Скритите милиардери излизат на светло

Блумбърг

Мобилен телефон „GoldVish“, изработен от масивно бяло злато и инкрустиран с 4829 шлифовани диаманта. Цена: 300 000 евро. Снимки: Нели Томова

Милиардерът Стивън Брески , който е на 58 години, избягваше светлините на прожекторите, които обикновено съпътстват голямото богатство вече пет години. През 2007 година Брески наследи дела от 74 % на баща си в Seaboard Corp. (SEB), компания за търговия със суровини и превоз на товари на стойност 5,7 милиарда долара, която направи почти една трета от приходите си миналата година от заколването на 5 милиона прасета.

Акциите на Брески днес са на стойност 1,7 милиарда долара. „За съжаление той трябва да откаже да бъде интервюиран“, съобщи асистентката на Брески Аманда Дойл от централата на компанията в Мериам, Канзас, на 14 март.“Той просто не дава много интервюта.“

Анализ на дяловете в публично търгуваните компании в САЩ и Южна Америка разкриха Брески и още няколко други милиардери, които не са се появявали в нито една голяма международна класация за богаташи. По-голяма част от десетцифрените им богатства идват от листвани активи и приходи от дивиденти. Брески, който е председател на Seaboard Corp., остана незабелязан, като притежава акциите си, които поевтиняха с 9 %, откакто ги наследи чрез две компании с централи в Нютън, Масачузетс, Seaboard Flour LLC и SFC Preferred LLC. Корпорацията Seaboard Corp., която развива дейност и със захар и енергия, купи половината от марката Butterball за пуйки за 178 милиона долара миналата година от базираната в Гарнър, Северна Каролина, компания Maxwell Group.

Далеч от Силициевата долина

Американецът Греъм Уестън, който е на 48 години, също успява да избегне класациите на най-богатите в света, отчасти като ръководи технологична компания в Сан Антонио, Тексас, което е на 1700 мили от Силициевата долина. Уестън притежава около 15 % от Rackspace Hosting Inc. (RAX), която пък е доставчик на уеб-базирани информационно-технологични системи. Делът му възлиза на около 1,1 милиарда долара.

Компанията проведе първично публично предлагане през август 2008 година. Акциите на Rackspace поскъпнаха 12 пъти, след като удариха дъното от 4 долара за една през февруари 2009 година, като така Уестън, който има най-голям дял в компанията, се превърна в милиардер.

Уестън не говори с охота за богатството си. След като стана свидетел на това как бляскавите дотком (dot-coms) компании зрелищно се провалиха преди десетилетие, той, заедно със съмишлениците си от Rackspace, решиха да приемат, това, което наричат анти-звездна политика.

„Казахме, че искаме да бъдем преценявани според същността ни, а не по външния блясък“, каза в телефонно интервю на 14 март Уестън. С част от парите си Уестън, който е продал акции на Rackspace за около 60 милиона долара от 2008 година, подпомага предприемачи и местни студенти. Той и служители на Rackspace са предоставили 2 милиона долара като грантове, за да бъдат благоустроени местни училища, да се финансират менторски програми и да се осигурят продоволствия.

„Това е начин една корпорация да се намеси по филантропски начин, не просто с пари, а със собствения ни ентусиазъм,“ посочи Уестън. „Ние наистина възприехме нов модел, чиято идея е, че една корпорация поема отговорност за успеха на училищата около нея и пряко се ангажира с тях.“

Самолет за разходки

Застрахователният магнат Уилям Р. Бъркли, 66-годишен, натрупва богатството си, което се оценява на 1,2 милиарда долара, като създава това, което се превръща в W.R. Berkley Corp. (WRB). Компанията на стойност 4,9 милиарда долара, чиято централа се намира в Гринуич, Кънектикът, има 48 оперативни подразделения, които застраховат срещу множество нещастни случаи и рискове за собствеността – от самолети за разходки до киберсигурност.

Бъркли притежава около 18 % от компанията – дял, възлизащ на около 900 милиона долара днес. От дивиденти от компанията той има над 51 милиона долара от 1980 година, а от бонуси и заплата е получил над 85 милиона долара от 1993 година.

През 2006 и 2007 година Бъркли е заработил 58 милиона, като е продал акции на First Marblehead Corp, компания за студентски заеми в Бостън, на която той е директор от 1995 година. „Той е много дискретен за богатството си,“ отбеляза говорителката на First Marblehead Corp Карън Хорват. „Предпочита да не е в нито една класация“, допълва тя.

Оцелял от Холокоста

Повишаващият се икономически растеж в Латинска Америка създава нова вълна от богати магнати. Процъфтяващото потребителско търсене в Бразилия превърна Самюел Клайн, 88-годишен полски имигрант оцелял от Холокоста, и сина му Майкъл в милиардери.

