Защо Иран доставя оръжие на йеменски бунтовници

Ерик Шмит, Робърт Уърт

Йеменски войници арестуват заподозрян терорист на границата със Саудитска Арабия. Снимка: емптикуортър

През последните няколко месеца Иран изглежда е увеличил политическите си контакти и оръжейни доставки за бунтовници и други политически лица в Йемен като част от растящи усилия да разшири влиянието си в Близкия изток, казват американски военни и разузнавателни източници.

Ирански контрабандисти, подкрепени от Бригадите Ал Кудс, елитно оперативно поделение на иранския Корпус на революционните гвардейци, използват малки плавателни съдове за превоз на автомати „Калашников“, гранатомети и други оръжия, за да заменят използваните от бунтовници по-стари оръжия, каза високопоставен американски представител.

Използвайки предоставени от американците прехванати телефонни разговори между контрабандистите и Бригадите Ал Кудс, йеменската и индийската брегова охрана заловиха някои пратки, казаха американският източник и един индийски официален представител.

Мащабите на иранската замесеност остават неясни, а някои йеменски официални лица и анализатори остават скептични доколко такива оръжейни пратки оказват някакво влияние, като се позовават на отдавнашните съмнителни обвинения на регионалния враг на Иран Саудитска Арабия и саудитски съюзници в Йемен.

Американски официални лица, които понякога отхвърляха тези обвинения като пропаганда, сега обаче казват, че изглежда има поне в някаква степен материална подкрепа от иранците.

По-рано тази година Иран се опита да изпрати на Йемен материали за производство на взривни устройства, заяви високопоставен представител на йеменските служби за сигурност. Материалите били превозвани с товарни кораби от Турция и Египет до Аден.

Товарът бил предназначен за йеменски бизнесмени, свързани с бунтовниците, известни като Хути, но бил прехванат от правителството, каза йеменският източник. Американски официални представители казаха, че Иран доставил същите материали за смъртоносни крайпътни бомби на бунтовниците в Ирак по време на най-тежкия период на насилието там. Иран винаги е отхвърлял това обвинение.

„Иран наистина се опитва да играе голяма роля в Йемен сега“, каза йеменският официален представител в офиса си в столицата Сана.

Американски официални лица казват, че иранската помощ за Йемен – относително малък, но постоянен поток от автомати, гранатомети, материали за направа на бомби и милиони долари в брой – е като типа оръжия и обучение, които Бригадите Ал Кудс осигуряват на правителството на Башар Асад в Сирия.

Тази помощ отразява и по-обхватна кампания, включваща, според американците, неуспешен заговор за убийството на саудитския посланик в САЩ през октомври и това, което изглежда са били координирани ирански нападения над израелски дипломати в Индия и Грузия по-рано тази година. Иран отрече да е играл роля в тези нападения.

„Те на практика водят сенчеста война ден след ден“, заяви ръководителят на Централното командване на САЩ генерал Джеймс Матис на изслушване в Сената миналата седмица.

„Те полагат сериозни усилия да задържат Асад на власт“, каза той и обясни, че освен оръжията и десетките инструктори от Ал Кудс и ирански разузнавачи, Иран доставя на сирийските служби за сигурност електронни подслушвателни устройства, за да им помогне да засекат опозиционните мрежи.

В началото на януари командирът на Ал Кудс Касим Сулеймани посети Дамаск, което породи подозрения, че Иран дава съвети на Асад как да смаже бунта, казаха представители на американското разузнаване. „Свидетели сме на много по-агресивни ирански усилия за участие в редица области и дейности“, каза в неотдавнашно интервю съветникът на президента Обама за борбата с тероризма Джон Бренан.

Властите в Азербайджан съобщиха вчера, че са арестували 22 азерски граждани по подозрение, че шпионират за иранските Гвардейци на революцията и заговорничат да нападат посолствата на САЩ и Израел и британската петролна компания „Бритиш петролиъм“, съобщи Ройтерс, цитирайки азербайджанското министерство на националната сигурност.

