Екзекуциите в Беларус вбесяват ЕС

Разтревожени граждани пред метрото в Минск след взрива. Снимка: мн

В Беларус бяха изпълнени смъртните присъди  на Владислав Ковальов и Дмитрий Коновалов, осъдени за атентата в метрото на Минск през април миналата година, при който бяха убити 15 души и ранени над 200. Осъдените бяха разстреляни „в ускорен режим“, пише в. „Новие известия“. „Западът ще изтълкува тази припряност като твърде сериозно предизвикателство“, прогнозира „Комерсант“.

Беларуското правосъдие е действало според „Новие Известия“ „забележително бързо“, изпълнявайки наказанието едва след 3,5 месеца, докато „обикновено осъдените на смърт чакат разстрела година, че и повече“. Това породи нови съмнения дали присъдата е справедлива, още повече че държавното ръководство не даде никакви обяснения.

Майката на Ковальов получи съобщение за екзекуцията му с дата 16 март, но не се знае кога е била извършена, а за изпълнението на присъдата срещу Коновалов – главния извършител на атентата, съобщи беларуската централна телевизия.

Властите в Беларус пренебрегнаха дори процедурните правила на Комитета по правата на човека към ООН, към който се обърна майката на единия осъден. Според международните норми, докато жалбата й не бъде разгледана, смъртната присъда не би трябвало да се изпълнява, посочва изданието.

Според майката на Ковальов доскоро все още „имало надежда, че Лукашенко ще изтъргува“ живота на младите хора. Още повече сега, когато Минск е заплашен от икономически санкции.

„В Европа навярно също са смятали, че Ковальов и Конвалов няма да бъдат екзекутирани незабавно“, коментира в. „Новие известия“ стъпките на европейски институции и политици, призовани да възпрепятстват изпълнението на присъдите. „Сега е очевидно само едно: неоправдано бързият разстрел сериозно е засилил съмненията, че Ковальов и Коновалов са виновни, каквито бездруго споделят почти 40 на сто от гражданите на Беларус“, пише всекидневникът.

Входът на метростанцията в Минск, пострадала от експлозията, се е превърнал според вестника в „народен мемориал“ на двамата екзекутирани. Тайните служби обаче стриктно следели възпоменателните акции и неколцина души с цветя били задържани. Цивилни агенти наблюдавали и апартамента на Ковальови.

В деня, когато бе съобщено за екзекуциите, московчани носеха цветя пред сградата на беларуското посолство. А върху сградата на беларуската мисия в Брюксел се появи надпис: „Това е посолство на убиеца Лукашенко, а не на страната Беларус“, добавя в. „Новие известия“.

Обществото изразява недоверие към присъдата по-специално защото експертите подозираха самата беларуска власт, че е замесена в терористичния акт. Мащабите, нивото на подготовката и използваният експлозив насочваха подозренията към професионалисти, а не 25-годишни момчета, пише „Независимая газета“.

„Освен „средновековния характер на наказанието“ експерти обръщат внимание и на процедурни нарушения. Изпълнявайки присъдите тъй стремително, властта според тях просто гледа по-бързо да се отърве от свидетелите, допълва „Независимая газета“.

Събеседници на „Комерсант“ в Брюксел очакват сега Европа да реагира „крайно твърдо“ – екзекуциите да ускорят въвеждането на санкции срещу Беларус, които силно ще ударят нейната икономика.

В момента беларуският президент Александър Лукашенко няма особена нужда да нормализира отношенията си с ЕС, твърди Олга Абрамова, политолог от Минск.

„Докато Лукашенко събира каймака от руските дотации под формата на евтин петрол и газ, за него не е тъй важно да се подновят финансовите инжекции от Запада“, обяснява Абрамова.

Съдбата на двамата осъдени е зависела изцяло лично от президента Лукашенко, но решението му не обещава на беларуския лидер „очевидни политически дивиденди“, смята авторът на друг материал в „Комерсант“.

Преди 10 години беларусите вероятно биха възприели екзекуциите като знак, че в страната се слага ред, но „при днешната криза, спада в доходите и натрупания яд от кухата риторика“ ще сметнат, че президентът „просто се опитва да ги сплаши. Ако е така, Лукашенко допуска сериозна грешка“, забелязва коментаторът.

Защо е необходима на Лукашенко тази показна и общо взето безсмислена жестокост, пита в. „Ведомости“, цитиран от Би Би Си. Ето и отговора на вестника: „Първо, всеки, който смята да започне борба с Лукашенко, трябва да има предвид, че поставя на карта живота си. И второ, гражданите на Беларус могат да се гордеят с непреклонния си президент“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.