Защо Бойко вдигна скоростта на 140 км в час? Никой не позна – заради Валентин Златев

Как правителството подпомага „Лукойл”, като се прави, че уж го притиска

Вагит Алекперов, шеф на „Лукойл“, кметът Борисов, Валентин Златев, шеф на „Лукойл“-България откриват бензиностанция 2005 г. Снимка: от книгата „В сянката на Борисов“

Правителството прати в парламента поправки за Закона за пътищата, според които максималната скорост по магистралите ще стане 140 км в час, същевременно се вдига скоростта и по т. нар. високоскоростни пътища на 120 км в час.

Всичката Мара втасала.

При толкова много очаквани и изостанали реформи в държавата, при непоносими цени на горивата, правителството на Борисов се захваща със скоростта по пътищата. Не е ли странно?

Обяснението е по-просто, отколкото изглежда.

В Западна Европа, още от 70-те години, когато страните износителки на петрол предизвикаха първата криза за гориво, максималните и препоръчителните скорости за движение по пътищата се съобразяват основно с разхода на колите, а не с безопасността.

В повечето европейски страни ограниченията на магистралите са 120 км в час, а в някои страни – 130 км в час. В емблематичната Германия, за която казват, че нямало ограничения на скоростта по магистралите, всъщност нещата седят така – от 13 000 км магистрали, на 7000 няма ограничение, но има табела с препоръчителна скорост – 130 км в час. На останалите ограничението е 130 км в час. И дисциплинираният германец спазва дори препоръчителната скорост. България се явява авангардист в ЕС с новото ограничение 140 км в час.

Някои обясняваха повишението на максималната разрешена скорост с манталитета на премиера, който е джиткал Бургас – София, като шеф на фирмата орханяваща „Лукойл” – Нефтохим – Бургас и си е мечтал за по-добри времена, когато ще прехвърча по-бързо. Това е и мечтата на средната мутра у нас – да профучи за 3 часа до „Какао Бийч” на Слънчев бряг, и да легне там сред силиконовите цици. Уви, това обяснение може и да съдържа някои верни наблюдения, но не е причина за повишената скорост.

Според най-груби изчисления, като се отчете движението по магистрали и др. пътища, при сегашното състояние на автомобилния парк, по-високата максимална скорост ще повиши средния разход на гориво на автомобил с около 7%, изчисляват експерти.

Практиката показва, че когато ограничението е 130 км в час, шофьорите по правило превишават с 10-15 км в час, а има и състезатели, които се движат по магистрали с по 160-180 км в час. При новото по-високо ограничение на магистрала, колите ще влязат в други обороти и друг режим на харчене на гориво поради въздушното съпротивление при по-висока скорост. А това ще се отрази пряко и положително на джоба на премиерския приятел Валентин Златев, шеф на „Лукойл” – България.

Дори онези коли, които не могат да се движат със 140 км в час, ще са принудени да форсират и да забързват, защото ги притискат отзад при задминаване (в България средната възраст на автомобилния парк е около 15 години, тези коли имат повишен разход).

Това е простото обяснение за внезапната реформа за движението по пътищата. Дали ще признае или ще отрече за този замисъл премиерът Борисов, е без значение. Реалният ефект е – по-големи печалби за „Лукойл”. Нито една медия не написа за това и не зададе въпроси на премиера. По правило днес повечето медии обслужват правителството и от тях не можеш да чуеш неудобни въпроси или разследвания.

Както се видя, разиграният през лятото театър с отнемането на лиценза на рафинерията на „Лукойл” само създаде погрешно впечатление, че премиерът Борисов е безкомпромисен и към своите приятели (и той, и Валентин Златев публично са признавали многократно, че са близки). Въпреки целият шум за отнетия лиценз, интересите на „Лукойл” не бяха засегнати с нищо, а сега правителството им поднася подарък – увеличено потребление на горива.

Това не е първият подарък на Борисов за „Лукойл”. През миналата година той им направи още два.

Точно преди година, поради рязкото поскъпване на горивата и последвалите протести, Борисов разигра още един театър – правителството подписа странен меморандум за замразяване на цените с “Лукойл”. Странен, защото замразиха цените на горивата на дребно, а не на едро, и то само в бензиностанциите на “Лукойл” (!). А “Лукойл” държи 25% от пазара за продажба на горива на дребно и 70% от пазара за продажба на горива на едро. И поради това, само 4 дни след като подписа меморандума, “Лукойл” вдигна цените на едро.

Така всички останали бензиностанции, които купуват бензин от “Лукойл”, бяха принудени да плащат по-скъпо и същевременно да не вдигат много цените на дребно, за да се конкурират със замразените цени на “Лукойл”. Конкурентни фирми, които продават горива, нарекоха това нелоялна конкуренция с подкрепа на правителството.

Друг бонус, който правителството на Борисов бутна на Валентин Златев, беше решението да не се слага биогориво в състава на дизела до края на 2011 (но то и досега не се слага). Така щяла да остане по-ниска цената на дизела. Но на практика така пак Валентин Златев и неговият „Лукойл” започнаха да печелят с по 4% повече от дизела.

Точно 4% съдържание на биодизел в горивото беше изискването на ЕС. И Борисов го премахна, уж с грижи за цените на горивата. Всъщност това беше услуга за „Лукойл”. Така около 3500 души в България, които работеха по инсталации за биогориво, останаха без работа. А при постоянно поевтиняващото биогориво и растящите цени на петрола такава мярка беше безсмислена.

Някой да не е разбрал, че Борисов подпомага “Лукойл” и ни правят на канарчета?

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.