Партии никнат преди изборите в Гърция

Ройтерс

Гръцките избиратели ще избират от дълъг списък с партии на предстоящия парламентарен вот в началото на май. Причина за това е появата на нови формации в дясно и в ляво, включително партия на интернет-маниаците „Пирати“.

Докато много от тях ще спечелят далеч по-малко от трите процента, необходими за влизане в парламента, те могат да намалят подкрепата за тези партии, които застанаха зад международния спасителен план, от който Гърция се нуждаеше, за да избегне незабавен фалит.

Разбунтували се депутати и гневни граждани създадоха четири нови партии само в рамките на една седмица, яхвайки вълната на недоволството след десетилетия на политическо връзкарство и лошо управление, тласнали Гърция в дългова криза и най-тежката рецесия, преживявала страната от Втората световна война.

Една от тези формации – Пиратите, е гръцкото разклонение на успешно политическо движение в Швеция и Германия. Тя не се позиционира нито в ляво, нито в дясно, а настоява за прозрачно управление и по-голяма свобода и поверителност в използването на Интернет. Членовете й платиха по 5 евро, за да покрият разходите по наемането на непретенциозна хотелска стая, в която проведоха първата си сбирка в Атина.

„Мечтая за различна Гърция с различни политици“, заяви Димитрис Вагенас, уволнен служител на авиокомпания, пред аудитория от около 40 души в голямата си част обикновено облечени 30-40 годишни хора, заети в бизнеса с компютри.

Партията има 650 регистрирани членове, гласували по Интернет за участие в изборите. „Ние сме тук, за да останем“, заяви за Ройтерс говорителят на партията Анестис Самуркасидис, на 42 години.

Близо една трета от всички избиратели планират да се въздържат от гласуване или да пуснат празна бюлетина на предстоящите избори, показват социологически проучвания.

Партиите, подкрепящи спасителния заем за Гърция – социалистическата ПАСОК и консервативната Нова демокрация, които участват в коалиционното правителство на технократа премиер Лукас Пападимос, видяха как подкрепата за тях се стопи до най-ниските си нива, отбелязани някога – заедно те събират 36 процента.

Те може да не спечелят абсолютно мнозинство, от което се нуждаят в 300-членния парламент, за да създадат отново коалиция, дори и с 50-те депутатски места бонус, които се полагат на партията, излязла на първо място в изборите.

Социологическите проучвания показват нарастване на подкрепата за политиците, възпротивили се на кредитното споразумение – от крайнодесните до твърдолинейните комунисти в ляво.

Цели десет партии могат да спечелят места в парламента на следващите избори – двойно повече, отколкото на предишните избори през 2009 г.

Депутати, отстранени от ПАСОК и Нова демокрация за отхвърляне на спасителния план, учредиха две нови партии.

Панос Каменос, бивш депутат от Нова демокрация, учреди своята партия „Независими гърци“ и по социологически проучвания вече събира 6,5 процента подкрепа в някои анкети.

„Партията на Каменос вероятно ще прескочи 3-процентовата бариера и ще влезе в парламента, нанасяйки удар на Нова демокрация“, каза за Ройтерс социологът Елиас Николакопулос.

Играейки си с анти-германските настроения, които се надигат сред гърците, обвиняващи Берлин за загубата на работа и орязването на заплати, Каменос основа партията си в Дистомо, Централна Гърция, където десетки селяни са убити във Втората световна война.

„Ние ги победихме (германците) във войната. Ще ги победим отново в Четвъртия райх, който се опитват да наложат“, каза той.

Лука Кацели, бивш министър на труда в правителството на ПАСОК, която устоя на исканията на Европейския съюз и Международния валутен фонд за намаляване на минималната заплата, основа „Социално споразумение“ – партия, насочена към недоволните социалисти.

Осигуряването на солидно мнозинство ще е от решаващо значение за което и да е правителство, става явно от анкетите. Правителството от своя страна ще има огромно значение за съдбата на заема от 130 милиарда евро, който страната си осигури този месец, за втори път от 2010 г. насам.

Новото правителство трябва да изготви още през юни икономически мерки възлизащи на още 5,5 процента от БВП или повече от 10 милиарда евро. Тези мерки могат да повлекат след себе си мащабни съкращения на държавни служители, което страната успя да избегне до момента.

Въпреки нарастващия брой претенденти, някои социолози очакват двете големи партии да възстановят силите си до деня на изборите и да спечелят удобно мнозинство.

„Изборните резултати най-вероятно ще потвърдят тяхното надмощие“, казва политическият анализатор Георгиос Сефердзис, който очаква ПАСОК и Нова демокрация да получат повече от 55 процента заедно, което ще им осигури 180 места в парламента. Заради едно нещо – заплахата от незабавен фалит, ако партиите, които подкрепят спасителния заем, се сринат.

Изборът на Евангелос Венизелос – популярният и енергичен финансов министър на поста председател на ПАСОК, може също така да увеличи рейтинга на партията.

„Много ми е трудно да си представя, че двете партии няма да успеят да спечелят абсолютно мнозинство“, казва Николакопулос.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.