Защо Русия упорито подкрепя Сирия?

сп. Нувел обсерватьор

В понеделник Русия посредством външния си министър Сергей Лавров поднови призива за спиране на насилието в Сирия, откъдето и да идва то. Дипломат номер едно освен това увери, че мисията на пратеника за Сирия на ООН Кофи Анан ще се ползва с руска подкрепа.

Анан беше в Дамаск миналата събота. Същия ден руснаците и арабите договориха декларация за Сирия от пет точки. В нея се говореше за прекратяване на насилието независимо от източника му, за създаване на механизъм за контрол на евентуалния преход, за организиране на доставката на хуманитарна помощ, за подкрепа за мисията на Анан и се напомняше принципът за ненамеса в сирийските дела.

От тези пет принципа излиза, че Русия подкрепя принципно идеята за евентуален преход в Сирия, но въпреки това остава основен противник на международната сцена на идеята за всякаква намеса в тази страна. Лавров повтори пред ООН, че ще се противопостави на всякаква резолюция, която не касае и двете страни в конфликта в Сирия. Според Андре Филер, преподавател и експерт по Русия в университета Париж 8, Москва знае, че падането на Башар ал Асад е неизбежно.

„Руснаците се надяват сега, че режимът ще падне по естествен път. И ако те упорстват и бавят всячески сирийското досие, то това е защото за тях Сирия има огромно стратегическо значение“, казва експертът. Той припомня, че в пристанището Тартус са разположени тридесетина руски кораба. Това е не само единствената руска база на Средиземно море, но и единствената руска база извън пределите на бившия СССР.

Но корабите в Тартус са стари и в много лошо състояние, припомня друг експерт, Жюлиен Носети от Френския институт за международни отношения.

И все пак сирийският залог си остава символичен. От няколко години Русия се опитва да затвърди позициите си в региона, след като по времето на социалистическата ера Москва имаше водеща роля там. През 2005 г. Владимир Путин реши да заличи 70 процента от 12-те милиарда долара сирийски дълг към Русия. През 2007 г. имаше нов етап на сближаване. Дамаск и Москва подписаха важен договор за закупуването на оръжия, главно ракети земя-въздух. Този оръжеен договор се вписва в глобалната политика на Русия за реинвестиции в Сирия. Лукойл, първият производител на петрол в Русия, също инвестира много в Сирия, която е богата на природен газ. Като цяло руските инвестиции в Сирия са около 20 милиарда долара.

Подобно на други страни в зоната и Русия е в конкуренция с Катар и Саудитска Арабия, което поражда понякога силно дипломатическо напрежение. В края на ноември 2011 г. посланикът на Русия в Катар беше пребит от митничари. Освен това Кремъл подозира двете страни от Залива, че финансират ислямистки тренировъчни лагери в Чечения. Катар обаче е предложил няколко десетки милиарда долара срещу подкрепата на Русия за интервенция в Сирия, твърди Жюлиен Носети.

От религиозна гледна точка режимът на Башар Асад е смятан от Русия за толерантен спрямо различните религиозни течения. Подкрепяйки Сирия, следователно Кремъл може да се постави в позицията на защитник на християните от Ориента, както свидетелства неотдавнашна визита на партиарх Кирил. Но Кремъл не иска да дразни 15-те милиона руски мюсюлмани, които биха интерпретирали военната намеса в Сирия като атака на Запада срещу една основно мюсюлманска страна. Путин, срещу когото има протести в собствената му страна, не иска да си навлече и упреците на мюсюлманската общност в Русия, която гласува масивно за него.

Определено в много аспекти Русия няма интерес да види как Башар ал Асад си отива от власт, но си дава сметка, че това ще се случи. Но Русия упорства въпреки всичко по сирийския въпрос с риск да си спечели гнева на някои сили от международната сцена, защото си представя настоящата дипломатическа игра, породена от сирийската криза, като генерална репетиция за онова, което би могло да се случи с Иран.

Падането на сирийския режим ще отслаби силно Иран и ще засили САЩ, казва Андре Филер. И ако руските инвестиции са значими в Сирия, то в Иран те са колосални. Лукойл вече обяви, че иска да прехвърли 25 процента от производството си на петрол именно в тази страна.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.