Сарко със сигурност ще липсва на един, ако загуби – карикатуриста Плантю

Ройтерс

Сарко според Плантю. Снимка: личен сайт

Дали качен на купчина книги, за да може да стигне до твърде високата за него трибуна, или надничащ изпод шапката на Наполеон, Никола Саркози болезнено ще липсва поне на един човек, ако загуби президентските избори във Франция.

Карикатуристът Плантю, чиито дръзки шаржове на първа страница на интелектуалния в.“Монд“ са станали традиция във френската политика, мрази политиката на Саркози, но признава нещо като привързаност към човека, когото неговото перо осмива от години.

От първата му карикатура на младия политик като смърф, присмиваща се на ниския му ръст, до годините, приз които го рисува като заговорничещ „президент в очакване“ и хиперактивен държавен глава, Плантю има зад гърба си четвърт век на майтапи с консерватора. Социологическите проучвания показват, че социалистическият му противник Франсоа Оланд може да отстрани Саркози на изборите в края на април и началото на май. Нещо по-лошо, Саркози се зарече да напусне обществения живот изобщо, ако загуби. „Като художник аз ще загубя героя си“, сподели Плантю пред Ройтерс, докато прелистваше папка със стари рисунки на Саркози. „Същевременно аз съм един от малцината, които вярват, че той все още може да бъде преизбран“, каза той, допълвайки със смях: „Това, което е добро за мен, не е непременно добро за демокрацията.“

Неговото отношение „на любов и омраза“ към Саркози е характерно за много французи, които не харесват арогантния маниер на президента и го наказват с рекордно ниски рейтинги на одобрение, но все пак милиони го гледат всеки път, когато се появи по телевизията. „Той може да вбеси публиката. Има неща, които хората не харесват у него. Но той умее да разговаря с тях и повечето усещат някаква връзка с него, каквато нямат с Оланд“, каза Фредерик Льофевр, държавен секретар, съветвал Саркози в продължение на години.

Плантю изобразява Саркози като комично нисък, с квадратна глава, щръкнали уши и провиснали клепачи. Понякога езикът му е изплезен, в израз на съсредоточеност или глупост. Понякога има фуния на главата си – признак за невменяемост, датиращ от времето, когато източвали мозъка на ментално болните. Друг път носи „Ръката на справедливостта“ – кралски жезъл, който означава върховна власт над правосъдната система. Когато през януари Франция загуби кредитния си рейтинг „ААА“, Плантю нарисува изтощения Саркози да простира президентския си шарф на въжето, където сакото му е закачено с три щипки във формата на А.

Миналата седмица, когато проучване на общественото мнение за първи път показа Саркози да изпреварва Оланд, Плантю нарисува своя антигерой висок до коленете и весел в детско моряшко костюмче, да се плези на Оланд, хванал за ръката първата дама Карла Бруни, която нежно радостно гука, че „нейното сладкишче“ е набрало преднина. „За мен Саркози е именно такъв, какъвто го рисувам, точно такъв си е“, казва Плантю и избухва в смях. Саркози неведнъж е казвал, че въпреки цялата си непопулярност знае, че ще липсва поне на медиите, ако загуби властта.

Острите черти на лицето му, дребният му ръст и склонността му да шава нервно и да допуска грешки на езика, го прави мечтата на карикатуриста.

Съперникът му Оланд е остроумен в личния си живот, но вежливо скучен пред публика и отчайващо лишен от отличителни белези. Плантю го изобразява като тъповат, срамежлив очилатко, с капки пот, стичащи се по челото му. Той отива по-далеч със Саркози. Откакто преди години той каза, че говори „от сърцето си“ (буквалният израз на френски е „говори от червата си“, карикатуристът го рисува с летящи около главата му мухи, които сякаш бръмчат над вътрешности.

