Гръцките медии едва оцеляват в кризата

ДПА

Гръцкият журналист Димитрис Тримис никога не си е представял, че ще оглави Съюза на гръцките журналисти. Но нещата се промениха за репортера ветеран след като той с оказа изхвърлен от вестника, когато неговият издадел внезапно обяви банкрут.

Тримис е сред нарастващия брой журналисти, които трябва да се справят с уволнения и резки орязвания на заплатите в момент на осакатяване от кризата на някога процъфтяващия медиен сектор.

„Идеалното би било да бъда навън и да информирам за икономическата криза, но вместо това се опитвам да помогна на други журналисти като мен, които се оказаха жертви на кризата“, заяви Тримис, говорейки от профсъюзните офиси в централна Атина. Донеотдавна тази малка страна с 11 милиона души население имаше 11 телевизионни канала, 71 радиостанции, над 22 национални вестника и безброй седмични и месечни списания.

Но след началото на кризата през 2010 г. 30 процента от журналистите сега са безработни и много вестници като „Апогевматини“ и седмичния финансов вестник „Космос ту Епендити“ или „Светът на инвеститорите“ вече не се отпечататват заради намаляващия оборот.

Във втория по разпространение вестник в страната – левия „Елефтеротипия“, 135 журналисти, сред които Тримис, не са получавали заплати от август и има реална опасност да загубят работата си, след като собственикът поиска банкрут в атински съд, посочвайки дълг от над 50 милиона евро 65,3 милиона долара .

Ситуацията е подобна в по-малките вестници като „Авриани“, „Експрес“, „Ксениос“, „Епикинониа Китриномаври Ора“, спортния вестник „Филатлос“ и частния телевизионен канал „Алтер“, в които стотици журналисти не са получавали заплати през последните шест месеца. Може ли да си представите 650 души, които не са получили заплати през последните 12 месеца, запита Василис Тзимтзос, журналист в „Алтер“.

Съюзът на журналистите заяви, че персоналът в други частни медии като частната радио и телевизионна станция „Скай“ и вестник „Етнос“ са под постоянен натиск да предоговорят трудовите договори с орязване на заплатите до 30 процента.

„Нашият работодател иска да предоговорим трудовия си договор и настоява заплатите ни да бъдат намалени почти наполовина, до 450 евро месечно“, заяви журналистка, която помоли да не се споменава името й, защото се страхува да не загуби работата си във финансовия вестник „Сток маркет“. Тя чакаше да се срещне с юридически съветници в профсъюзните офиси.

Нещата не са по-добри в държавните медии, като служителите от телевизия и радио НЕТ и полуофициалната агенция АНА бяха засегнати от уволнения и 25- процентно намаляване на заплатите в съответствие с мерките в другите сектори в публичния сектор.

Хора като Тримис се тревожат, че ефектите от кризата върху медиите може да ограничат правото на обществеността на информация.

Свидетели сме на нарастваща тенденция журналистите да работят на свободна пракитка с много ниски заплати и без социални придобивки, каза Тримис, изтъквайки, че профсъюзът е предоставил над 340 000 евро помощи и храни за журналисти след началото на кризата.

Някои наблюдатели казват, че упадъкът в гръцкия медиен сектор е резултат от драстичното намаляване на приходите от частни и държавни реклами, както и на лесно достъпните преди това банкови заеми.

Други настояват, че издателите или бизнес консорциумите, които често са използвали медиите, за да преследват собствените си интереси, вече не ги осигуряват с капитал. Журналистите от сега разпуснатия вестник „Апогевматини“ внесоха оплакване пред данъчните власти срещу издателя на вестника – бизнесмен, за който се твърди, че се е облагодетелствал в продължение на години от държавни договори в строителството и пътищата.

Внесохме оплакване срещу издателя по подозрение в пране на пари и отклоняване на средства в офшорни сметки, заяви Вики Самарас, един от 55 журналисти, който е без заплата от юли 2010 г.

Доскоро медиите получаваха значително финансиране от правителството под формата на подкупи, често действайки като техни пропагандни кукли, казват запознати.

Телевизиите и радиата също бяха зависими от правителството за подновяването на лицензите им, които се даваха само за определен срок. Цялата система бе изградена на този сапунен мехур и той внезапно се спука, журналистите не бяха виновни, казва Тримис.

Въпреки мрачната перспектива много журналисти остават решени да продължат с професията си независимо от това, че правят информационни затъмнения и стачки. Работещите в „Елефтеротепия“ успяха да отпечатат и успешно да продадат два броя на вестника въпреки натиска и заплахите от издателя. Междувременнно в последните месеци се появиха няколко други независими издания в усилия обществеността да получи точна информация за финансовата криза.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.