Вестниците стигнаха до абсурд в обслужването на Бойко Борисов

Прикриват важни новини, ще се избият кой да се хареса повече на премиера

Вестник „Стандарт“ в понеделник прогласява новината за грандиозното посещение на Борисов, барабар с министрите и кметицата Фандъкова в Катар. Идеята е, че кметицата предлага на катарски инвеститори Централна баня, плюс минералната баня не къде да е, а в Банкя. На другия ден, вторник, почва битката между вестниците кой е по-любим на премиера. Снимки: e-vestnik

Във вторник вестниците се сбиха кой да се хареса повече на премиера Борисов. Всичките преразказват на по 1-2 страници изказването на премиера в сутрешния блок на Би Ти Ви, плюс допълнителни пропагандни новини в полза на управляващите.

Какво е странното? Това, че повечето вестници са се превърнали в агитационни брошури за Борисов и партията му ГЕРБ не е новост. Интересното е, че те развиват един нагласен пиар сценарий, започнал от студиото на Би Ти Ви. Там премиерът каза две важни неща – че ще посегнат на т. нар. Сребърен фонд, за да запушват дупките. Тази новина вестниците я замръчкаха. Вместо това те раздуха уж спонтанното решение на премиера да намери пари за лечение на болни деца. Това решение беше в отговор на неудобен въпрос от водещите, уж изненадващ. А премиерът удобно беше отишъл с папка и добре подготвен за този въпрос. Цирк.

Циркът добре го описа Иво Инджев в статия във в. „България днес” и блога си на следващия ден, като предвиди с точност, че вестниците няма да напишат за посягането на резерва, което е тревожно, а ще има гръмки заглавия, как се маха лимитът за парите за лечение на деца (виж снимките – тази новина е допълнена с други бойки съобщения за успехите на правителството).
Интересното е, че така представя нещата и уж финансовия и сериозен вестник „Капитал”.

А ден преди изказването на премиера пред Би Ти Ви, вестниците започват масирана пропаганда за историческото посещение на Борисов в Катар, с половината министри и кметицата Фандъкова. Най-забележителна е първа страница на „Стандарт” – „Къпем шейхове”. Идеята е, че кметицата предлага на катарски инвеститори Централна баня в София, плюс минералната баня в Банкя (не къде да е). А на следващия ден, вторник, почва битката между вестниците кой е по-любим на премиера.

Какво толкова, ще каже читателят, който отдавна е захвърлил вестниците. Да, но какво следва? Малката беда е, че тези вестници, колкото и да се мъчат да ги продават, дори Пеевски да изкупи всички разпространителски фирми, няма как да излизат на печалба и да реализират големи продажби.

При предстоящото все по-очевидно кризисно положение с финансите на държавата и замрялото производство и потребление, със сигурност много от тях ще бъдат закрити. И това, че ще останат без работа камара журналисти, които сега послушно пишат дитирамби за успехите на правителството, също е малката беда.

Голямата беда е, че България затъва, а същите тези вестници, вместо да дадат предупреждение, свирят като оркестъра на „Титаник” и се правят, че не виждат какво става.

Вестниците от вторник, 13 март 2012 г.

Вторник, 13 март. Вестник "Стандарт", както и всички останали с претенции за сериозни, се борят за титлата официоз на управляващата партия. Пълни са с цели страници пропаганда за премиера и партията. Снимки: e-vestnik

Вторник, 13 март. Вестник "Стандарт", както и всички останали с претенции за сериозни, се борят за титлата официоз на управляващата партия. Пълни са с цели страници пропаганда за премиера и партията. Снимки: e-vestnikЯвяването на премиера Борисов по бТВ е пръснато на цяла страница, плюс други новини за ГЕРБ в "Стандарт". Снимки: e-vestnikВестник "Телеграф" традиционно до голата жена на страницата вдясно пробутва гола пропаганда за правителството вляво. Всяко заглавие е за Бойко, Кристалина, ГЕРБ... Снимки: e-vestnikПретенциозният вестник "Преса" е акцентирал на грандиозното посещение на премиера Борисов в Катар, заедно с куп министри. Вълнуваща новина за първа страница - иде спасението от кризата, шейхът търси 600 дка у нас. Снимки: e-vestnik Акцентът вътре в "Преса" е, че премиерът спасява болните малки деца. А не, че правителството посяга на резервите. И заглавието е абсолютно еднакво с това на "24 часа". Снимки: e-vestnik"24 часа" се е представил достойно с пропагандна групова снимка на премиера Борисов и министри на първа страница под главата. Снимки: e-vestnikВътре в "24 часа" е отделено достойно място на пропагандния ход с парите за лечение на деца. Заглавието е като във в. "Преса", плюс добавка, че премиерът слънце "мисли за фонда". Снимки: e-vestnikИ в. "Труд" се е представил подобаващо с 2 страници за ГЕРБ и правителствените пиар ходове. Все пак, без толкова изхвърляне, както другите претенденти за любовта на премиера. Снимки: e-vestnikВестничето на Петьо Блъсков "Република", барабар Петко с мъжете, също се мъчи да се запише в първите редици. Заглавието сякаш е от 2009 г. след изборите, а не от 2012 г. Снимки: e-vestnikИ малкият в. "Новинар", който вече гравитира около Пеевски, се отчита с реверанс към правителството на втора страница. Снимки: e-vestnik

Ето и публикацията на Иво Инджев по темата:

(Фис)калният резерв от безрезервна медийна вярност към вожда

Вчера реших да си направя експеримент и да прогнозирам какви ще са днес заглавията на сервилната към властта преса. Въздържах се да публикувам прогнозата си в блога, за да не рискувам някой да се повлияе и да загубя баса. Но вместо да я запечатам в плик и да я поверя на някой телевизионен водещ, както обичат да театралничат някои политици, я изпратих на вестник „България днес”, единственият национален всекидневник с откровено опозиционно поведение.