„Карикатуристите не се отнасят с мен много любезно“, оплаква се Саркози в книгата си от 2007 г. „Свидетелство“. „Рисуваха ме по всякакъв начин. Личният ми живот, външният ми вид, думите ми и политиката ми – всичко беше обект на карикатурите им. Те се присмиваха на всичко и то невинаги особено елегантно. Често пъти ме заболяваше“.

Петдесет и девет годишният Плантю се превива от смях, когато разказва за гневните телефонни обаждания от президентския дворец, най-често заради мухите. „Веднъж нарисувах 15 мухи. Редакторът се обади и ми каза: „Виж, дай да се разберем, ще направиш три и нито една повече“. След това веднъж нарисувах 10 и той ми се развика:“ Плантю, разбрахме се за три!“

С разгорещяването на предизборната надпревара и други творци се възползват от може би последните седмици, през които ще могат да се присмиват на президента.

Карикатуристът Кабю (съкратено от Жан Кабю) винаги рисува Саркози с малки дяволски рогца в сатиричния седмичник „Канар аншене“. Кукленото телевизионно шоу „Ле Гиньол де л“инфо“ излъчи пародиен предизборен клип, в който Саркози и екипът му пеят на фона на популярна мелодия: „Толкова съжаляваме! Вината не е наша, виновна е кризата!“

Плантю, чието рождено име е Жан Плантюро, следва медицина, но предпочитал да драска по тетрадките. Записва се на уроци по рисуване и пробива в „Монд“ на 21 години в разгара на Виетнамската война. Дебютната му карикатура във вестника през 1972 г. изобразява летящ гълъб с въпросителна в човката вместо с маслинова клонка на мира.През 1973 г. изобразява държавиня преврат на Аугусто Пиночет в Чили като жертва на взвода за разстрел, вързана за очертанията на страната. Той спечелва ежедневната си рубрика на челната страница на „Монд“ през 1985 г., което го превръща в един от най-известните карикатуристи в Европа. Той също така има и цяла страница в седмичното новинарско списание „Експрес“.

В чужбина Плантю е най-известен с инициативата си „Карикатури за мир“, подкрепена от бившия генерален секретар на ООН Кофи Анан. Международното обединение на карикатуристи пледира за толерантност, свобода на словото, човешки права и мир. В този дух Плантю веднъж убедил Ясер Арафат и Шимон Перес да подпишат карикатура за израелско-палестинския мир. Но за читателите на „Монд“ неговата карикатура е преди всичко първото място, където поглеждат, за да получат дневната си доза смях със слабостите на техните политици.

Колкото и да е невероятно, Плантю се е срещал със Саркози само веднъж – когато бъдещият президент бил консервативен студентски активист през 70-те години – но бързо си съставил мнение за него. „Беше толкова дразнещ. Едва не го убих, така ме нервира. Още хлапак, а толкова самодоволен. На челото му беше изписано, че иска да стане президент“, спомня си Плантю.

Когато Саркози зарязва своя ментор Жак Ширак, за да подкрепи негов противник на изборите през 1995 г., Плантю го рисува като антигероя от комиксите „Изногуд“ – лукав везир, който вечно крои заговори да свали от власт халифа. Имайки предвид, че Оланд може скоро да стане новата му звезда, Плантю се съсредоточава повече върху левия кандидат. „Монд“ сега получава повече телефонни обаждания от щаба на социалистите, отколкото от президентския дворец. „Саркози стана дебелокож за подигравките“, каза неофициално за Ройтерс президентски сътрудник. „Но Оланд все още не е свикнал и Плантю е единственият, който се осмелява да го критикува“.

Карикатуристът се подиграваше повече с друг социалист – Доминик Строс-Кан, който беше фаворит на партията за президентски кандидат, докато не го арестуваха в Ню Йорк по обвинения в сексуално нападение (които впоследствие отпаднаха). Плантю го изобразява като „Чичо ДСК“ (Uncle DSK) в халат, изцапан със сперма, който несвързано коментира от „домашното кресло“ политическите злободневни теми.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.