САЩ – съмнения за фалшификации при електронното гласуване

Франс прес

Публикувани неотдавна поредица от проучвания и доклади за възможно компютърно хакерство пораждат безпокойство в САЩ за електронните машини за гласуване, които стават все по-разпространени няколко месеца преди президентските и парламентарните избори през ноември.

Очаква се през ноември всеки четвърти американски избирател да гласува на изцяло електронна машина, без никакви средства за ръчна проверка, заяви Фондацията за проверено гласуване (Verified Voting Foundation – VVF).

Според фондацията гласуването ще се проведе с изцяло електронни апарати и без никаква писмена следа от извършените гласувания в 11 щата, а в други щати в отделни секции също ще има такива машини.

През октомври м.г. Майкрософт хвърли светлина върху уязвимите места на тези апарати, въпреки че процедурите им са описани като „изцяло подлежащи на проверка“. Според проучването на американския гигант един компютърен хакер може „да промени по незабележим начин голям брой гласове“ в тези апарати.

Отделно учени от националната лаборатория Аргон описаха как с материали за само 25 долара човек може да промени функционирането на тези машини. Проучванията подчертават факта, че може да има „както вътрешни, така и външни“ проблеми, смята Памела Смит от фондацията VVF.

От президентските избори през 2000 г. и невероятната бъркотия около преброяването на бюлетините във Флорида в надпреварата между републиканеца Джордж У. Буш – в крайна сметка избран – и демократа Ал Гор, въпросите по сигурността на гласуването са в центъра на изборните залози в САЩ.

„Все още има известен брой щати, които нямат това, което бих нарекла надеждна система за повторно преброяване. Ако има проблем, те вероятно няма да могат да го преодолеят. Затова бихме искали всички щати да приемат система, позволяваща повторно преброяване на гласовете в случай, че възникне проблем“, подчертава Памела Смит.

Според Дан Уолак, компютърен специалист в университета Райс, твърде малко неща са се променили откакто първите проучвания извадиха на показ уязвимостта на някои машини за гласуване през 2007 г.

„Който желае да се намеси в работата на тези машини може да е прочел публикуваните през 2007 г. изследвания и днес, пет години по-късно, да е имал предостатъчно време да подготви атаките си“, подчертава той. Други страни, като Холандия и Ирландия, вече са се отказали от електронното гласуване. В Индия то също поражда спорове за сигурността му.

„Жалко е, че електронното гласуване вече има толкова лоша репутация. Възможно е да се изградят надеждни системи, които позволяват проверки. Обаче около електронното гласуване се създаде толкова лоша реклама, че не вярвам да се възстанови“, съжалява Ричард Судриет, президент на Центъра за дипломация и демокрация в Колорадо.

Чарлс Стюарт, преподавател по политология в Масачузетския технологичен институт пък казва, че се чувства много по-удобно от много хора с новите системи за гласуване. Според него ако победителят на президентските избори спечели с голяма разлика, никой няма да коментира машините.

Ако обаче резултатите са близки, „лесно мога да си представя, че ако има проблеми в един или два окръга в ключов щат като Охайо, Флорида или Пенсилвания, въпросът отново ще застане в центъра на дебатите“, каза той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.