В десетката: От лобисткия скандал стърчат ушите на Гоце

Георги Първанов. Снимка: Булфото

Вестник „Капитал“ започна, а от него вътрешният министър Цветан Цветанов подхвана „скандал“ с 1,5 млн. евро, коитко получила Моника Янова – жената, с която днес живее лидерът на БСП Сергей Станишев и от която има дете. Правителството на Станишев дало 1,5 млн евро на австрийския лобист Петер Хохегер да лобира за България, и част от тях отишли в пиар фирмата на Моника Янова като подизпълнител на Хохегер.

За протокола отбелязвам, че за лобирането и пиар услугите е имало обявена обществена поръчка от правителството, която е спечелена от фирмата на Хохегер. Която фирма по това време е известна като част от световноизвестна верига. И Хохегер е ангажирал в изпълнение на спечелената поръчка бившия френски премиер Доминик дьо Вилпен, Жозе Пике – бивш министър на външните работи на Испания, Антонио Виторино – бивш европейски комисар за правосъдие и вътрешни работи, Салми – бивш член на Европейската сметна палата, Пол Демаре – ректор на Европейския колеж в Брюж и юриста Казимир де Далмау. В изпълнение на поръчката въпросните господа са изготвили доклад и са давали съвети. Ако „Капитал“ и Цветан Цветанов смята, че тези известни европейски политици са забъркани с далавера, ще стане наистина интересно.

Тук ми възниква въпросът: И „Капитал“, и за ГЕРБ знаят за случая от юли 2009 г. Почти 2 години те не провявят никакъв интерес. сега, когато Георги Първанов атакува Станишев, за да заеме мястото му като лидер на БСП, изведнъж първо вестникът, а след него и ГЕРБ „откриват“, че… май…, такова…,  е имало нещо. Ами не ми звучи като да не е в синхрон с Гоце.

Извадки от статията в „Капитал, 31 юли 2009 г.:

„Невъзможността на България да изпълни задълженията си към ЕС се причинява от социални, културни, икономически и политически проблеми на структурно ниво.“ Звучи като тежка присъда, нали? Така изглежда страната ни погледната през очите на шестима високопоставени европейски политици. Докладът, в който те описват проблемите на България, беше представен на правителството преди няколко седмици, а историята му започва в края на миналата година.

Тогава след загубата на 220 милиона евро по програма ФАР и спряното финансиране за пътища бившият вече премиер Станишев се ентусиазира да събере „най-добрите европейски практики“. За целта PR компанията „Хохегер“ нае консултативен борд от известни чуждестранни експерти, които да дадат рамо на премиера в отношенията му с европейските институции и да го представят в по-добра светлина в Брюксел…

Дали заради лошите оценки, или защото се появи по време на предизборната кампания докладът не спечели политическо и обществено внимание и събира прах вече трети месец в Министерския съвет в очакване някой да го прочете (и може би да го вземе на сериозно). Кратка проверка на „Капитал“ показа, че ресорните министри от предишното правителство или не са чели доклада, или по техни думи са стигнали „само донякъде“…

След като топката вече е в правителството на ГЕРБ, попитахме новия министър на външните работи Румяна Желева, чието ведомство вече ще отговаря и за европейските въпроси, дали ще вземе предвид препоръките от доклада. „Мина много време“, отговори тя и допълни, че политическата мисия на този доклад така и не е станала ясна. „В доклада се казваха критични неща, които всички знаехме като констатации. Не знам защо такъв съвет трябваше да ги казва на правителството“, е мнението на Желева…

… съветниците всъщност не са се отзовали безкористно на молбата на премиера. В началото на 2008 кабинетът нае една от най-големите лобистки компании в света – „Бърсън Марстелър“, да подобрява мнението за него в Брюксел. Задача на пиарите беше да съберат именно този борд от съветници, който да дава съвети на вътрешно ниво и да лобира извън България. И то съвсем не безвъзмездно, а срещу заплащане от австрийския клон на „Бърсън Марстелър“ – „Хохегер“, на който му плаща… българското правителство. Според договора компанията е получила 2 милиона лева, за да създаде по-добра репутация на България в ЕС.“

По-интересна обачее историята с половиния милион евро от предишен договр, сключен от фирмата на Моника Янова с Пловдивския панаир през 2006 г. Защо нямало обществена поръчка? Ами защото по чл.7 от закона за обществените поръчки за обикновено търговско дружество, ако и да с общинско участие, не се изисква.

