Избори в Сърбия: историята отстъпва на бита

На предстоящите избори в Сърбия, за разлика от предходните, повечето партии няма да предлагат решаване на големи исторически въпроси, от които хората са преситени. Вместо това шпагите ще се кръстосват за конкретни решения на актуални жизнени проблеми като стандарта, заетостта, борбата срещу бедността, а един от главните козове ще бъдат лидерите, които водят партиите.

„Борис Тадич и Ивица Дачич наистина са най-силните козове на собствените си партии. Голяма част от избирателите смятат, че те двамата са отлични политици, че работят и в полза на гражданите, а не само в полза на партиите си“, казва за ТАНЮГ Йово Бакич, професор във Философския факултет.

Той смята, че именно Тадич и Дачич, но и Томислав Николич ще бъдат главна тема не само на президентските избори, ако бъдат насрочени, но и на парламентарните, докато главният коз на опозицията ще бъде „обективно тежката ситуация в страната“.

Зоран Стоилкович, професор във факултета по политически науки, в разговор за ТАНЮГ казва, че в кампанията ще доминират въпроси като стандарта, бедността, борбата срещу корупцията и безработицата и икономическия растеж.

„Това не са големи исторически въпроси, където можете да разправяте приказки и легенди. Това е доста конкретно и партиите ще се опитват да водят кампанията си с конкретни предложения“, оценява Стоилкович, като добавя, че националните въпроси ще бъдат изместени по-надолу в списъка на приоритетите.

Събеседниците на ТАНЮГ от партиите, които смятат, че участието им в парламента е сигурно, казват, че опорните точки на тяхната кампания ще бъдат икономическите теми, а единствено партиите с дясна ориентация като Демократическата партия на Сърбия и Сръбската радикална партия ще запазят националните въпроси като главен коз.

За Демократическата партия изборите ще бъдат удобен случай да използва възможностите за инвестиции и нови работни места. Опозиционните Сръбска прогресивна партия и Либерално-демократическа партия, както и Обединени региони на Сърбия ще заложат на възможностите системата най-после да бъде реформирана, да се започне борба против бедността, а същевременно с това да се свалят от власт отговорните за корупцията, докато за Социалистическата партия на Сърбия, както и за мнозинството от останалите главният коз представлява самият лидер на партията.

Заместник-председателят на Демократическата партия Йелена Триван посочва, че предстоящите избори са въпрос на избор на бъдеще и осъществяване на шансовете, които се откриват с получаването на статут на кандидат за членство в Европейския съюз.

„Затова ще излезем пред гражданите с надежден план, който ще даде възможност в Сърбия да дойдат нови инвестиции и да се използват всички шансове за нови работни места, които предлага ЕС. Избирането на Демократическата партия ще бъде избиране на отговорни хора, които могат да осъществят това, и на политика, която няма да се променя всеки ден“, заявява Триван.

Лидерът на Социалистическата партия на Сърбия Ивица Дачич, от друга страна, изтъква, че самият той е главният коз на партията.

По неговите думи, социалистите няма да водят класическа предизборна кампания, защото в Сърбия в момента „плакатите, митингите и билбордовете няма да имат важна роля“.

„Изборите не са трибуна за разказване на приказки и надпревара кой повече ще излъже народа. Гавният предизборен коз е онова, което съм правил през тези четири години, а за това време министерството на вътрешните пработи и полицията станаха най-уважаваната от гражданите институция след църквата. Не водя кампания, а си върша работата, която ми е поверена“, категоричен е Дачич.

И в най-голямата опозиционна партия, Сръбската прогресивна партия виждат лидерите Томислав Николич и Александър Вучич като важен коз в кампанията, но изтъкват, че ще „наблегнат на политическата воля за извършване на фундаментални промени в обществото, борба с корупцията и сваляне от власт на актуалната политическа класа“.

„Сръбската прогресивна партия предлага по-евтина и ефикасна държава, достъп до правосъдие за всички граждани и установяване на отговорността за злоупотребите в предходния период, но и открита и искрена политика, когато става дума за ключови държавни и национални въпроси“, казва функионерът на партията Марко Джурич.

Изявления за „промяна на лошата система, която водеше държавата през последните години“, идват и от опозиционната Либерално-демократическа партия.

Функционерът на партията Боян Джурич казва, че ключова тема на кампанията на движение Преокрет (Обрат), ръководено от Либерално-демократическата партия, е новата политика, която „окончателно ще даде възможност на 7,5 милиона души в Сърбия да имат истинска, ефикасна и модерна държава“.

„Сърбия днес не е такава, но може да бъде, и всички обещават това. От тази истина не може да се бяга и в кампанията си Пеокрет и Чедомир Йованович ще носят този вид енергия“, казва Джурич, като изтъква, че опорните точки на кампанията са „борбата против мизерията, мирът и сигурността, сериозността в политиката, департизацията и поставянето на правилните хора на правилните места“.

Промяна на политиката предлага и Обединени региони на Сърбия. Сузана Грубешич, депутат от тази партия, изтъква, че главният коз на коалицията е нейната програма, за която казва, че „по-добра от нея не е видяла“.

„Това са икономиката, децентрализацията и селското стопанство, с конкретни предложения и решения. Разбира се, важно е и кой представя програмата – ние имаме екип начело с лидера на Обединени региони на Сърбия Младжан Динкич“, казва Грубешич.

В парламентарната опозиция с дясна ориентация – Сръбската радикална партия и Демократическата партия на Сърбия – изтъкват, че опазването на националните интереси и прекратяването на европейската интеграция ще бъдат опорни точки на кампанията, и подчертават, че именно с това Сърбия може да спечели и в икономически план.

Те също смятат, че лидерите им Воислав Шешел и Воислав Кощуница са задължителен коз в кампанията. Говорителят на Демократическата партия на Сърбия Петар Петкович посочва, че основният коз ще бъде политическата неутралност на страната.

„Демократическата партия на Сърбия смята, че неутралността е единствената възможност за развитие на Сърбия, особено за икономиката, тъй като предполага икономическо сътрудничество с всички страни. Трябва да сложим точка на процеса на европейска интеграция и да бъдем неутрални“, казва Петрович.

Подобно на него, депутатът от Сръбската радикална партия Алексадндър Мартинович твърди, че главният коз на радикалите е политика, която се води изключително в съответствие с интересите на Сърбия.

„Това е опазване на суверенитета и териториалната цялост, както и установяване на сътрудничество във всички области с Китай и Русия“, казва Мартинович, като подчертава, че за партията ще бъде много важно, ако Шешел се върне в Сърбия преди изборите.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.