ЕС най-после принуди Румъния да бори корупцията

Ройтерс

Когато полицията пристигна, за да прибере антикорупционната съдийка Джорджета Булига, тя може би знаеше, че укриването на подкуп от 3 000 евро в нейното шкафче за бельо няма да я спаси. Времето й бе свършило.

Булига, работеща по корупционни и други дела като председател на един от петнадесетте регионални апелативни съдилища, бе осъдена на четири и половина години затвор за взимане на подкуп, след като прокурори обискираха нейния дом и намериха парите, които тя приела в замяна на присъда в полза на съпруг в бракоразводно дело.

Това е дребно дело, но след серия присъди на високопоставени политици и дори на бивш премиер през последните няколко месеца, Румъния може би най-накрая става по-сериозна към дълбоко вкоренения корупционен проблем. На някои обаче може да бъде простено за това, че остават скептични към страната, толкова отдавна потънала в правителствена и търговска корупция.

Миналата година и тази ние регистрирахме първите случаи на наказателни присъди на бивши министри, заяви Даниел Морар, ръководител на Националната дирекция за борба с корупцията (DNA), антикорупционен прокурорски офис.

Ако ние погледнем на това нарастване като на отражение на разпространяващата се корупция, нещата не изглеждат добре. Но ако погледнем на това като реакция на държавните институции да преборят корупцията, това може да бъде сметнато за позитивно, посочи той.

Румъния е втората по бедност и третата най-корумпирана членка на Европейския съюз, към който се присъедини през 2007 г. Брюксел много пъти изразяваше загриженост за липсата на напредък в осъждането на високопоставени служители. Това остави Румъния извън свободната от паспорти Шенгенска зона заедно със съседна България и постави напредъка в борбата с корупцията под специално наблюдение. Проблемът също подкопава икономическото развитие в най-бедния ъгъл на ЕС.

В последния доклад за съдебната реформа бяха похвалени усилията на Румъния в осъждането на високопоставени служители, но бе заявено, че е нужна още работа, включително по-нататъшно разчистване на съдебната система, по-строги присъди и разширяване на правомощията за конфискация на имущество, придобито от престъпна дейност.

Делото срещу най-високопоставена личност бе двугодишната присъда на бившия премиер Адриан Нъстасе. Той ще бъде първият бивш премиер, който ще бъде изпратен в затвора след падането на комунизма през 1989г., но остава на свобода в очакване на обжалването.

Бившите министри на земеделието Йоан Аврам Мурешан и Дечебал Траян Ремеш и няколко действащи депутати също бяха осъдени, макар че мнозина получиха условни присъди или останаха на свобода, докато бъдат обжалвани присъдите им.

Алина Мунджиу-Пипиди, професор в Училището по управление Херти в Берлин, заяви, че ЕС няма да вдигне специалния си мониторинг, докато не види необратим напредък. „Прокурорите правят повече отвсякога, но остава много още да бъде направено, за да бъде атакувана системната корупция“, заяви Мунджиу-Пипиди. „Борбата със систематичната корупция не може да бъде вършена само с репресии“, добави тя.

Корупцията просмуква румънското общество на всички нива и е обичайно да се дават подаръци в пари за осигуряване на медицинско лечение, на необходими документи от правителствените офиси или за да се изкарат училищните и университетските изпити. Климатът на безнаказаност произлиза от комунистическата ера, когато страната бе управлявана от непотизъм и връзкарство. Усещането, че корупцията не се разследва и преследва окуражи тези практики и макар последните присъди да започват да изпращат послание, е важно тези, които бъдат намерени за виновни, да бъдат действително поставяни зад решетките, казват анализатори и дипломати.

Според Лаура Щефан, която е в екипа на ЕС, наблюдаващ антикорупционната дейност в блока, съществува известна загриженост, че Румъния прави само козметични усилия и все още има стъпки назад, особено на фона парламентарните избори, които се очакват през ноември.

Пример е неотдавнашната инициатива на член на Демократичния съюз на унгарците в Румъния да бъде декриминализиран конфликтът на интереси за депутатите.

Първите осъдителни присъди в големите корупционни досиета едва сега изникнаха, но тъмни облаци вероятно ще надвиснат, за да покрият румънските антикорупционни усилия, заяви Щефан пред седмичното списание „Ревиста 22“.

Поради това никой в Европа не вярва наистина, че реформите са необратими и ерата, в която влиятелните хора не бяха подвеждани под отговорност за своите дела е отминала.

Независимо от това процедурите бяха ускорени, има нови правила за съдиите във Върховния съд на Румъния, сред които по-строги проверки и разглеждане на предишни дела, а парламентът обсъжда закон, който ще позволи по-лесно да бъде конфискувано имущество.

Примерът с Булига и парите в чекмеджето за бельо показва, че прочистването на съдилищата продължава да бъде несвършена работа. Прокурор Морар заяви, че около 30 магистрати са били осъдени по време на неговия мандат, който започна през 2005 г. Други цифри също започват да се натрупват.

Румъния осъди 54 служители миналата година за деяния, свързани с корупция в разпределянето на фондовете на ЕС, в сравнение с 20 през 2010 г. Броят на окончателните присъди и на присъдите затвор, дадени на служители, почти се е удвоил.

Опозиционният лидер Виктор Понта, който е фаворит за премиерския пост след изборите през ноември, заяви, че румънците нямат вяра в правосъдната система, но се съгласи, че тя се променя. Има ясно подобрение през последната година. Те осъдиха хора на служба, не само хората, изгубили изборите, заяви Понта през чуждестранните медии.

Сенчестата природа на корупцията прави трудна оценката какво е влиянието й върху икономиката, но има няколко индикации, че това е основен фактор, който пречи на развитието не само на Румъния, но и на други бивши комунистически страни в централна и източна Европа.

Укриването на данъци, което според експертите е директно свързано с корупцията, е на стойност 10 процента от БВП, според Фискалния съвет, екип от независими експерти, следящи правителствената политика. Без укриването на данъци ние щяхме да имаме бюджетни приходи, равни на 44 процента от БВП или средни за Европа, заяви президентът на съвета Йонуц Думитру, който е главен икономист на Райфайзен в Букурещ.

Корупцията е също голяма пречка за чуждестранните инвестиции, които бяха само 1,9 милиарда евро през 2011 г. Повече от една трета от изпълнителните директори анкетирани от Американската търговска камара, заявиха, че това е една от трите главни пречки за бъдещите инвестиции. Малко са нещата, които са по-важни за един чуждестранен инвеститор от това да бъде уверен, че споровете около договори ще бъдат решавани бързо и предвидимо от съдилищата, заяви британският посланик Мартин Харис в блога на посолството.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.