Чичопей – символ на София

Чичопей – голям синигер. Снимки: Българско дружество за защита на птиците

Малката птичка, наричана от орнитолозите „Голям синигер“, а в народния език чичопей, беше избрана с онлайн гласуване за символ на София. От 28 януари до 15 март 8600 души гласуваха за нея измежду 12 вида птици. Победи големият синигер с 24 % от гласовете, на второ място остана гугутката с 20 %, а на трето – домашното врабче с 16 % от гласувалите.
Конкурсът е организиран от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП), по проект  „Вижте летящото богатство на България“, финансиран от Фондация „Америка за България”.

Чичопей – голям синигер. Снимки: Българско дружество за защита на птиците

Чичопеят е навсякъде из София, може да се види по балконите зимно време да търси нещичко за храна.
Тея Иванова от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) пояснява, че „Големият синигер се среща целогодишно в града ни и може да се види през лятото в градинките и парковете, а в най-студените зимни дни може да гo привлечете с хранилка, пълна със сурови семена.”

Чичопей – голям синигер. Снимки: Българско дружество за защита на птиците

Освен че е симпатичен, големият синигер има и важна биологична роля в природата – да регулира числеността на редица видове насекоми, много от които са вредители по дърветата и другите растения. Синигерите се борят и с молецът, който унищожава кестените.

Целта на проекта е да популяризира България като дестинация за природосъобразен туризъм и важен орнитологичен център и да повиши интереса към птиците и опазването на техните местообитания.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.