. Снимка: от тв-екрана

Второ, ако в България нещо ще се състои – в порядъка на самозащитата и реабилитацията на един възможен смисъл – то задължително минава през ревизията на това, което бих нарекъл жълта медийна пораза. Този ужас, който струи от основните медии – изцяло зависими, епифеномен на здрачни интереси, същества, които надничат от джоба на тлъсти хора, собственици на медии… Аз се чудя защо няма широк граждански почин, някакъв вид разгневяване?! Вероятно това отсъства заради неговата относителна абстрактност – да бъде осъзнато, за да бъде систематизирано като действие. Но е съвършено очевидно, че през медиите тече една диктатура на крайния и унищожителен за нацията примитивизъм.

Харалан Александров
: Трябва да озаптим страстите и мераците – тоест трябва да ги контролираме, ако искаме да сме свободни. И паралелно с това – трябва да освободим умовете. В момента е обратното: развихрили сме примитивните страсти и сме оковали умовете.

(Край)

Виж тук пълен запис на предаването.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.