Испания ще лекува дълго раните от терора на ЕТА

ДПА

„Отнехте ми младостта“, казва анонимен испанец на анонимен член на баската сепаратистка групировка ЕТА. „Знаете ли какво преживях, когато убихте баща ми? Не само го убихте, но и отнехте всичко у мен. Бях изпълнен с живот, а сега живея в безсилие. Вече не съм себе си. Аз съм някакъв друг човек.“

Срещата между излежаващия присъдата си сепаратист и детето на негова жертва – описана от вестник „Мундо“, без да се съобщават имената на участниците – е част от процеса на лекуване на раните, пред който Испания се изправя, след като през октомври ЕТА прекрати 43-годишната си въоръжена кампания.

Състояли са се повече от 10 подобни срещи, отчасти по инициатива на излежаващи присъди членове на ЕТА, които се опитват да се изправят пред огромната болка, причинена от групировката, отговорна за смъртта на около 850 души по време на кампанията си за създаване на суверенна Баска държава..

Мишените на ЕТА бяха предимно офицери от армията и полицията, политици, съдии и други, смятани за представители на испанската държава. Но при бомбените атентати и разстрелите загинаха и стотици обикновени хора – шофьори, членове на семействата на мишените или случайни минувачи.

След като редиците й оредяха след полицейските акции и преобладаващата част от двумилионното население на Страната на баските се противопостави на използваното от нея насилие, ЕТА окончателно сложи край на последната в Западна Европа въоръжена националистическа кампания.

Сега в Мадрид все повече се засилва вярата, че мирът е окончателен, а консервативното правителство на премиера Мариано Рахой се подготвя да поведе Испания към нормален живот след десетилетията на кръвопролития.

Основните политически сили в испанския парламент наскоро подписаха споразумение, призоваващо за разформироване на ЕТА, както и за стъпки за преодоляване на социалното разделение, останало като наследство от конфликта.

Официално правителството изключва каквито и да е промени в политиката, докато ЕТА все още съществува. Но зад кулисите се смята, че то обсъжда някои отстъпки спрямо свързани с ЕТА радикални сепаратисти.

Повече от 500 активисти на ЕТА лежат в испански затвори. Тези, които се разкайват за терористичните си действия, могат да бъдат преместени в затвори по близко до дома, а присъдите на някои, чието здравословно състояние е лошо, могат да бъдат намалени, предаде ежедневникът „Паис“.

Същевременно Мадрид повече няма да забранява близки до ЕТА сепаратистки партии. Политическото крило на партията „Батасуна“ беше поставено извън закона през 2003 г. и наследниците му бяха забранени. Но новата радикална партия „Билду“ сега управлява около 100 баски общини, докато сходната с нея по възгледи партия „Амаюр“ през ноември миналата година влезе в националния парламент. В момента се правят опити да се легализира и забранената партия „Сорту“.

Правителството на Рахой обаче не иска да изглежда мекушаво, за да не отблъсне най-консервативните си поддръжници, които изтъкват страданията на жертвите на ЕТА, казват анализатори.

Основните политически лидери в Испания не искат и да чуят за „Амаюр“ и „Билду“, които твърдят, че жертвите на групировката не са единствените изпитали страдания по време на баския конфликт.

Сепаратистите твърдят, че испанската полиция и правосъдна система са извършавали тежки репресии срещу тях. Те също така посочват спонсорираните от правителството отряди на смъртта ГАЛ, убили 20 заподозрени членове на ЕТА през 80-те години.

„Омразата те унищожава, уврежда те, завладява те… Осъзнах, че тази омраза ме съсипва“, каза Инаки Гарсия Арисабалага, чийто баща е бил застрелян от ЕТА. Той е една от шепата жертви, срещнали се с излежаващи присъди активисти на ЕТА.

Не всички се срещат с човека, убил техните роднини. Дори и досегът с друг член на баската групировка се смята, че има положителен ефект. Малцина от членовете на ЕТА се извиняват – но повечето от тях не могат да погледнат в очите жертвите, съобщават медиите. Но дори и групировката да се разформирова и да се стигне до помирение, проблемът с баските в Испания далеч не е приключил.

Испания упорито отказва да обсъжда темата за независимостта им. Но упадъкът на ЕТА вървеше ръка за ръка с възхода на новите сепаратистки партии като „Билду“ и „Амаюр“, които се очаква да засилят кампанията си за създаване на суверенна държава на баските.

Тъй като тези партии не проповядват насилие, Испания ще има по-малко основания да ограничи влиянието им, казват анализатори. „Всички политически идеи и проекти – абсолютно всички – могат да бъдат защитени“, каза говорителят на „Амаюр“ Ксавиер Микел Ерекондо. А това включва и независимостта.

„ЕТА по същество днес не представлява проблем за сигурността. Тя има политическо измерение, което не можем да забравим“, каза министърът на вътрешните работи Хорхе Фернандес Диас.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.