Според анализатори Йемен може да е от голяма полза при всяко усилие на Иран да отвърне на израелско нападение над ирански ядрени обекти. Дългогодишният президент на страната Али Абдула Салех формално напусна поста си по-рано тази година след едногодишни масови протести и насилие, но Йемен остава силно нестабилен, с разделен политически елит и голяма част от страната извън контрола на правителството. Свързани с Ал Каида екстремисти продължават да се бият с йеменската армия в южната част на страната, а голяма част от северната е под контрола на бунтовниците Хути.

Бунтовниците Хути са разположени при границата със Саудитска Арабия и практикуват частично шиитска форма на ислям, което ги прави естествени съюзници на Иран. Те са опитни партизански бойци, през 2009 г. водиха кратка война със Саудитска Арабия и биха могли да бъдат използвани като военна сила в услуга на Иран. „Иран се надява да използва Йемен като точка на натиск срещу Саудитска Арабия и всички страни от Залива“, каза Яхя ал Джифри, лидер на независимата йеменска партия Ар Рабита.

Говорителят на бунтовниците Хути Яхя ал Хути отрече движението да е получавало оръжия, обучение или пари от Иран и добави, че това е старо обвинение, което отправят САЩ и Саудитска Арабия.

Много представители на йеменските племена и политически кръгове отхвърлят иранската военна подкрепа като незначителна и отбелязват, че Хути имат предостатъчно оръжия, както и че Саудитска Арабия от десетилетия снабдява с оръжия йеменски фракции. Някои добавят, че всякакви значителни оръжейни пратки във вътрешността на Йемен биха оставили ясни доказателства за съществуването си.

И сега, и в предишни години е имало съобщения по темата в йеменската преса, но те са отхвърляни като слухове на поддръжници на Салех или на съюзници на Саудитска Арабия. Високопоставен йеменски представител заяви, че разбрал от Бренан за иранската военна помощ, но няма друга причина да вярва на това.

Независимо дали са верни или не, твърденията за иранска подкрепа сега се приемат като факт от сунитските племенни вождове в северен Йемен, където растат страховете от конфликт между Иран и Саудитска Арабия посредством техни местни привърженици. Влиятелният сунитски племенен водач в северната провинция Джауф Абдула ал Джумаили заяви: „Вече дори не ги наричаме Хути, а „привържениците на Иран“.

Освен оръжия Иран предлага и финансова помощ, обучение и насърчение за редица групи, които протестираха срещу управлението на Салех през последната година, казват йеменски политически лидери, дипломати и племенни вождове.

„Саудитска Арабия се отнесе несправедливо с нас и нямаме нищо против да приемаме помощ от Иран, който симпатизира на каузата ни“, каза Султан ас Самие, влиятелен племенен представител и лидер на милиция в централния град Таиз. Той заяви, че е посетил Иран, където е участвал в конференция на разноски на организаторите миналата есен, заедно с десетки други протестиращи, но отрече съобщенията в Йемен, че е получил плащания от Иран.

Иран изглежда играе ловко картите си, като предлага помощ и симпатия, но настоявайки, че не иска нищо в замяна, според Самие и други хора. Това е важно разграничение в район, където мнозина смятат, че Саудитска Арабия е дала пари за манипулирането на йеменски политически и религиозни течения. Неотдавна Иран прибави ежедневно йеменско предаване в телевизията си на арабски език Ал Аалем, което сега е популярно в цял Йемен заради позициите си против Салех. Телевизията е също така остро антиамериканска, като всички ирански официални медии.

Изглежда има нарастване на иранското влияние и сред йеменски активисти, особено тези, които не са свързани с ислямистката партия Ислах, а още повече сред поддръжниците на движението на южните сепаратисти известно като Херак.

Голяма група йеменци присъстваха на две конференции в Техеран през септември и януари, чиято цел бе да свърже Иран с протестиращи от „Арабската пролет“.

„Днес ни трябва още една сила за баланс и мисля, че тази сила е Иран. Иран подкрепя Хути и Херак“, каза 28-годишният активист Аад Каид, който подкрепя южното сепаратистко движение и присъства на януарската конференция.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.