Четвърти здравен министър и неук човек за икономиката – това вече е комедия

Назначаването на четвърти здравен министър за три години е абсурд в управлението и политическата практика.

Най-новата политическа история на България познава твърдоглави премиери като Виденов, които не искаха да сменят министри, дори когато в собствената им партия се молеха за това.

Сега друг премиер, не по-малко твърдоглав, сменя министрите като носни кърпи, но безрезултатно.

Четвърти министър на здравеопазването, откъдето и да го погледнеш, е по-скоро комедия. Къде ги намира, какво иска от тях, в какво не се разбират, не е ясно. Но резултат няма – реформи в здравеопазването няма.

Първият изхвърча, защото доставил някакви ваксини за грип, пък грипната епидемия беше мижава, и поради това после се оказва, че можел да ги намери по-евтино от другаде.

Втората министърка изхвърча, защото тръгна да прави реформи, които премиерът не харесва.

Третият изхвърча, щото не знаеше, че имало договорени скъпи лекарства.

Сега идва четвърта министърка, която сама се определи като тежка артилерия на ГЕРБ. Само тази забележка е достатъчна да се разбере, че пак става дума за пореден бутафорен кадър на ГЕРБ. 33-годишната Десислава Атанасова е дребна чиновничка от провинцията – юрисконсулт на болница.

Въпросът не е, че е родена в Дулово и е работила в Русе. Провинциализмът не е място на раждане, а начин на мислене. И той прозира в политиката на ГЕРБ.

Навремето изборът на Трайчо Трайков за министър на икономиката и енергетиката предизвика известно учудване, поради сравнително скромния му опит. Но той се държа адекватно и независимо като министър и не играеше по схемите на големите мафии в енергетиката и на руските интереси и монополистите.

Дали точно това му изяде главата? Или премиерът спонтанно го уволни, защото се ядоса от несполуката на инфантилната си идея за българо-катарска дружба, от която ще потекат реки от пари?

Както и да е, но на мястото на Трайков Борисов слага неук човек. Възрастта му, пак на 33 години, не е проблем. На тази възраст хората са постигали забележителни успехи.

Но Делян Добрев е младеж от провинцията, завършил университет в САЩ, след което работил като държавен чиновник в областната управа и общината на Хасково, и като консултант по европейски проекти, докато ГЕРБ го вкара в парламента и го направи зам.-министър.

За съжаление човек с такъв опит няма как да постигне нещо забележително в управлението на това мегаминистерство. За тази работа се изисква и опит в бизнеса, какъвто Трайков малко или повече имаше. Но за полуобразован премиер като Борисов атестацията, че някой е учил в Америка и знае английски, е голяма работа.

Всичките размествания в правителството показват не сила и големи кадрови резерви на управляващите, а пълна безпомощност на властта.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.