Саркози опитва фокуса с Европа

Франс прес

Никола Саркози. Снимка: официален сайт

Продължаващият да стои твърдо в дясното поле на  политическата шахматна дъска френски президент Никола Саркози извади като фокусник от ръкава си призива за реформата на Европа, рискувайки да влезе в противоречие с позициите си и действията си относно кризата в еврозоната.

В неделя Саркози заплаши да извади Франция от Шенгенската зона, ако европейските споразумения за свободно движение не бъдат преразгледани. Тези заплахи Саркози отправи по време на предизборен мега митинг пред десетки хиляди свои привърженици.

„Трябва да можем да санкционираме, да прекратяваме временно или да изключваме от Шенгенската зона страна, която не изпълнява правилата, както може да бъде санкционирана и страна от еврозоната, която не изпълнява задълженията си“, подчерта френският президент, чието правителство често заклеймява румънската престъпност и ромите.

Саркози, твърдо ангажирал се редом с Германия в разрешаването на дълговата криза в еврозоната, не се поколеба да заговори за едностранни мерки, ако ситуацията по шенгенския въпрос не претърпи развитие през следващите12 месеца, например приемането на мерки за защита на европейските предприятия или на така наречения „Buy European Act“ („Закон за купуване на европейски стоки“ – бел. ред.) по модела на американския „Buy American Act“.

С това неочаквано изявление кандидатът за преизбиране на президентския пост, който търси начин да преобърне ситуацията, представяща го като губещ на президентските избори, въвлече Европа в сърцето на кандидат президентската кампания, в която тя досега почти не присъстваше. Това се случи шест седмици преди първия тур на президентските избори.

„Саркози иска да сложи край на „цедката Европа“, писа по този повод десният  вестник „Фигаро“. Но кандидатът-президент пое риска да бъде обвинен в непоследователност, тъй като именно неговият лагер вече разкритикува кандидат на социалистите Франсоа Оланд, че иска преразглеждане на европейския пакт за бюджетна стабилност, който все още не е приложен.

Вестникът на левицата „Либерасион“ посочи направо, че досегашният президент напълно си противоречи, главно, когато си „присвоява“ възможността да променя европейските договори, но забранява на противника си да прави подобно нещо.
„Ето че Саркози, като не можа да отправи други предложения към французите, започна да третира Европа като изкупителна жертва“, възмути се самият Оланд.

„Той се преструва, че иска да разбие Шенген, за да ухажва възможно най-грубо избирателите на Националния фронт“, заяви депутатът от Социалистическата партия Арно Монтбур, визирайки крайнодясната партия на Марин Льо Пен, която според допитванията до общественото мнение се ползва със 17-процентно доверие, след Франсоа Оланд, който се радва на 29-процентно доверие и след Саркози, който има засега 27-процентно доверие. Борбата с имиграцията е в основата на програмата на Марин Льо Пен.

Центристкият кандидат Франсоа Байру пък определи като фантасмагории заплахите на Саркози да извади Франция от шенгенските споразумения. „Има ли някой здравомислещ в тази страна, който да е повярвал, че отново ще наемем на работа митничарите и ще издигнем граничните пунктове“, иронизира той.

Шенгенската зона позволява свободно движение на гражданите от 26 страни от ЕС, както и на асоциирани към шенгенските споразумения държави. Зоната е обект на нарастващо напрежение, свързано със страховете от незаконната имиграция.
Берлин също реагира на изявленията на Саркози. Говорител на германското правителство подчерта, че свободното движение в Шенген представлява „ценна придобивка“ за Германия.

Европейският комисар, отговарящ за имиграцията, Сесилия Малстрьом предупреди от своя страна, че фундаментална реформа на Шенгенската зона ще трябва да мине през промени в договора за ЕС.

Подобно на левицата, Франсоа Байру смята, че Саркози просто се опитва да поднови речите си отпреди пет години с риск да задълбочи разцеплението между французите.
През 2007 г. Саркози съумя да съблазни симпатизантите на крайната десница с твърди слова за имиграцията и исляма, които му позволиха да постигне голяма победа на президентските избори.

Подобни слова той използва в неделя, говорейки за „цедката Европа“, критикувано постоянно от Марин Льо Пен,  и  припомняйки закона за забраната за носене на бурки на обществени места във Франция.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.