Ще окъпем ли шейховете? Или как ни сапунисват вестниците

„Къпем шейхове” – това е водещото заглавие на „Стандарт” (виж тук) по повод посещението на примера Борисов в Катар, барабар с министри и кметицата Фандъкова.

Някак няма ли нещо идиотско в това заглавие? Не. Не нещо. Направо е идиотско. Вестникарите съвсем изтрещяха.
Това е малката беда. По-страшното е, че те натрапчиво говорят в първо лице множествено число. Това, че Фандъкова, която е кукла на конци, дърпани от Борисов, щяла да предлага на инвеститори в Катар Централна баня в София и минералната баня в Банкя, е представено като „Къпем шейхове”.

Добре, къпете ги. Защо ние да ги къпем?

И в подзаглавието „Предлагаме на Катар баните в София и Банкя” гадното е, че ги предлагат „те”, а не „ние”. Но характерното за пропагандния печат е да се опитва да те приобщи, все едно това е национална кауза – да окъпем шейховете.

Какво всъщност става? Символът на София – Централна баня, минералният извор, около който и заради който е снован градът, се поднася на незнайни катарски инвеститори, вместо общината да отвори банята за софиянци, да открие там музейна сбирка, за каквото са пръснати сума пари през последните години. И тази дивотия се представя като някакъв грандиозен замисъл. И някакви опиянени от подмазвачеството си пред Борисов вестникарски папагали крякат радостно „Къпем шейхове!”

Къпят читателя в безогледна бездарна пропаганда. И докато се опиват от собствената си изобретателност как да се сложат по-оригинално на властта, държавата затъва все повече.

Системата за ранно предупреждение, каквато са медиите в нормални страни, у нас не функционира. У нас тя сапунисва очите на читателя, да не вижда какво става.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.