От друга страна не е ясно защо Станишев е набутан в този договор, след като принципал на дружеството „Международен Пловдивски панаир“ е министерството на икономиката, оглавявано тогава от Румен Овчаров.

Съвсем трето пък е, че през 2006 г. според медиите Станишев има връзка с Елена Йончева, а Моника е щастливо женена за Венцислав Йосифов.

Ключът  към последните загадки според мен е в съпоставката и съвместното разглеждане на няколко факта:

Кой е източникът на австрийския в.„Ди Пресе“, който нашите медии обилно цитират във връзка с лобисткия скандал? Авторка е журналистка от „Капитал“. Не знам някой преди нея в австрийски медии да е споменавал за приятелка на бившия премиер. Ако тя знае някой някъде да говори за Моника Янова в Австрия преди нейната статия, хубаво би било да го спомене в самата си статия. Но тъй като позоваване на източник за информацията за Моника Янова липсва, приемам, че източник ъте журналистката от „Капитал“, т.е. чисто вътрешнобългарски.

По кое време и как австриецът влиза в контакт с Моника Янова? „Капитал“ пише, че било през 2006 г. Самата Янова пояснява, че „Хохегер се е обърнал към нея през 2006 г., месец август. Тогава тя е работила по кампанията на Георги Първанов. Те са се обърнали към нея, след като са спечелили поръчката с Пловдивския панаир.“

По това време вече цял месец е минал от реализирането на далаверата на Георги Гергов с панаира.  Да припомня кой е Георги Гергов – собственик на ЦУМ, близък приятел на Георги Първанов, когото медиите сочат като протеже от Първанов. Упс, щях да забравя – областен председател на БСП-Пловдив и като такъв – номиниран за кандидат президент на БСП през 2006 г. и за кандидат-председател на БСП тази година г.

На 1 юли 2006 г. е учредено смесено дружество между община Пловдив и Георги Гергов, което е начало за далавераджийската приватизация на панаира. Ето какво пише в.“Дневник“ за машинацията:

„Придобиването на контрола в панаира от Георги Гергов мина през три етапа, като преди това държавата имаше 99% от капитала. През 2006 г. все още общинското дружество „Пълдин туринвест“ (което впоследствие Гергов също придоби) взима чрез увеличение на капитала 33.94% от панаира с протокол, подписан от министъра на икономиката по това време Румен Овчаров.

На следващата година капиталът е увеличен отново и „Пълдин туринвест“ вече държи 49% след апорт на 10 имота в Пловдив, сред които ресторанти и къща в Стария град и оборудване на хотелите „Санкт Петербург“ и два ресторанта, всичките собственост на Гергов. През 2008 г. бизнесменът успя да придобие над 1% от акциите на реститути, с което на практика пое пълния контрол в панаира.“

Като тегля дотук чертата, се питам защо Румен Овчаров – като министър, отговарящ за Пловдивския панаир , и Гоце като покровител на Гергов и  за когото Моника Янова е работила след далаверата с панаира, не се споменават в „скандала“? Споменава се само Станишев – ама никой от обвинителите не казва в какво му качество и не привежда пукнат факт?

Единственият отговор, който ми хрумва е, че с този въпросен половин милион правителството на Станишев няма нищо общо. Защо тогава му го приписват?

Отговорът според мен се крие в друг въпрос. Защо Първанов сега защити Станишев във връзка с лобисткия скандал? Защитата му пет пари не чини, тъй като в момента е частно лице и редови член на БСП. А докато беше президент си мълчеше при къде-къде по-сериозни атаки срещу същия Станишев. Когато последнтия се нуждаеше много повече от него.

И пак ми хрумва един-единствен отговор: Гузен-негонен бяга. Първанов бърза да демонстрира, че няма нищо общо с генезиса на“скандала“.Опит за обобщение, директно:

Вони, та се не трае, на евтини ченгесарски номера и на Гоце.

А хората на Боце му вършат работата. Все се надявам, че са просто шарани, залапали въдицата на чужда игра, а не го правят умишлено.

От блога на Невена Гюрова Семки и бонбонки

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.