Опасната съдба на иранските евреи

Асошиейтед прес

Забравени на фона на разгорещените приказки за евентуален удар на Израел срещу предполагаемата ядрена програма на Иран са хилядите евреи, които живеят в Ислямската република и може да се окажат в капан.

Макар Иран да се отнася много добре с еврейското си малцинство, някои ирански евреи, емигрирали в Израел, се опасяват, че израелска атака може да изложи семействата и приятелите им, които са все още в Иран, на риск от отмъщение.

Иранското правителство е нестабилно и непредсказуемо. Ако има война, няма как да знаете каква ще е реакцията към общността, каза Камал Пенхаси, който ръководи единствения в Израел персийски вестник „Шахяд“ и неговия уебсайт.

Трудно е да се определи доколко се тревожат самите евреи в Иран. Посетителите на гробница в южен Иран, където се смята, че е положен библейският пророк Данаил – често място за поклонение за иранските евреи – не желаеха да говорят за политика или за нарастващото напрежение между Иран и Израел, и предпочетоха да коментират поклонението.

„Молих се за мир по света. Молих се за здраве и благословия за всички хора, молих се за всички“, каза Ерие Дина, след като изрече молитви на иврит, стоейки до мъжа си пред гроба.

Зараждащата се криза показва неловкото положение на иранските евреи, най-голямата общност в Близкия изток извън Израел и Турция. Смята се, че те са около 25 000 души след двете големи вълни на имигриране след основаването на Израел през 1948 г. и Ислямската революция през 1979 г. Преди революцията те са наброявали около 100 000.

Мнозина в общността, концентрирана в Техеран и южния град Шираз, са преуспяващи търговци. Публично те подкрепят системата, която им дава статут на защитено малцинство, макар и не еднакъв достъп до определени държавни и военни позиции, и им гарантира място в иранския парламент.

„Независимо кой дръзне да нападне страната ни, ще противостоим на заплахите като останалия ирански народ“, каза настоящият еврейски законодател в иранския парламент Сиамак Мехерседак в Техеран. „Иранската еврейска общност ще застане до своите съграждани при всякакви обстоятелства, винаги“.

Като цяло общността се опитва да не вдига много шум. Напрежението между Иран и Израел е голямо от години, но ръководството на твърдолинейните мюсюлмански духовници не се е опитвало да отмъсти на иранските евреи, отчасти защото обича да изтъква присъствието им като доказателство за толерантността на правителството. Най-голямото изключение бе процесът срещу 13 ирански евреи през 2000 г. по обвинение в шпионаж срещу Израел, който предизвика остри международни критики.

Богато украсената гробница на Данаил в Суса, на 750 км югозападно от столицата Техеран, е сочена от иранците като пример за историческата връзка на евреи и мюсюлмани в страната. Мястото е популярно сред мюсюлмани и евреи, а някои от силно набожните отдават на молитвите си при гроба излекуването на болните си роднини и идването на дъжд за посевите. Стотици посещават гроба всеки ден, в това число студенти от цялата страната.

Гробницата представлява подземна крипта, която обикновено е отворена само за евреи, а евреи и мюсюлмани могат да посещават надземния храм, облепен с огледални плочки. В знак на уважение към еврейската общност иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей разпореди на гробницата да се постави следния надпис: „Това е сияещият гроб на проницателния пророк Данаил, който водеше вярващите и търпеше трудностите в името на Бог“.

Открита израелска атака срещу Иран обаче би била прецедент и ще е тежко изпитание за политиката на правителството към общността.

Подобно на Запада Израел е убеден, че целта на иранската ядрена програма е разработването на бомби, а не генериране на енергия и медицински изотопи, както твърди Техеран.

Западът вижда в ядреновъоръжен Иран заплаха за оцеляването на еврейската държава и причина за разпалване на надпревара за ядрено въоръжаване в регион, който е враждебен към съществуването на Израел. Израелският премиер Бенямин Нетаняху енергично защити миналата седмица в САЩ правото на Израел да се отбранява с военни средства срещу иранската ядрена заплаха.

Израелски служители твърдят, че присъствието на евреи в Иран няма да повлияе на решението на Израел да атакува.

Еврейската общност в Иран е един от най-древните центрове на юдаизма. Историческите й корени датират отпреди 2700 години. Една от най-почитаните фигури в юдаизма е Естер, еврейската кралица на Персия и героиня на празника Пурим, която предотвратява везирски план да се избият евреите в империята.

Мнозина наблюдатели смятат, че Иран ще отвърне на израелска военна атака, като изстреля голям арсенал от ракети, способни да поразят Израел, или ще накара съюзниците си в Ливан и Газа да ударят еврейската държава с ракети с малък обсег. Иран може да порази също еврейски или израелски обекти в други страни.

Меир Литвак, експерт по Иран в Университета на Тел Авив, изрази съмнения, че правителството ще се обърне срещу евреите в Иран.

Режимът трябва да се отнася добре към евреите, за да покаже, че евреи могат да живеят при мюсюлманско управление като защитено малцинство, така че да няма законна или морална причина за съществуването на еврейската държава, каза той. „Ако те започнат да убиват собствените си евреи, международният натиск ще бъде много по-голям от досегашния“.

Иранските евреи, живеещи в Израел, не са толкова сигурни. Има приблизително 250 000 евреи от ирански произход в Израел, в това число бившият президент Моше Кацав, бившият началник на въоръжените сили и настоящ депутат от опозицията Шаул Мофаз и една от най-популярните певици в страната – Рита, която неотдавна издаде албум на фарси.

Пенхаси се опасява, че дори ако иранското правителство не нападне директно евреи, полицията може да остане безучастна, ако разгневени иранци решат да ги атакуват в случай на израелско нападение. „Правителството може да каже – Хората го направиха и полицията не успя да ги спре“, каза той. Засега не са регистрирани подобни атаки.

Шахрам Шахруз, емигрант, който ръководи радио и телевизионни предавания на фарси в Ерусалим, каза, че евреите от Иран, посещаващи Израел, се опасяват от нападения срещу евреи.

„Те се страхуват, че ще има хаос в Близкия изток“, каза Шахруз, който дошъл в Израел със семейството си през 1989 г. на 11-годишна възраст. „Те знаят, че това няма да свърши с няколко бомби. Това ще е катастрофа за региона“.

Ирански емигранти поддържат връзки с еврейската общност в Иран по интернет и по телефона. Някои ирански евреи дори идват на посещение, минавайки през трети страни, макар че визитите намаляха рязко откакто Махмуд Ахмадинеджад, който призова за унищожението на Израел, стана президент през 2005 г.

На гробницата на Данаил в Иран 10-годишното еврейско момче Данаил Морим, кръстено на името на пророка, си играе в двора. Мюсюлманинът Халаф Дахани погледна момчето с еврейска шапчица на главата и каза: „Нашият Бог е един и същ. Нека призовем за мир“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.