Сюрприз от несъгласните за победителя Путин

в. Независимая газета

За 6 май се планира мащабна акция на граждански протест

Организационният комитет на акциите „За честни избори“ ще получи тази седмица от опозиционни движения обръщение с призив да насрочи на 6 май мащабен граждански протест. Дотогава „несъгласните“ ще полагат усилия да пробият информационната блокада и ще провеждат различни протестни прояви, включително всяка събота на Пушкинския площад в Москва.

Обръщението се подготвя от представители на ред опозиционни движения, участвали в организирането на митингите под наслов „За честни избори“. Авторите поискаха тридневна пауза, за да разработят и обсъдят окончателния текст на документа. Принципните моменти бяха разисквани от т. нар. „голяма трийсетица“ активисти на опозицията, събрали се в събота на среща при повишена секретност.

Присъстваха хора от „Лига на избирателите“, „Гражданско действие“, „РосАгит“, ПАРНАС, „Солидарност“, „Отбрана“, „Смяна“ и др. – все участници в подготовката на митингите „За честни избори“.

„Официалният оргкомитет не е подготвил план за действия, в случай че властта продължи да пренебрегва исканията на опозицията“, обясни за „Независимая газета“ целта на срещата една от нейните инициаторки – Юлия Казакова. Гражданските активисти решиха да вземат нещата в свои ръце и да информират официалния оргкомитет, че не е оправдал хорските надежди. „Нямаме намерение да обявим пауза за още пет-шест години – обявиха участниците в срещата. – Ще настояваме за разпускане на парламента и предсрочни президентски избори.“

Кореспондентът на „Независимая газета“, присъствал на срещата, запита някои от тях: „Защо очаквате успех, щом не успяха дори врели и кипели опозиционни лидери?“. „Зад нас стоят хора, способни да излязат на площада. Но да излязат не просто ей тъй, както стана на 10 март, а с конкретна цел – убеден е опозиционният активист Игор Мандаринов, съорганизатор на срещата. – Искаме да покажем, че Владимир Путин фактически няма подкрепата и на онези 47 процента, които уж е събрал например в Москва.“

Съпредседателят на ПАРНАС Борис Немцов заяви по-рано пред нашия вестник, че в изборната секция, където е бил наблюдател, реалният резултат на Путин едвам е надхвърлил 20 на сто. Всичко останало според този политик е дошло от машинации с допълнителни избирателни списъци.

Същевременно Мандаринов признава, че за да бъдат постигнати обявените цели, в митинга трябва да участват огромен брой хора, може би няколкостотин души. Организаторите на съботната среща убедено заявиха, че ще осигурят нужното присъствие.

Най-важното сега е да пробием информационната блокада, посочиха участници в разговора. Според Михаил Вистицки – автор на нашумялата песен „Путин и въздушните десантчици“, необходимо е да бъдат призовани за активно участие и хората от провинцията, които често не научават навреме за опозиционните прояви. Вистицки разказа пред „Независимая газета“, че десантчиците получават дневно по 300 имейла от провинцията – изпращачите недоволстват от сегашната власт. „Трябва да установим връзка с тях“, изтъкна той.

Официалният проект на обръщението все още се разработва, но ще набележим няколко важни момента. Основен сред тях е принципното настояване опозицията да проведе акция на 6 май – точно един ден преди Владимир Путин официално да положи президентска клетва. Най-вероятно ще става дума за митинг, тъй като за полицията е по-трудно да изтласка в метрото митингуващи, отколкото участници в шествие.

Опозиционерите не изключват, че пристигналите за проявата ще поискат може би „да продължат банкета“ – да посрещнат на някой централен московски площад и самата церемония по встъпване в длъжност: „За да поразвалят настроението на Путин и да покажат колко е абсурдна тази процедура. Инак ще му се наложи да затвори съвсем целия градски център и сам да се превърне в световно посмешище“.

До следващото си заседание участниците в срещата смятат да разработят обща тактика за действия. Както научи „Независимая газета“, тя ще предвижда включване на протестиращи от провинцията и подготовка на различни информационни прояви, протестни присъствия или флашмобове. Като вариант по време на срещата бе предложено „да направим един милион малки стикери с Путин и да ги разлепваме навсякъде“.

Участниците приканиха да се организира серия от протестни присъствия край всяко ведомство, което клевети опозицията. Те смятат да внасят промени в тактиката си и тук – през нощта срещу неделя на Манежния площад в Москва протестираха поединично неколцина души с атрибути в бяло (цветът на опозиционните акции), цветя и ленти. Полицията не възпрепятства акциите им.

Лидерът на движението „РосАгит“ Вадим Коровин определи като основна грешка на радикалната опозиция решението й на 10 декември да отведе хората на площад „Болотний“ (където бе изместен по молба на кметството първият опозиционен митинг срещу победата на партия „Единна Русия“ на парламентарните избори на 4 декември 2011 г., първоначално свикан на Площада на революцията).

В частни разговори опозиционери се оплакваха, че волно или неволно някои лидери на опозицията направо „клекнали“ и „затрили“ протеста. ВИП-политици не бяха поканени специално на срещата, за да може положението да бъде спокойно обсъдено с низовите активисти и да няма игри с дърпане на чергата. В дискусиите обаче ще бъдат включени и ВИП-овете.

Между другото, на състоялата се същия ден среща на опозицията на Пушкинския площад, политиците Борис Немцов и Сергей Удалцов дадоха предварително съгласие акцията да се състои точно на 6 май. А срещите на Пушкинския площад според опозицията ще се провеждат занапред редовно – всяка събота.

„Фактически това е война. Сега за нас няма нито леви, нито десни, нито националисти – заяви пред „Независимая газета“ участник в срещата, пожелал анонимност. – Властта не изпълни нито едно от исканията на участниците в протестите, тъй че сме готови да призовем хората към акции на гражданско неподчинение.“

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.