Хиляди сирийци бягат в Турция

Ройтерс

Сирийските бежанци се появяват тихо в късната сутрешна мъгла, първо един по един, след това на групи по петима или повече, настанявайки се на влажната трева точно зад бодливата телена ограда, която разделя родината им от Турция.

В рамките на час до стотина души, повечето от които жени, носещи бебета или водещи малки деца, седнаха струпани на едно място, грабнали малкото вещи, които са могли да пренесат през хълмовете, и зачакаха търпеливо турската армия да пристигне преди да преминат границата и да бъдат регистрирани, а след това да бъдат транспортирани до лагерите.

Бежанците са от Килли, село, което се намира само на няколко километра от турската граница в сирийската провинция Идлиб, нова гореща точка за жестоките репресии на президента Башар Асад и неговата армия срещу антиправителствените демонстранти.

Те бомбардират Идлиб. Бомбардират града. Имат танкове и ракети, изкрещя през оградата един от бежанците Абдул Самад. Бунтовниците дойдоха и казаха: „Армията се готви да удари селото ви тази нощ. Бягайте. И така дойдохме тук“, каза Самад, облечен в традиционна черна дреха. Ние няма да се върнем, докато Асад не си тръгне, каза още бежанецът.

В Идлиб очевидно се увеличи насилието през последните няколко седмици и от страна на сирийските сили и от дезертьорите. Активистите от опозицията заявиха, че армията е убила десетки хора в град Идлиб във вторник, докато бунтовниците са убили десет войници от армията.

Докато Самад крещи през оградата, равномерен поток от новопристигащи бежанци се появява от мъглата. Водачи, прекарващи хората през границата, помагат на възрастна жена да слезе от хилав кон преди да се върнат в мъглата, за да доведат други бежанци.

Малки момиченца на възраст не повече от шест или седем години, тичат наоколо и събират пурпурни цветя, докато група от по-големи момчета седят и играят на карти, сякаш чакат в салон за заминаване.

Забелязвайки подходяща възможност един човек изважда комплект малки колонки и започва да пуска песни срещу Асад. Той увеличава звука им, докато евтините колонки не започват да пращят.

Малък отвор в бодливата телена ограда, която маркира тази част от границата в турския окръг Хатай, сега служи като един от няколкото пунктове за преминаване за сирийците, бягащи от насилието. Те идват, въпреки че пътуването им до Турция е изпълнено с опасности.

Правозащитната организация Хюмън райтс уоч казва, че сирийските сили са поставили мини близо до границите с Ливан и Турция по маршрутите за бягство.

Билал Абдул Рахим, новопристигнал бежанец от северния сирийски град Джиср ал Шугур, каза, че е видял мини по границата, когато преминал преди шест дни. Те искат да спрат бягството ни, посочи той.

Журналист от Ройтерс изброи около стотина души, чакащи да преминат през оградата в тази част от границата само на пет минути ходене пеш от турското село Кавалджък. През последните няколко седмици броят на сирийците, навлизащи ежедневно в Турция се увеличи над шест пъти, като сега в Турция навлизат от 200 до 300 души всеки ден, казаха турски представители.

В момента има около 13 хиляди регистрирани сирийски бежанци, които живеят в палаткови лагери в Хатай, а около две хиляди други нерегистрирани сирийци са отседнали при роднини и приятели в селата и градовете наоколо.
ООН заяви във вторник, че около 30 хиляди бежанци са избягали от Сирия след началото на конфликта преди година, докато същевременно се смята, че стотици хиляди сирийци са били принудени да напуснат домовете си и да отидат на друго място в самата Сирия.

Турция се опасява от голяма вълна от бежанци, подобно на десетките хиляди, които навлязоха от Ирак по време на войната през 1991 година в Персийския залив. Анкара сигнализира, че поток от бежанци е един от факторите, който може да ускори усилията за създаването на „зона за сигурност“ по сирийската страна на границата.

Отказвайки се от някогашното си приятелство с Асад заради отказа му да замени репресиите с реформи, Турция сега е сред водещите страни, които полагат усилия за международни действия за спиране на насилието в Сирия, което е на път да се превърне в гражданска война.

Истанбул ще бъде домакин на втората среща на групата „Приятели на Сирия“, в която участват главно арабски и западни страни, на 2 април. Представители на сирийската опозиция също често се срещат в Истанбул, докато на войници от бунтовническата Свободна сирийска армия им бе дадено убежище в палатковите бежански лагери в Хатай.

Седемте лагера там бързо изпълват капацитета си, а нов град от фургони се изгражда на изток в окръг Килис, който ще приюти много бежанци. Строителни работници бързат да завършат лагера в Килис, месеци преди планираното, а официални представители се надяват лагерът да бъде открит в началото на април.

Опитваме да запълним всички празни места в съществуващите лагери. В момента успяваме да се справим, каза турски представител, пожелал да запази анонимност. Ако обаче дойдат десетки хиляди, тогава ще имаме проблеми, каза той.

В разположения наблизо лагер в Рейханлъ, проблемите вече започват да стават очевидни. Бели микробуси превозват новопристигнали бежанци от друг пункт за преминаване на границата на няколко километра от лагера, който вече изглежда запълнил капацитета си.

Мъже се мотаят пред лагера и си говорят. Част от граничната ограда бе свалена, така че хората да могат да идват и да си тръгват по-лесно. Тридесет и петгодишният Мохамед стои по анцуг пред лагера. Десният му крачол е навит до коляното му, разкривайки метална скоба около крака му.

Мохамед каза, че е протестирал срещу Асад в градче близо до дома му в Килли, когато войници открили огън.
Те ме простреляха в крака. Те откриха огън по всички, каза Мохамед, който каза само едното си име заради опасения от репресивни мерки. Те убиват всички хора, където и да са, каза той.

Приятели са пренесли на ръце Мохамед преди 15 дни през хълмовете в Турция, където кракът му бил опериран.
Искаме Башар Асад да падне. Искаме само животът да стане отново нормален, каза той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.