През 2009 година Клайн продаде веригата си магазини за домашни уреди Casas Bahia Comercial Ltda на милиардера от търговия на дребно Абилиу Диниш. Семейство Клайн получиха общ дял от 47 % от Via Varejo SA (GLOB3), както е известно сега подразделението на основната компания на Диниш Cia. Brasileira de Distribuicao Grupo Pao de Acucar т Grupo Pao de Acucar. Делът днес възлиза на 2 милиарда долара, като Самюел Клайн притежава 54 %.

Майкъл Клайн, 59-годишен, който е главен изпълнителен директор на Casas Bahia и председател на Via Varejo, контролира останалата част. Семейство Клайн разполагат и с пари в брой. Като част от продажбата на Диниш семейството запазва имуществото на Casas Bahia. Диниш им плаща 140 милиона реала (78 милиона долара) годишно наем. Пресслужбата на Casas Bahia посочи, че семейството не е на разположение за коментар.

Химикали и мед

Милиардерът Антонио дел Вале, който е на 74 години, превърна Mexichem SAB в най-големия производител на химикали в двете Америки като придоби над 15 конкуренти от 2007 година. Акциите на Tlalnepantla, чиято централа е в Мексико, скочиха над 50 пъти от 2002 година, като делът на семейството му от 48 процента, който той контролира, достигна стойност 3,2 милиарда. Дел Вале започва в банковия сектор.

Той е главен изпълнителен директор на Grupo Financiero Bital SA, докато партньорите му не я продават на HSBC Holdings Plc през 2002 година, като му плащат в брой и акции на Mexichem, която тогава е известна като Grupo Industrial Camesa. Документите за задължителна отчетност в Мексико сочат, че семейството му е успяло да увеличи дела си в Mexichem като е инвестирало по-голяма част от дивидентите си и доходите си от продажбата на акции през 2005 година отново в компанията.

Дел Вале също така притежава банката, държана от малко акционери, Grupo Financiero Ve Por Mas SAB и компанията Elementia SA, която произвежда медни и алуминиеви продукти и е частично притежавана от Карлос Слим, най-богатият човек според индекса на Блумбърг за милиардерите. Той контролира трите дяла чрез холдинговата компания Grupo Empresarial Kaluz SA. Личният асистент на Дел Вале посочи, че шефът му не е на разположение за коментар.

Ценни перуански метали

Подпомогнат от повишените цени на златото, Алберто Бенавидес и семейството му станаха свидетели как делът им с право на глас от 28 % в Cia. de Minas Buenaventura SA – най-големия производител на ценни метали в Перу, скочи пет пъти за едно десетилетие до 2,7 милиарда долара. Днес Бенавидес, който е на 91 години, притежава акции на компанията за 1,2 милиарда долара, след като разпредели останалите по равно на петте си деца миналата година. Въз основа на анализи на дивидентите, местните данъци и пазарните резултати, семейство Бенавидес вероятно притежава инвестиционно портфолио на стойност най-малко 250 милиона долара.

„Ние нямаме интерес от показност или лукс“, посочи в електронно писмо Роки Бенавидес, който ръководи компанията, откакто баща му се пенсионира. „Ние сме работещи хора, чиято цел е да допринесат за социалното развитие на Перу.“

Покупката на Banco Santander

Алваро Сайех, който е на 62 години, стана милиардер, след като акциите му от Corpbanca (CORPBANC), шестата по големина чилийска банка, скочиха с 63 % през 2009 година, поскъпвайки повече от два пъти през следващата година. Неговият дял от 63 % сега е на стойност над 2,1 милиарда долара.

Сайех, който има докторска степен от университета в Чикаго, а родът му е от Палестина, формира компанията си, повеждайки придобиването на едновековната Banco de Concepcion през 1995 година, като го използва да изкупи конкурентите си.

През декември Сайех контролира придобиването на стойност 1,16 милиарда долара на колумбийското подразделение на Banco Santander SA (SAN), помагайки на Corpbanca да стане първата чилийска финансова институция, която притежава чужда банка. Служител от пресофиса на Сайех, който пожела анонимност, заради вътрешната политика, посочи, че активите му в застраховането, търговията на дребно и медиите са на стойност 2,6 милиарда долара, като не се включват задълженията. Неговата верига супермаркети и магазини SMU SA отчете продажби на стойност 2,2 милиарда долара за 2010 година.

Трудно е да се определи броят на милиардерите, които остават неразкрити. „Трудно е да ви посоча цифра. Трябва да попитате всеки, който твърди, че може,“ отбеляза Антъни ДеЧелис, който ръководи Private Banking Americas към Credit Suisse в Ню Йорк. „Трудно е да се знае такова нещо.“

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.