Защо папата отива в Куба

ДПА

Папа Бенедикт Шестнайсети. Снимка: официален сайт

Папа Бенедикт Шестнайсети ще направи посещение в Куба, което  ще започне идния понеделник, и макар че от Ватикана изтъкват „духовния“ характер на тридневната визита, е видно, че комунистическата страна има уникални отношения с Римокатолическата църква.

Събитията от последните дни потвърдиха това. Самите църковни власти миналата седмица прекратиха окупацията на църква в Хавана от 13 дисиденти, като ги накараха да си тръгнат по мирен начин. А в неделя голям брой представители на кубинската опозиционна организация „Дами в бяло“ бяха арестувани преди и след литургия в хаванската църква „Санта Рита“.

Кубинската католическа църква наскоро призова нейните храмове да не бъдат превръщани в „политически окопи.“ И макар че кубинската опозиция вече седмици наред настоява папа Бенедикт да се срещне с нейни представители, говорителят му отец Федерико Ломбарди заяви, че „няма планове“ за такава среща.
Католицизмът има много по-дълбоки корени в другите латиноамерикански общества, отколкото в Куба. В никоя друга страна обаче Римокатолическата църква няма толкова голяма политическа и обществена роля, колкото на карибския остров през последните години.
Особено след като в средата на 2006 г. Раул Кастро пое властта в Куба, църквата получи възможност да посредничи за промяна.

Архиепископ Хайме Ортега от Хавана през последните две години договори освобождаването на множество дисиденти от затвора.
Кубинската католическа църква публично засили ролята си в постигането на национално „помирение“ и успя да започне диалог с многобройните общности на кубинските емигранти.

След десетилетия на конфронтация през 90-те години Католическата църква и кубинското правителство започнаха да изграждат по-добри връзки, като те бяха затвърдени по време наисторическото посещение през 1998 г. на покойния папа Йоан Павел Втори, което имаше огромно значение.

„Нека Куба се открие за света и нека света се открие за Куба“, каза Йоан Павел на символичния Площад на революцията в Хавана.
Четиринадесет години по-късно няколко социални групи от кубинското общество имат огромни очаквания за папската визита. Сега обаче нещата са различни на острова „след смяната на държавния глава и при наличието на свидетелства за изчерпване на патерналистичния социализъм“, каза Орландо Маркес, говорител на архидиоцеза на Хавана.

В страна, в която освен държавните медии почти липсват места за изразяване на общественото мнение, близки до Римокатолическата църква издания, като „Палабра нуева“ и „Еспасио лаикал“ често отправят искания за по-големи възможности за участие в политическия живот на острова.

Католическото духовенство обаче не иска да се превръща „в катализатор за радикални промени“, както поискаха някои обществени дейци. Други трябва да поемат тази роля, заявиха църковни представители. Църквата продължава да отхвърля твърденията, че настоящата й роля на партньор в диалога с правителството може да я превърне в „естествен съюзник“ на кубинските власти. Някои лидери на дисидентите се оплакаха, че римокатолическото духовенство „подкрепя“ правителствената политика със склонността си да води диалог.

Бенедикт ще отпътува в понеделник за Куба от Мексико. Той ще отправи четири публични послания за по-малко от 48 часа на острова, за да насърчи или за да предефинира ролята на Кубинската църква – в нейното отношение както към кубинското правителство и общество, така и към дисидентите в страната и живеещите в изгнание общности.

Официалният повод за посещението на папата в Куба е 400-та годишнина от намирането на изображение на Дева Мария на милосърдието върху дъска, плаваща в морето. Девата е покровителка на Куба и има верни последователи както на острова, така и сред кубинските изгнаници на други места и също така е изобразявана в африканско-кубински култове.

Бенедикт ще посети храма на Девата, който се намира близо до Сантяго, ще се срещне с президента Раул Кастро и ще отслужи две литургии на открито – първата   в Сантяго, а другата на Площада на революцията в Хавана. Очаква се папата да засегне въпроси, свързани с правата на човека.

Източници от Ватикана не изключиха възможността той да се срещне с Фидел Кастро, който все още има голямо влияние на карибския остров. Макар че отдавна вече не е на власт, възрастният революционер, марксист и атеист, който беше отлъчен от църквата преди точно 50 години, редовно приема чуждестранни гости. „Напълно възможно е“, каза Ломбарди.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.