Катастрофа на най-модерния руски боен хеликоптер КА-52

Хеликоптерът КА-52 „Алигатор“. Снимка: от тв екрана

В понеделник в Тверска област се разби хеликоптер Ка-52 „Алигатор“, а пилотът и щурманът загинаха. Това е първата катастрофа с машина от този тип, която започна да се доставя серийно в армията едва през 2010г., а през август с холдинга „Вертолеты России“ бе сключен договор за доставката на 140 хеликоптера до 2020г.

Ка-52 „Алигатор“ е многоцелеви боен хеликоптер за действия във всякакво време. Той е модернизирана версия на Ка-50 „Черна акула“ и според създатели и специалисти не отстъпва на американския АН-64 Apache и превъзхожда всички останали бойни вертолети от този тип.

Засега няма водеща версия на следствието, машината е напълно унищожена от падането малко след 21 часа местно време. Условията за полет са били нормални.

Издирването на хеликоптера обаче се е проточило почти 12 часа, защото не е била включена системата му от аварийни радиофарове. Руските медии обясняват, че тези устройства са част от системата за аварийно напускане на Ка-52. При проблеми тя би трябвало автоматично да откачи витлата, да катапултира членовете на екипажа и да включи радиофаровете „Комар“. Следствието тепърва ще изяснява защо екипажът не е използвал системата, като ще се анализират и данните от откритите „черни кутии“.

Останките на хеликоптера, паднал в Тверска област. Снимка: Министерство на отбраната на Русия

От военната част се изземват документи, установява се кой е готвил машината за полет и ако се окаже, че причината е техническа авария, могат да бъдат привлечени представители на конструкторите от ОАО „Камов“ и производителите от ОАО „Арсениевска авиационна компания „Прогрес“.

Хеликоптерът не е бил застрахован, защото по принцип руската техника се застрахова само когато пътува за изложение в чужбина, например.


Някои военни специалисти вече коментират, че това може дасе окаже поредният пример за проблем с постъпваща на въоръжение нова техника, посочва РИА „Новости“. „През последните години при преминаването към серийно производство на авиационна техника и при масовите доставки за армията изниква сериозен въпрос за качеството на тези самолети и вертолети. Тези проблеми безусловно ще бъдат преодолени от руския военно-промишлен комплекс, но сега, в преходния етап, те са много сериозни“, казва Константин Макиенко, зам.-директор на Центъра за анализ на стратегии и технологии. „Разбира се, има проблем и с подготовката на пилотите, която след разпадането на СССР значително понижи качеството си, но това не важи за авиационния център в Торжка, където работят изключително опитни пилоти.“

След инцидента полетите с Ка-52 не са спирани, което се тълкува като сигнал, че проблемът не е технически.

От в. „Дневник

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.