Двама мъже на име Марио променят Италия

Асошиейтед прес

Марио Монти. Снимка: официален сайт

Благодарение на двама мъже на име Марио имиджът на Италия като страна на удоволствията и бунга-бунга партита и ненадежден партньор в Европа постепенно се променя, което предизвиква размествания на културните пластове в страната.

Премиерът и професор по икономика Марио Монти, който наследи Силвио Берлускони, възстановява доверието в Италия сред инвеститори и политически партньори, и което е най-важното – сред самите италианци. А управителят на Европейската централна банка Марио Драги печели възхищение като лидер на институция, която оказва влияние върху икономиката на Европейския съюз.

Тези двама мъже, носещи името Марио, които поеха сегашните си постове през ноември, получиха печата на одобрение от германския канцлер Ангела Меркел – ключова фигура в усилията на Европа да се спаси от разпад.

„Ако искате да чуете нещо положително за италианско-германското сътрудничество, аз бих казал следното: високо ценя работата на Марио Драги, а от само себе си се разбира, че ценя и Марио Монти“, заяви Меркел пред журналисти, след като се срещна с Монти миналата седмица.

Това е огромна промяна в имиджа на Италия сред основните й европейски партньори. При едно от последните си посещения в Италия Меркел бе посрещната от тогавашния премиер Силвио Берлускони, който изскочи иззад една колона и извика: „Ку-ку“. Берлускони омайваше Италия с обаянието и успехите си и я унижаваше с безкрайната поредица от простотии, сред които и срещи с непълнолетни проститутки, безсрамна шуробаджанащина и повсеместна корупция, която послужи като благодатна почва за една истинска култура, основаваща се на измамата.

Монти, бивш еврокомисар по проблемите на конкуренцията, застана начело на правителство от експерти и със своята политика отправи към италианците предизвикателството да станат по-добри граждани. В Италия да бъдеш „хитър“ до неотдавна се смяташе за по-ценно качество от трудолюбието. Берлускони бе представител именно на тази Италия.

Монти насочи прожектора и към още една характерна черта на сънародниците си – качеството на тяхната работа, прецизността и интелектуалните постижения от световна класа. Като бивш ректор на престижния университет „Бокони“ Марио Монти е олицетворение на този дух – както и Драги, който е доктор по икономика от Масачузетския технически университет. Монти твърди, че иска да създаде култура на ценностите и да премахне привилегиите, които снижиха икономическата мобилност в Италия до едно от най-ниските нива в Европа.

Укриването на данъци, което отдавна се толерира в Италия на различни нива, макар да коства на страната между 120 и 150 милиарда евро на година, се бе превърнало в приоритет както за висшите политици, така и за дребните занаятчии. През последните седмици вечерните новини се изпълниха с репортажи за полицейски проверки в луксозни курорти и обикновени компании.

Като безпрецедентна демонстрация на прозрачност Монти и министрите в неговия кабинет публикуваха данъчните си декларациии декларациите за притежавани от тях финансови и материални средства на интернет сайтовете на отделните министерства.

Монти назначи три доказали качествата си жени на отговорни министерски постове и с това се зае да изчисти и представата за жените като сексуални играчки, която Берлускони насаждаше упорито. Берлускони също назначаваше жени за министри, но малцина се съмняваха, че те бяха подбрани по-скоро заради техния сексапил, а не заради политическите им качества.

Промените се забелязват във всички аспекти на живота – дори в света на модата, който открай време развъжда секссимволи. Джорджо Армани, който неотдавна представи своята модна линия женско облекло „Емпорио“, накара манекенките да обуят ниски обувки, защото според него на италианците им било писнало от жените-вамп, превърнали се в преобладаващия прототип при Берлускони.

А неотдавна състоялият се фестивал в Сан Ремо, на който по традиция се сваляха задръжките, показа до каква степен са дискредитирани секссимволите – медийните коментатори и политическите анализатори разкритикуваха представянето на родена в Аржентина „старлетка“, която позволи на телевизионните камери да видят направената на интимно място татуировка.

Трудните икономически избори вече са в центъра на новия  имидж на Италия. В тандем Марио Монти и Марио Драги се опитват да намалят цената на заемите, която скочи миналата година над опасните 7 на сто за смятаните за еталон десетгодишни облигации. Това застраши способността на Италия да се справи с публичния си дълг, достигнал най-високото ниво сред страните от еврозоната. Тази седмица доходността на облигациите спадна до безопасните 4,77 на сто.

Монти прокара мерки за икономии, както и пакет от мерки, чиято цел бе да възроди откритата конкуренция. Той продължава да либерализира трудовото законодателство. Всичко това помогна да се възстанови доверието в Италия.

Драги помагаше от своя офис в кулата на Европейската централна банка във Франкфурт, където демонстрира смелост при оформянето на европейската парична политика. Шефът на централната европейска банка не се поколеба на първите си срещи на този пост миналия ноември да изненада пазарите с намаляване на лихвата. Твърди се, че той предизвикал неодобрението на консервативната Бундесбанк с решението си да разхлаби правилата за получаване на заеми от ЕЦБ. А това се превърна в спасителното въже, с което – според мнозина експерти – той успя да отдръпне европейската икономика от ръба на катастрофата.

Поне засега италианците демонстрират силна вяра в новото правителство. Резултатите от проучване на общественото мнение в края на февруари, възложено от интернет изданието на вестник „Република“, показа, че Монти получава одобрението на 59 на сто анкетираните, с два пункта повече в сравнение с резултатите от месец преди това въпреки въвеждането на нови мерки за строги икономии.

„Той подобрява положението в страната“, заяви Алесандро Скала, жител на Болоня, пристигнал на екскурзия в Рим. „Той прави важни стъпки, подобрява обстановката, макар да наследи страна, която съвсем не се управлява лесно“.

Марко Камизани Калцолари, представил се като „интернет предприемач“, заяви, че има намерение да кръсти сина си, който трябва да се роди след месец, Марио. Така се казвал и тъстът му, но Марко гордо твърди, че сега името Марио имало и ново съдържание, което не съществувало, когато той разбрал, че ще има син. „Това име носи успех“, убеден е Марко Калцолари. „Сега то е много популярно.“

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.