Фидел Кастро знаел за убийството на Кенеди?

Фидел Кастро може да е знаел за плановете на Ли Харви Осуалд да убие Джон Кенеди. Според пенсиониран служител на ЦРУ кубинският лидер наредил на агент от разузнаването да следи новините от Тексас сутринта в деня на убийството, пише британският в. „Гардиън“.

Въпросът дали Кастро има пръст в убийството на американския президент Джон Кенеди е една от най-старите мистерии в историята, с която авторите на теории на конспирацията се занимават от половин век. Официално се твърди, че диктаторът не е имал нищо общо със стрелбата срещу най-върлия си враг. Разследването на убийството заключи, че извършителят – симпатизиращият на комунистическата идея Ли Харви Осуалд – е действал сам.

Сега пенсиониран служител на ЦРУ твърди, че разполага с доказателства, че Кастро е знаел за планираното убийство – твърдение, което със сигурност ще подхрани продължаващите вече 50 години спекулациите около един от повратните моменти на 20 век, отбелязва вестникът.

В новата си книга Брайън Лател, който като анализатор на ЦРУ през 60-те години на миналия век изучавал Куба и оглавил разузнаването на агенцията за Латинска Америка, твърди, че Кастро е знаел какво ще се случи.

Сутринта на 22 ноември 1963 г. – денят, в който Кенеди е убит в Далас, Кастро наредил на висш служител на разузнаването в Хавана да престане да подслушва общите радиокомуникации на ЦРУ и да се съсредоточи върху всички подробности от Тексас, включително най-дребните, твърди Лател в книгата си, „Тайните на Кастро – ЦРУ и машината на кубинското разузнаване“, която се очаква да излезе през април.

Четири часа по-късно дошла новината, че Кенеди е мъртъв. Според Лател Кастро е знаел, че Осуалд, на когото кубинското посолство в град Мексико отказало виза за посещение в Куба, казал на служителите там, че възнамерява да убие Кенеди, за да докаже предаността си към комунизма.

Фидел е знаел за намеренията на Осуалд и не е направил нищо, за да предотврати деянието, пише Лател, цитиран от „Гардиън“. В интервю публикувано вчера във в. „Маями хералд“, Лател, който понастоящем е старши лектор по кубинските въпроси в университета в Маями, казва, че е открил информацията в разговори с бивши агенти на кубинското разузнаване, а тя била подкрепена и от секретни документи на американското правителство.

„Не казвам, че Фидел Кастро е разпоредил убийството, не казвам, че Осуалд е бил под негов контрол – може и да е бил, но аз не го твърдя, тъй като не разполагам с доказателства за това. Всичко, което излагам в книгата си, е подкрепено от документи и официални източници. Дали Фидел е искал смъртта на Кенеди? Да. Той се е страхувал от Кенеди и е знаел, че Кенеди го е взел на прицел, така че може да си е мислел, че действа в самозащита“, казва авторът, цитиран от „Гардиън“.

В книгата си, обявена за най-задълбоченото изследване на разузнавателните служби на Кастро в годините след преврата през 1959 г., с който той завзема властта в Куба, Лател казва, че разполага с убедителен доказателствен материал.

Според него подслушванията на агенти на кубинското разузнаване след убийството, разкрили че те са разполагали с изненадващи сведения за миналото на Осуалд при доста оскъдните подробности, огласени от медиите, отбелязва „Гардиън“.

Най-озадачаващо обаче е едно интервю на Лател с бившия кубински разузнавателен агент Фиорентино Аспияга Ломбард, който отговарял за подслушването в комплекса на лидера в Хавана. Избягалият през 1987 г. в САЩ Аспияга разказал на Лател, че при разпитите в ЦРУ, разкрил, че Кастро лично наредил да се подслушва всичко, свързано с Тексас. Тази информация никога не е ставала обществено достояние и не е била споменавана повече до интервюто за книгата, допълва „Гардиън“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.