Иво Инджев

Сега помествам статия в оригиналния и вид от вчера, която днес е отпечатана в „България днес” на 13-та страница- вероятно ще е „фатално” (за пореден път) за моите и без това доста лоши отношения с храбрата българска преса, но какво да се прави, решил съм да пиша истината, а това удоволствие носи доста неприятности в България днес.
Ето и самата статия от вчера, публикувана с малки промени в „България днес”:
„Теренът е (фис)кален: топи се резервът, Борисов се кръсти и кълне
Артист ни е Бойко Борисов, спор няма: в рамките на едно телевизионно предаване успя два пъти да се превъплъти във вярващ християнин, кръстейки се в ефир, а същевременно да кълне като бабичка: „Да пукна дано, ако в ГЕРБ има черна каса”!
Не знам за ГЕРБ, но в България има черен сценарий. Иначе щеше ли премиерът да избегне студиото на собствената му ТВ 7, която се омаскари напоследък здраво с невъздържаната си пропаганда на властта, и да отиде в конкурентната, но минаваща за по-отдалечена от него Би Ти Ви? Явно положението е сериозно и съответно трибуната за неговото оповестяване беше подобаващо нагласена.
Водещите на Би Ти Ви почти успяха да ме заблудят, че наистина притесняват нетърпящия възражения гост, който обикновено разярено отвръща на всяка критика. Този път Борисов само се кръстеше. В момента, когато му зададоха наистина неприятния въпрос за липсата на пари за лечение на деца извън регламентираните за целта 180 000 лева, разбрах, че отново ни разиграват постановка. Защото любезният гост извади папчица с цифри в отговор на уж много неочакваното питане. След което изобрази мъка, тъга и решителност на реши „отвратителното” положение с тези недостатъчни пари, оставяйки зрителя да се мисли, че става дума за импровизация как добрият началник лично и току-що е решил да отпусне повече средства за болните деца на България.
Четете заглавията на сервилните медии, който в момента на писането на този текст няма как да знам, но пък вие можете да проверите вече: ще видите, че акцентът на смазаната пропагандна печатарска машина е именно върху този аспект от телевизионната му изява ( залагам си доходите от безплатното писане в интернет срещу заплатата на послушните журналисти в тази своя прогноза).
А истината е, че сценарият с демонстрираната добрина на премиера е да се сервира по-безболезнено кашата, с чиято помощ се очаква да бъде преглътнат горчивият хап, истинската новина от предаването по БиТиВи: ще се наложи да се използва пенсионният фонд за закърпване на плачевното финансовото състояние на държавата!
Освен всичко друго, по тази тема Борисов изпада за първи път в противоречие и с бившия експерт от Международния валутен фонд и настоящ български еврокомисар Кристалина Георгиева. В паралелни медийни изяви по същото време тя обясняваше в българския ефир, че „сребърният фон” в никакъв случай не бива да се пипа.
Но явно ще се пипа. Фискалният резерв наистина се топи катастрофално тази пролет и заплашва да завлече към дъното най-ценното на Борисов: върховната му позиция в класациите по народна любов, наричани за краткост „рейтинг”.”
Днес резултатът от (не)скромното ми предвиждане е едновременно верен и изненадващ. Защото тонът и посоката на пропагандата на голяма част от българските вестници наистина изтъква желаното от Борисов: личната му намеса да се дават повече пари за болни деца , а същевременно пренебрегва или дори премълчава истинската новина за посегателството върху пенсионния фонд. Ако има някаква изненада за хората, които не следят твърде внимателно коя медия хвали най-много силните на деня, то това е фактът, че в първите места в тази надпревара не са типичните издания от кръга на депутата от ДПС Делян Пеевски. „Отсрамва” ги предимно в. „Монитор” с категоричното и ясно, но поне безименно подмазване в голямо заглавие:
„Махат тавана от 180 000 лева за лечение на деца”.
Финансовият флагман на България в. „Капитал” обаче капитално води по точки в надпреварата заради своята специфика: вместо да реагира подобаващо на такова специализирано издание срещу посегателството върху сребърния фонд като тревожен сигнал за състоянието на пробития държавен бюджет, седмичникът вади в заглавие следния акцент от манипулативното интервю на премиера:
„Пада лимитът за лечение на деца в чужбина”.
Бившите издания на германската групировка ВАЦ не само не падат по-долу, но се издават, че независимо от смяната на собственика не са сменили нрава си.
Вестник „24 часа” :
„Борисов маха лимита за лечение, мисли за фонда”, градира в обратен ред на истинската новина всекидневникът, който без колебание подхваща щафетата, подадена лично от премиера.
Вестник „Труд”: „Без лимит за лечение на деца”, също така в заглавие извежда от интервюто всекидневникът онова, което би искал да се види и чуе шефът на държавата.
Вестник „Преса”, еднояйчният близнак на „Труд”, постъпва по-йезуитски, като оповестява на първа страница намерението да се посегне на пенсионния фонд, но компенсира с водещо голямо заглавие на втора страница, в което щедро хвали Борисов за благоволението да даде пари за болните деца.
Не претендирам за изчерпателност, а за представителност с помощта на цитираните примери, които показват достатъчно ясно колко предсказуема е картинката на медийното подмазвачество в България днес. Не че от спечеления бас ще спечеля друго, освен нова порция омраза от страна на засегнатите…
Дано поне читателите на блога спечелят нещо от горчивата порция истина- не е приятна за консумиране, но е по-добре да знаеш диагнозата на заболяването, без което не можеш да се опазиш от зарази и инфекции.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.