Магистрала „Струма“ – 30 км. за 2 години? Ало, Борисов?

Участък от 30 километра от магистрала „Струма” от Сандански до Кулата ще бъдат строени цели две години, стана ясно от изявления на министърката на строителството тия дни.

Ами това да не е трансконтиненталната жп линия през планината Сиера Невада в Щатите? И там са построили през 1865 г. 60 километра за две години. С неуки китайци за работници.
Тук министърката обяснява, че по магистрала „Струма” имало много мостове, имало специални тунели за костенурки и т.н., затова ще се строи бавно. Това са пълни глупости. Каквото и да има, при тази безработица в България и Гърция (фирмата изпълнител е гръцка), няма обяснение защо такава магистрала от 30 километра ще се строи 2 години. Тунелите за костенурки ли са проблем? Та те не са за влакове.

Навремето Тодор Живков събираше периодично строителите на магистрала „Хемус” и ги ръчкаше, че строят бавно. „Айде, че няма да доживея”, казвал. Както е известно, магистралата отиваше право към Правец. Късмет. Ако Тато не беше роден там, нямаше да има магистрала през Стара планина. Вярно, тогава се влачиха 15 години да я построят. Но там ставаше дума за големи тунели и мостове с огромна височина. И държавата финансираше слабо, година по година.
Сега нали премиерът се пъчи с магистрали? Нали има пари за тях. Защо ще се влачат 2 години за 30 километра? И защо чак три години след като дойде на власт започва строителството на магистрала „Струма”?
И археолози още няма по трасето, да ги изкарат виновни.

При толкова приказки от Борисов за магистрали, сега сякаш никой не се съмнява, че той ги строи бързо. И не обръща внимание на този дребен факт – 30 километра за 2 години, започват на третата година, откакто е на власт. При положение, че това строителство създава работни места в кризата.
Дали досега 3 години не са се пазарили за някакви комисиони?

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.