3 копия на средновековен пръстен връчени за помощ на археолозите

„Пръстенът на Лютица“ е точно копие на открит при разкопки в в крепостта пръстен. Снимки: Булфото

Копия на автентичен пръстен – „Пръстенът на Лютица” – намерен при разкопки в едноименната крепост край Ивайловград, бяха връчени край крепостните стени на трима души, помогнали за опазване на културно-историческото наследство в България.
Годишните награди, наречени „Калоянов кръг”, се връчват за пръв път. Учредени са от сдружение „Културни проекти” и община Ивайловград, заедно с Археологическия институт с музей на БАН и Националния исторически музей. Първите наградени са Златил Хаджиев, Радка Тончева и Илиан Попов.

Златил Хаджиев е местен земеделец, който от самото начало на разкопките при крепостта „Лютица” приютява безвъзмездно археологическата експедиция две години поред, осигурява помощ при работата на екипа, и доброволно подпомага много от дейностите на археолозите.

Радка Тончева е изпълнителен директор на Обединена българска банка, която има голям принос към опазване на културното наследство. Проектът на ОББ за крепостта Лютица от 2011 година позволява прокарването на алеи през 16-те декара крепост, укрепване на най-заплашените от разрушаване места и разчистване на площи, които позволяват стените и кулите да се видят в пълния им блясък.

Част от крепостната стена на крепостта "Лютица" в Мраморния град. Снимки: Булфото

Част от крепостната стена на крепостта "Лютица" в Мраморния град. Снимки: БулфотоЧаст от наградените и инициаторите на наградата по време на церемонията. Земеделецът Златил Хаджиев, награден за безкористната си помощ на археолозите. Снимки: БулфотоОттук в ясни дни се вижда Бяло море. Снимки: БулфотоСнимки: БулфотоСнимки: Булфото"Пръстенът на Лютица" е точно копие на открит при разкопки в в крепостта пръстен. Снимки: Булфото

Илиан Попов е собственик и изпълнителен директор на “София Ауто”.
От години “София Ауто” помага за популяризиране на българските светини и възраждането на българската памет. Освен включването си в разкопките на Лютица, през 2011 Илиан Попов има принос в археологическите открития на Калиакра, както и за успеха на експедиция “Преоткрий България”. Даже и в годините на най-голяма криза за автомобилния бранш, “София Ауто” помага на археолозите. Той не присъства на тържеството при крепостта, неговата награда ще му бъде връчена в Археологическия музей в София.

Известна на широката публика като „Мраморния град”, крепостта „Лютица” е от малкото запазени средновековни крепости на територията на България, сведения за която има от латинският хроникьор Жофроа Вилардуен, отразяващ военните действия на българи, латинци и гърци в началото на 13 век, след завладяването на Константинопол от рицарите на ІV Кръстоносен поход.
Разкопките в Мраморния град Лютица до Ивайловград, са осъществени от зам.-директора на Археологическия музей доцент Бони Петрунова, и са финансирани от ОББ.

Историци намират доказателства за принадлежността на владетеля на Мраморния град, деспот Лютица, към кръга на най-приближените до цар Калоян благородници.
Церемонията по награждаването е организирана тъкмо край стените на Мраморния град, в подножието на Югоизточната кула на крепостта.

С помощта на археолози, историци и неправителствени организации „Калоянов кръг” ежегодно ще номинира мениджъри на компании и частни дарители, допринесли финансово или материално за археологически и културно-исторически проекти на територията на Източните Родопи.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.